L. PA. | 20. 1. 2024, 09:00

Zeleno poslovno središče, "petminutno mesto", tristo novih stanovanj: kaj vse bo zraslo v Ljubljani v naslednjih letih?

Corwin

V Ljubljani se bo še naprej na veliko gradilo ...

Če se vam zdi, da ne morete več ostati na tekočem z vsemi novogradnjami in gradbišči po Ljubljani, niste edini. A po prestolnici se bo še naprej na veliko gradilo.

O nekaj napovedanih projektih, na primer novi 60-metrski poslovno-stanovanjski stolpnici v Šiški in soseski Regentov kvart, smo že poročali, še tri nove projekte pa je napovedalo tudi slovaško podjetje Corwin, ki je v Ljubljani pravkar zaključilo gradnjo stanovanjske soseske Kvartet.

Poleg tega je v nastajanju že njihova poslovna stavba Vilharia, o kateri smo že poročali tudi mi. Njen cilj je postati najbolj zelena in najbolj tehnološko napredna poslovna stavba v državi in srce novega poslovnega središča Ljubljane.

Prejela je namreč že predcertifikat LEED Platinum (ang. Leadership in Energy and Environmental Design, op. a.) in ima ambicijo, da se pridruži le dvema ogljično nevtralnima stavbama v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon.

Corwin

Trenutno je zaključena petina del, stavba pa naj bi bila končana konec leta 2025. V pritličju bodo ponudniki gostinskih ter drugih storitev, ponašala pa se bo tudi z veliko ozelenjeno teraso na strehi s pogledom na grad, ki bo ponujala priložnosti za sprostitev.

Nova stanovanja in urbano središče

Corwin, ki deluje po načelu revitalizacije degradiranih mestnih območij, poleg Slovenije pa imajo izpostavo še na Češkem, ima v načrtu tudi revitalizacijo širšega območja prihodnjega prometnega vozlišča ob Masarykovi cesti.

Tam se je sicer nedavno odprla stanovanjska stavba Masarykova rezidenca, v kratkem pa naj bi v bližini zrasel visokokakovostni stanovanjski projekt, ki bo združeval elemente lokalnega in skandinavskega oblikovanja, pri njej bo namreč sodeloval priznan norveški arhitekturni studio Snøhetta.

Stavba bo, napovedujejo, visoka približno 82 metrov in bo imela okoli 300 stanovanj, prostor za 750 koles in podzemno parkirišče. 

Morda vas zanima tudi:

Revitalizirali bodo tudi območje nekdanje tovarne Kolinska, kjer se obeta nekakšno urbano središče, po njihovih besedah "petminutno mesto". Ta projekt je za zdaj še v prvi fazi, gradili pa bodo, pravijo, na bogati zgodovini, saj želijo ustvariti edinstveno destinacijo s kakovostnimi zelenimi javnimi prostori.

Njihov peti načrtovan projekt v Sloveniji pa je stanovanjsko-poslovni kompleks Linhartov kvart, ki ga načrtujejo na skoraj 16.500 kvadratnih metrov velikem zemljišču južno od Linhartove ceste za zgradbo Slovenijalesa. Pri njem, so dejali, v trenutni fazi sodelujejo z arhitekti iz studia Gehl Architects.