A. B. | 16. 3. 2023, 21:15

Razgalili ljubljanskega kirurga, ki je od družine zahteval 6.000 evrov honorarja: se je to zgodilo prvič?

Profimedia/fotomontaža

Dekle so iz Makedonije pripeljali k nevrokirurgu Romanu Bošnjaku, pred tem pa na njegov račun, odprt v Hongkongu, nakazali vrtoglave zneske. A ko so prispeli na pediatrijo v prestolnici, računa pristojni niso prepoznali. Gre za davčno oazo? In kakšne posledice ga čakajo? Kaj o tem pravita minister za zdravje in direktor UKC Ljubljana?

V polemično-pogovorni oddaji Radiotelevizije Slovenija Tarča so govorili o pereči tematiki dejanja priznanega nevrokirurga Romana Bošnjaka. Profesor in kirurg je 9. januarja z zasebnega elektronskega naslova družini iz Severne Makedonije poslal predračun za operacijo (odstranitev tumorja) v višini 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC Ljubljana, kjer je Bošnjak predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo.

Dodatno je od družine zahteval tudi nakazilo 6.000 evrov honorarja, ki naj bi bil po njegovih besedah način davčne optimizacije. 

A afera ima širše razsežnosti, ki se navezujejo tudi na netransparentno dobavo materiala, v katero naj bi bil vpleten njegov brat Igor Bošnjak, znan po lastništvu podjetja Konzolij, s podobno spletno stranjo kot hongkonška agencija. Prek svojega drugega podjetja Medicolink naj bi bil povezan s kranjskim podjetjem Klinikum Medical Link. Ta dobavlja kostne nadomestke in potrošni material za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. A podjetje Medicolink, katerega ime je zelo podobno hongkonški agenciji Klinikum Medical Link, ni v lasti Igorja Bošnjaka, temveč Katarine Bedina.

Dokumenti zemljiške knjige dokazujejo, da sta s slednjo solastnika stanovanjske hiše v Celju, oba sta delala v SKB banki. Kakšen je njun odnos, še ni znano. Tako povezovanje bi jima omogočilo, da zabrišeta družinsko povezavo dobavitelja z zaposlenim v UKC Ljubljana. 

Profimedia/fotomontaža

Na spletni strani je agencija še v sredo oglaševala široko ponudbo slovenskega medicinskega znanja, med drugim so bile poleg UKC Ljubljana navedene ustanove Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS (URI) Soča, Onkološki inštitut Ljubljana, pa tudi Kirurgija Bitenc. Vse navedene institucije kakršnokoli sodelovanje z agencijo zanikajo. Danes seznam ustanov na spletni strani agencije ni več dostopen. 

Šlo je za samoplačniško odstranitev tumorja

Z Bošnjakom se je glede operacije dogovarjal dekličin dedek, Milan Komčev, tudi sam kirurg. "Rekel je, da je nevrokirurg. Iskal sem operacijo za vnukinjo in klical tudi v Bosno, Turčijo in druge države," je pojasnil za oddajo in dodal, da se je zanj odločil, ker je deloval izjemno zanesljiv. 

Pacientka je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu.

"Ko smo prišli na pediatrijo, nas je gospa za okencem vprašala, zakaj smo prišli, povedali smo, da smo prišli na operacijo za vnukinjo. Prosila je za račun," pokazali so ji račun v višini 33.700 evrov. Čeprav je Komčev o nakazilu dvomil, je verjel, da Bošnjak deluje kot zasebnik, ki dela znotraj UKC Ljubljana. "Nismo protestirali, temveč smo preprosto plačali."

Žiga Živulović j.r./Bobo

Dva dneva so čakali v Ljubljani, da bi izvedeli, kolikšen je končni znesek, se obrnili tudi na računovodstvo in prosili za končni račun. Šele, ko so prispeli v Makedonijo, so dobili račun še za dodatnih 16 tisoč evrov. Skupno so za operacijo plačali 40.00 evrov. "Konec koncev je bila operacija uspešna, tudi deklica se počuti dobro," v zaključek pojasnil dedek deklice. 

Zakaj je družina morala plačati še dodatni honorar in ga nakazati v Hongkong?

V elektronskem sporočilu družini je Roman Bošnjak zapisal, da mu je prvotno ceno uspelo znižati za več kot pet tisoč evrov. Sporočil jim je tudi, da jim bo zaračunal tudi zasebni honorar v višini 6.000 evrov. Dodal je, naj denar nakažejo agenciji v Hongkong. Kot razlog je navedel davčno optimizacijo. 

Bošnjak je v odzivu na vprašanje, zakaj je družina morala zdravniku plačati še dodatni honorar in ga nakazati na bančni račun družbe v davčni oazi, pred kratkim zapisal: "Svojci pacienta so se z mano posvetovali na zasebnem naslovu, ker so slišali za moje delo in strokovnost. /.../ V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, vse izvide in tako dalje. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. /.../ Ponudili so mi plačilo za moj trud. Usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino. Od te agencije nisem prejel nobenega denarja." 

Ali lahko govorimo o davčni utaji?

Damjana Slapar Burkat, pristojna na Finančni upravi RS (Furs), je povedala, da ima v Hongkongu bančni račun odprtih kar sto Slovencev. Ni pomembno, kje ima prebivalec Slovenije odprto podjetje, le da ima prijavljen prihodek. Če je nekdo davčni dolžnik, je to že postopek izvršbe. 

"V tem primeru smo sodelovali v specializirani preiskovalni skupini skupaj s tožilcem," je bilo vse, kar je povedala, drugih podatkov zaradi davčne tajnosti ni smela razkrivati. "Že vrsto let spremljamo in sodelujemo v mednarodnih organizacijah na temo davčnih oaz, ki imajo boljšo davčno stopnjo kot Slovenije," je pojasnila. 

Možnost, da bi Bošnjaka razkrinkali, je majhna, saj je delovanje v davčnih oazah prekompleksno, da bi lahko jasno dokazali izvor denarja. Na njegovo poslovanje in delo morda ne bi bili niti pozorni, saj velja za priznanega kirurga. 

Bešič Loredan se sprašuje, ali gre za izoliran primer 

Z UKC Ljubljana sta brata Roman in Igor Bošnjak sodelovala že leta 2019, a niti ena transakcija ni bila izvedena na podlagi javnega naročila. Največje nakazilo je znašalo dobrih 19 tisoč evrov. Dokazi, ki so jih predstavili v Tarči, razkrivajo, da sta brata Bošnjak sodelovala le z ljubljanskim zdravstvenim zavodom. 

Bošnjak naj bi prejel opozorilo pred odpovedjo, to je izpostavil tudi kot zahtevo. Kljub temu pa se Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sprašuje, ali gre za izoliran primer: "Kako je mogoče, da nekdo tako brezsramno počne stvari?" Dodal je: "Če bi bil jaz bil v tem položaju, bi brez premisleka dal odpoved in zapustil UKC Ljubljana." Korupcija je po njegovem mnenju prav to, da se zasebno prakso opravlja v javnem zdravstvenem domu. "Če bomo dokazali, da je nekdo kazensko odgovoren, mora izgubiti licenco in nima v javnem zavodu več kaj početi," je poudaril. Kot ministrstvo ne morejo ukrepati, zato je na generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga naslovil prošnjo, da uvede primerne postopke.

Bobo

Naj ne bi šlo za nestrokovni postopek 

Jug je zanikal, da gre za nestrokovni postopek in da naj v strokovnih postopkih komisija ne bi našla obremenjujočih zadev. Sam za incident ni vedel, niti za nabavo pripomočkov, ki so bili uporabljeni pri operaciji. "Tukaj je šlo za nepravilnost, kajti za dovoljenje pri drugem delodajalcu ni bilo zaprošeno." 

6.000 evrov naj bi po besedah Juga dodatno plačali, zaradi posebnih medicinskih krpic, ki naj bi stale med 400 in 500 evrov. 

"Žal imamo veliko zasebnih praks, kjer zdravniki nudijo storitve. Preveriti moramo, ali ne gre za preskakovanje vrste, primerno bi bilo, da bi bil tudi pregled opravljen v javnem zavodu," je pojasnil Jug. Glede revizijskega poročila je jasno, da bodo potrebni hudi postopki, je opozoril, vse nove informacije, ki so jih izvedeli iz oddaje, bodo zato znova raziskali. 

Žiga Živulovič jr./BOBO


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol