R. K. | 21. 10. 2022, 12:51

Klinični psiholog o nasilju med mladostniki: storilcem se preveč popušča

Profimedia

O zadnjem primeru medvrstniškega nasilja se je oglasil tudi Tristan Rigler, ki je povedal, na kaj morajo starši biti pozorni ter kako pomagati otroku, ki postane žrtev nasilnih dejanj.

Slovenijo pretresa nov primer medvrstniškega nasilja, v katerem je skupina najstnikov pretepla 13-letnika, posnetek incidenta pa se je pojavil na družbenih omrežjih. Tovrstno nasilje ni redek pojav, večina otrok se z njim sreča v osnovni šoli, je klinični psiholog Tristan Rigler pojasnil v pogovoru za oddajo 24ur zvečer. Ob tem je starše pozval, naj bodo pri otrocih pozorni na določene spremembe, ki bi lahko bile znak, da so postali žrtve nasilja.

Znaki, ki lahko kažejo na nasilje, so poškodbe, anksioznost, tesnobnost, to, da otrok ne želi v šolo ali celo depresija. Tudi če žepnina ali telefon nenadoma izgineta, je to lahko pokazatelj. Po besedah Riglerja otrok potrebuje zagotovilo, da ga bodo starši zaščitili. Po njegovem mnenju medvrstniško nasilje ni pogostejše, kot je bilo pred leti, a smo nanj bolj občutljivi. Dejal je, da otroci staršem o težavah pogosto zamolčijo, saj predvsem med dečki velja prepričanje, da morajo vse reševati sami, saj bi v nasprotnem primeru izpadli šibki. 

Po Riglerjevem mnenju je ravno zato pomembno, da otroci staršem zaupajo. Tudi starši imajo težko nalogo pozorno spremljati svoje otroke.

Twitter/Val 202

Odnos do storilcev preveč toleranten

Pomemben je tudi predhodni odnos z otrokom. Mladostnik se mora počutiti varno. Če mu strokovni delavci ne verjamejo, naj zadevo prijavi policiji, svetuje. V takšnih primerih je nujno poiskati pomoč odrasle osebe, stvar pa se mora nato odviti naprej, da otrok ne izgubi zaupanja. Kot je še dejal v omenjeni oddaji, imajo starši včasih napačne predstave o delovanju pristojnih organov, kar se je zgodilo tudi v zadnjem primeru medvrstniškega nasilja. 

Težava po njegovem mnenju tiči tudi v tem, da starši svojih otrok ne obvladajo več, učitelji pa so izgubili vso avtoriteto. 

Povedal je, da se boji, da bi čez čas odpovedale institucije in bi starši težave reševali na lastno pest. Tega si psihologi po njegovih besedah ne želijo. Izpostavil je tudi preveč toleranten odnos do strorilcev, s katerim po njegovem delamo veliko napako. Nanje se s tem namreč ne prelaga nobene odgovornosti, zelo hitro pa se lahko začne govoriti o krivdi žrtve in vseh institucij. Ob tem pa pozabljamo, kdo je napad dejansko izvedel, je še pojasnil v oddaji 24ur zvečer. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol