N. V. | 13. 6. 2023, 12:03

Predobro, da bi bilo res: na trgu poceni sanjsko stanovanje v Ljubljani (ne nasedajte)

Profimedia/fotomontaža

Pojavil se je oglas za ugodno, sanjsko stanovanje za najem v strogem mestnem središču. Vsi si ga želijo: a vprašanje je, ali v resnici stanovanje sploh obstaja.

Enosobno stanovanje v središču Ljubljane za 550 evrov s stroški vred? Sliši se prelepo, da bi bilo res. Za tak denar v Ljubljani težko najdemo garsonjero, enosobna stanovanja pa oddajajo od 600 evrov naprej. Gre torej za prevaro?

Predobro, da bi bilo res

V Facebook skupini Stanovanjce, stanovanjce, kje si? Mali oglasi za nepremičnine, se je pojavila zanimiva debata. Uporabnica je zapisala, da ji je pisala oseba, ki na Resljevi cesti v Ljubljani oddaja čudovito enosobno stanovanje za 550 evrov z vključenimi stroški. "Preveč dobro, da bi bilo res," je ponudbo komentirala avtorica objave.

Facebook/Stanovanjce, stanovanjce, kje si? Mali oglasi za nepremičnine

Kljub temu da se ji je zdelo, da pri ponudbi nekaj smrdi, je kontaktirala najemodajalca. Slišala sta se po telefonu, "po glasu bi rekla, da je starejši". Opisuje, da je najemodajalec govoril srbsko, ampak je rekel, da je iz Zagreba. 

"Vse je bilo super, dokler ni hotel, da mu nakažem denar vnaprej"

Uporabnica, ki se je zanimala za stanovanje, pravi, da je vse potekalo kot običajno, dokler ni dobila presenetiljivega sporočila. Najemodajalec ji je napisal, da je na ogled stanovanja prišla druga oseba, ki ji bo oddal stanovanje.

Facebook/Stanovanjce, stanovanjce, kje si? Mali oglasi za nepremičnine

Edina možnost, da bi uporabnica dobila stanovanje, je, da v nekaj urah plača depozit – čeprav stanovanja ni še nikoli videla in čeprav se zdi cena "preveč dobra, da bi bila resnična", ko je opisala sama.

Skrb vzbuja tudi identiteta najemodajalca. Z uporabnico sta bila v stiku prek družbenega omrežja WhatsApp, na naslovni fotografiji profila na družbenem omrežju pa je imel kar stanovanje, ki ga domnevno oddaja, in ne svoje fotografije, kot imajo uporabniki običajno.

Prevara

Ponudba tipa predobro, da bi bilo res, je vedno znak za alarm. Očitno gre za stari-novi trik. Podobne prevare se v tujini pojavljajo že dalj časa, goljufi pa so zdaj našli tudi slovenske iskalce nepremičnin.

Prvi alarm je zagotovo, da je na trgu neverjetno ugodno, sanjsko stanovanje za najem v strogem mestnem središču. Če je predobro, da bi bilo res, gre najbrž za prevaro.

Poleg tega stanovanje oglašuje tujec – slovenski oglasniki so izrazito lokalne narave in oglas tujca v skoraj vseh primerih vzbuja upravičen sum.

Ne nasedajte

Takšnim oglasom nikakor ne nasedajte in nikoli ne nakazujte denarja vnaprej. Najprej se dogovorite za ogled stanovanja in sklenite pogodbo.

Če zasledite ponudbo, ki po ceni sumljivo odstopa od konkurence, jo prijavite in preprečite oškodovanje novih žrtev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol