Uredništvo | 13. 5. 2024, 17:25

Zakaj mačke tako rade sedijo na tipkovnicah in prenosnih računalnikih?

Profimedia

Se tudi vaša mačka od vseh možnih lokacij najraje stisne kar na tipkovnico vašega računalnika? Niste edini. Pa veste, kaj vam s tem sporoča? 

Čeprav mnogo manj kot psi so tudi mačke zgovorna bitja, pa s tem ne mislimo samo na mijavkanje. Kdor svojo mačko dobro pozna, zna tudi iz njene govorice telesa razbrati, kaj želi in kaj jo teži.

Veste, kaj vam sporočajo različni položaji mačjega repa? Ali zakaj si mačka med spanjem s tačko pokriva obraz? In kaj pomenijo določeni položaji mačjega spanja? V mačjem svetu ima skoraj vsaj 'zakaj' svoj 'zato'.

Svoj 'zato' pa ima tudi vedenje, ki marsikaterega mačjega lastnika spravlja ob pamet - ležanje na tipkovnici. Za motenje vašega delovnega procesa ima mačka lahko kakšnega izmed naslednjih - bolj ali manj upravičenih - razlogov.

Tudi vaša mačka samo čaka priložnost, da skoči na tipkovnico?

Tudi vaša mačka samo čaka priložnost, da skoči na tipkovnico?

Profimedia

Potrebuje vašo pozornost

Ko gre za iskanje pozornosti, mačke niso prav nič sramežljive. Da vas potrebujejo, in to takoj, znajo zelo dobro pokazati. Eden od načinov je tudi skok na tipkovnico, medtem ko morda ravno pišete šefu pomembno sporočilo. Mačka seveda tega ne razume in morda lahko situacijo v smislu, da bo volk sit in koza cela, rešite na način, da mačko vzamete v naročje.

Tam je toplo

Tipkovnice in prenosniki so topli, mačke pa imajo zelo rade površine, kjer se lahko malce pogrejejo, to še posebej velja med njihovim spanjem ali počitkom. 

Morda potrebuje vašo pozornost.

Morda potrebuje vašo pozornost.

Profimedia

Išče vaš vonj

Ko vas ni doma in ko vas mačka pogreša, se pogosto giba po površinah, kjer se gibate vi, saj tam najde vaš vonj. Ste jo že kdaj ujeli, da počiva na vašem delu kavča ali v vašem najljubšem naslonjaču? Tudi tipkovnica in računalnik nosita vaš vonj, in to jo vsaj malo potolaži.

Enostavno ima rada vašo bližino

Nekatere mačke najbolj uživajo, če so povsem blizu svojemu človeku. Če jim uspe pridobiti tudi vso njegovo pozornost, pa je to čista zmaga. In kaj je bližjega kot tipkovnica, medtem ko delate? 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu