29. 7. 2022, 08:34 | Vir: N1

Klakočar Zupančičeva vztraja: če poslanca ni v dvorani, se mora opravičiti

Bobo

Ali res vse to počne predvsem zaradi številnih odsotnosti predsednika SDS Janeza Janše?

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na začetku nadaljevanja 7. izredne seje državnega zbora 30. junija naštela imena poslancev, ki so opravičili svojo odsotnost s seje, prav tako pa je prebrala tudi imena poslancev, ki so neupravičeno izostali, smo poročali.

S tem je povzročila kar nekaj negodovanja tako med opozicijskimi kot koalicijskimi poslanci, češ da predsednica državnega zbora po svoje tolmači člene poslovnika.

Po sestanku poslanskih skupin, ki ga je predlagala Klakočar Zupančič, so se vodje poslanskih skupin strinjali, da naj se o vprašanju prisotnosti in opravičevanja odsotnosti s sej državnega zbora izreče komisija za poslovnik državnega zbora.

Koalicija proti zahtevam Klakočar Zupančičeve

Vir iz koalicije je za portal N1 sicer povedal, da "nekateri razumejo pobudo predsednice državnega zbora kot reševanje njene lastne kože in ugleda, saj poslovnik točno določa, kako se spremlja prisotnost poslancev na sejah in ne tako, kot si ga tolmači Klakočar Zupančič".

Vir za N1 še pravi, da je težko napovedati, kaj točno bo sklenila komisija za poslovnik: "Morda je sicer potrebna kakšna izboljšava poslovnika, ampak za to je potreben dejanski konsenz celotnega državnega zbora. Vsekakor pri spremembi poslovnika ne gre za kakršnokoli ideološko zadevo. Poslovnik mora biti takšen, da državnemu zboru omogoča operativno delovanje."

"To, da se poslanec opraviči za odsotnost, je minimalen standard"

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je po poročanju N1 povedal, da je stališče poslanske skupine takšno, da "v časih, ki so resni in ki zahtevajo maksimalno angažiranost, se od poslancev pričakuje, da hodijo v službo".

Bobo

Ob tem je še dodal, da se v Svobodi seveda zavedajo, da imajo poslanci poleg udeležbe na sejah še številne druge zadolžitve, sestanke, seje delovnih teles in obveznosti v poslanskih skupinah.

"V primeru, da se nekdo ne more udeležiti seje državnega zbora, pa se pričakuje minimalen standard, da se poslanec opraviči za odsotnost," je še dejal Sajovic, ki pa morebitne spremembe poslovnika državnega zbora ne pričakuje.

Klakočar Zupančič: "Težko si predstavljam, da bi ostalo pri tem"

Kot kaže, sicer Urška Klakočar Zupančič ne bo vztrajala pri tem, da bi se poslanska prisotnost preverjala ob vsakem nadaljevanju plenarne seje – torej ne samo ob začetku (v primeru rednih sej je to praviloma ponedeljek), ampak tudi vse prihodnje dni trajanja seje, ki lahko poteka tudi več kot en teden. "Načeloma bi bilo to prav," je po poročanju N1 o tem dejala predsednica državnega zbora, ki pa napoveduje, da bo šla pri teh spremembah postopoma.

Bobo

Tudi na predvideni septembrski seji komisije za poslovnik bo zagovarjala stališče, da če poslanec iz kateregakoli razloga manjka na seji, mora to odsotnost ustrezno opravičiti.

Predsednica državnega zbora si težko predstavlja, da bi komisija sprejela stališče, da je trenutna ureditev ustrezna in da ne bi smela izpostavljati manjkajočih poslancev. "Odločitev bi spoštovala, a bi jasno povedala, da se z njo ne strinjam," je še dodala.

Klakočar Zupančičeva meni, da je bil poslovnik napisan kot "gentlemanski dogovor, za ljudi z osnovno politično kulturo in občutkom odgovornosti do parlamenta in državljanov. Ker pa imamo očitno v državnem zboru ljudi, ki te kulture nimajo, sem se odločila, da je to treba urediti", je prepričana. Zato je na komisijo za poslovnik naslovila več vprašanj, pri katerih vztraja. Predsednica Karmen Furman iz vrst SDS seje sicer še ni sklicala, to naj bi storila septembra, ob koncu parlamentarnih počitnic, poroča portal N1.

Ji bo uspelo?

Komisija za poslovnik svoje odločitve oziroma razlage poslovnika sprejema z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, a je glede na dosedanja stališča poslanskih skupin malo verjetno, da bi lahko predsednica državnega zbora s svojo pobudo uspela.

Ko je v zvezi s tem prišlo do polemik, je naletela na glasno nasprotovanje koalicijske SD in celo poslanske kolegice iz vrst Gibanja Svoboda Janje Sluga, ki v državnem zboru vodi mandatno-volilno komisijo in je prav tako članica komisije za poslovnik.

Ali to počne, ker želi Janšo spraviti v dvorano?

Vir iz državnega zbora, ki so se mu poteze predsednice Klakočar Zupančičeve zdele nerazumne in pretirane, meni, da vse to počne predvsem zaradi številnih odsotnosti predsednika SDS Janeza Janše, poroča N1.

Ta je sicer po opažanjih več poslancev in tudi predsednice državnega zbora po tistem burnem junijskem dogajanju na sejah redno prisoten oziroma se za odsotnost opraviči.

Bobo

Katera vprašanja je predsednica državnega zbora naslovila na komisijo za poslovnik?

Urška Klakočar Zupančič je na komisijo za poslovnik naslovila vprašanje, ali udeležba poslanca na sejah državnega zbora in njegovih delovnih teles pomeni isto kot navzočnost poslanca na seji, ki se ugotavlja z glasovanjem, in se šteje, da poslanec ni bil navzoč pri glasovanju, če ni bil navzoč pri tretjem glasovanju.

V primeru, da zgoraj zapisano drži, pa je Klakočar Zupančičevo zanimalo še, ali je pravilna dozdajšnja praksa, da je bila poslancu izrečena sankcija le, če se ni opravičil in ni bil prisoten na tretjem glasovanju, pri čemer državni zbor tudi ni bil sklepčen, še pišejo.