K. Ž. | 7. 2. 2024, 15:28

Afera sodna palača in njene lovke: državno tožilstvo in Banka Slovenije stopila v akcijo

Igor Kupljenik / Bobo

Nacionalni preiskovalni urad je potrdil, da vodi predkazenski postopek, ki se nanaša na zloglasni nakup novih sodnih prostorov na Litijski 51. Razkritje nakupa je vodilo tudi v podrobnejši pregled Hranilnice LON, ki je očetu Klemna Žiberta odobrila kredit v višini 1,3 milijona evrov. 

Afera sodna palača več kot očitno še zdaleč ni končana. Po vrsti hudih pretresov in po več odstopih - odstopil je namreč generalni sekretar SD Klemen Žibert, premier Robert Golob pa je tudi sprejel odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan – na dan prihajajo nove podrobnosti, ki se navezujejo na sporni nakup novih sodnih prostorov na zloglasni lokaciji Litijska 51.

Nedavno smo namreč poročali, da nekatere preiskovalne institucije niso prejele prijave glede domnevnega nečednega poslovanja vpletenih oziroma natančneje poslovanja nekdanjega generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta oziroma njegove družine. Po zdajšnjih informacijah je namreč Žibertov oče nedavno kupil prestižno stanovanje v Schellenburgu, od kod je črpal denar oziroma na podlagi česa mu je Hranilnica LON odobrila kredit, pa ostaja ovito v tančico skrivnosti. Med drugim smo se tudi mi obrnili na omenjeno hranilnico, a podrobnejših podatkov o kreditu nam niso posredovali.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Preiskava v polnem teku

So pa nam odgovorili iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer so pojasnili, ali trenutno poteka preiskava ali ne. Za razliko od KPK, NPU že vodi predkazenski postopek. "Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. V tej zvezi je pridobil tudi določeno dokumentacijo s strani ministrstva za pravosodje," so pojasnili. A kot pričakovano, več informacij niso delili, saj to zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka ni dovoljeno. Seveda smo povprašali tudi, ali se je v središču preiskave znašel tudi sam Klemen Žibert, a tudi na to nam točnega odgovora niso podati: "Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora."

Dominika Švarc Pipan ne uživa niti podpore svoje stranke.

Dominika Švarc Pipan ne uživa niti podpore svoje stranke.

Luka Dakskobler/Bobo

"Policija, kot organ odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, obravnava vse razloge za sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti," so še zaključili.

Poslovanje Hranilnice LON neskladno s pravili

Spomnimo, mediji že več tednov poročajo o spornem nakupu sodne palače za 7,7 milijona evrov. V ospredju sta se tako znašla sama ministrica za pravosodje kot tudi nekdanji generalni sekretar SD, katerega oče je na Hranilnici LON prejel kredit za 1,3 milijona evrov. Ob znesek kredita so se po poročanju portala Siol obregnili tudi v Banki Slovenije, kjer so izvedli inšpekcijski nadzor.

V nadzoru je bilo ugotovljeno, da je v Hranilnici LON skoraj 80 odstotkov posojil proti pravilom. Kot so zapisali novinarji na omenjenem portalu, zaposleni v hranilnici nimajo izkušenj, znanja ter kompetenc za odobravanje posojil. Prav tako se LON ne drži interne politike in pogojev odobravanja posojil.

Borut Živulovič/Bobo

Banka Slovenije je pod drobnogled vzela 42 posojil, kar 33 oziroma 78,6 odstotka pa jih je bilo neustreznih.

Hranilnici med drugim očitajo še kopico drugih nepravilnosti: revolving kredite uporabljajo v nasprotju z njegovimi značilnostmi in namenom, kreditne sposobnosti fizičnih oseb presoja LON v nasprotju z opredeljenimi merili. Prav tako hranilnica odobri kredit in omogoči njegovo črpanje še pred ureditvijo zavarovanj ter odobri kredit brez udeležbe kreditojemalca. LON tudi odobri kredit, pri čemer vsi pogoji za uspešno izvedbo financiranje investicije ob odobritvi kredita niso izpolnjeni.

Čeprav so očitki Banke Slovenije hudi, se Hranilnica LON na ugotovitve in ukrepe ni pritožila. Na podlagi teh ugotovitev, pa je zdaj končno malo bolj jasno, kako se je Žibert starejši dokopal do visokega kredita.