Uredništvo | 16. 4. 2024, 06:30

Najemnica z vprašanjem razburila spletno javnost: "Lahko lastnika prosim za nižjo najemnino, če ..."

Profimedia

V najemniškem stanovanju se je zaredila plesen, ki jo bo lastnik saniral na svoje stroške, a bo bivanje v stanovanju za čas sanacije oteženo. Bi moral najemnici zato znižati najemnino?

Navadno se člani skupin na družbenih omrežjih, namenjenih prodaji in oddaji nepremičnin, zgražajo nad neprimernimi vprašanji in zahtevami najemodajalcev, tokrat pa je spletno javnost razburilo vprašanje najemnice, povezano s sanacijo plesni v najemniškem svetovanju in pravicami najemnika v zvezi s tem.

Najemnica se je v Facebook skupini Nepremičnine od ust do ust oglasila anonimno in sporočila, da se je v stanovanju, ki ga najema, pojavila plesen, za katero ni kriva sama, lastnik pa se je odločil za sanacijo in pleskanje stanovanja na lastne stroške.

Vendar je to očitno ni pomirilo, saj se je pritožila, da mora stanovanje pred pleskanjem izprazniti sama in očistiti tudi kuhinjske omare, ki jih bodo za čas prenove demontirali. "Ves teden bom živela v razsulu in zelo okrnjeno," nadaljuje in nato postavi vprašanje, ob katerem je marsikdo dvignil obrv: mora najemnino glede na okoliščine plačati v celoti?

"Za takega lastnika si lahko hvaležna"

Glas ljudstva je v zgornjem primeru jasen: vprašanje je skrajno predrzno, sploh glede na njene navedbe, da je z lastnikom v dobrih odnosih.

Zgodb o najemodajalcih, ki ne želijo sanirati plesni, zato najemniki dolga leta živijo v zdravju škodljivih razmerah ali pa stroške za sanacijo naprtijo najemnikom, je namreč mnogo in zdi se, da je najemodajalec, ki se sam ponudi za plačilo in organizacijo sanacije plesni, izjemno redka ptica.

Sploh ker je pri plesni težko določiti, ali je posledica zunanjih dejavnikov ali pa je zanjo vsaj delno (slabo zračenje, sušenje perila v stanovanju ...) kriv najemnik.

Številni člani skupine so zato uporabnici predlagali, naj lastniku raje kupi pivo, kavo ali pico in si ne zapleta po nepotrebnem odnosov z njim, saj bi jo sami, če bi bili v najemodajalčevih čevljih in bi dobili takšno vprašanje, brez pomisleka postavili pred vrata. A če pustimo moralna vprašanja ob strani: kaj pa zakonska podlaga?

Kar se tiče pravic najemnika med popravljanjem stanovanja mora lastnik kriti vsaj del stroškov popravila, je pred časom za Dnevnik dejal pravnik Boštjan M. Turk, o izboljšavah in popravilih pa mora biti najemnik vnaprej obveščen, in to v ustreznem roku.

Morda vas zanima tudi:

Poleg tega mu mora biti zagotovljena normalna uporaba stanovanja po opravljenem posegu, poseg pa mora biti opravljen v čim krajšem možnem času in s čim manjšimi motnjami za lastnika.

Če bi se moral zaradi posega preseliti, je lastnik dolžan opraviti prenovo stanovanja čim hitreje, v času prenove pa mu je dolžan zagotoviti tudi nadomestne prostore. Stroške, povezane z začasno preselitvijo v drugo stanovanje, sicer nosi lastnik.

Nekateri so avtorico vprašanja opomnili tudi na to, da je veliko odvisno od tega, kako natančna je pogodba, ki jo ima sklenjeno z najemodajalcem. V nekatere pogodbe je vključen člen, ki pravi: "V primeru popravil je najemodajalec dolžan popravila opraviti na način, ki v najmanjši meri ovira normalno rabo nepremičnine s strani najemnika. Če najemodajalec tega ne zagotovi, je dolžan najemniku ustrezno zmanjšati najemnino."

V primeru, da je tak člen tudi v njeni pogodbi, bi lastnika verjetno lahko prosila za zmanjšanje najemnine, a je pri tem vprašanje, ali si ena in druga stran enako predstavljata "normalno rabo nepremičnine".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol