B.A. , STA | 21. 3. 2023, 14:44

Policisti izvajajo hišne preiskave: tudi v Sloveniji naj bi prali denar

Aleksandra Saša Prelesnik

Policijska akcija naj bi potekala na sedemdesetih različnih lokacijah. 

Bosanska državna agencija za preiskave in zaščito (SIPA) v okviru mednarodne akcije 'ATM' preiskuje več poslovnih in stanovanjskih objektov. Preiskava temelji na sumu kaznivih dejanj organiziranega kriminala in pranja denarja na območju Sarajeva in Zenice. Aktivnosti naj bi po poročanju bosanskih medijev potekale tudi v Sloveniji. 

Policisti skušajo preiskati informacije o domnevnih denarnih sredstvih na bančnih računih in v sefih več osumljencev.

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s Finančno upravo RS in Uradom RS za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina z varnostnimi organi BiH.

Po navedbah spletne strani časnika Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Srdjan Živulovič/Bobo

Pridržali naj bi več oseb

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki naj bi bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, naj bi znašala več kot pet milijonov evrov.

Sumijo, da so bila kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije.

Hkrati poteka tudi na območju BiH 13 hišnih preiskav, so potrdili na slovenski policiji in dodali, da predkazenski postopek usmerja slovensko specializirano državno tožilstvo.

V Sloveniji je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predpisana kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let zapora.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol