L. PA. | 5. 4. 2024, 07:00

Kljub uporu stanovalcev edini hribček v naselju že popolnoma porušen: kdaj bodo začeli graditi novo stanovanjsko sosesko?

Metropolitan

Projekt sta zaustavili tožbi, a investitor nadaljuje urejanje parcele, prepričan, da bo gradbeno dovoljenje v vsakem primeru pravnomočno.

Na območju Brilejeve ulice v Ljubljani se že nekaj časa odvija metaforični boj med tamkajšnjimi stanovalci in investitorjem, podjetjem Brusnica, ki želi na zemljišču ob vrtcu in v neposredni bližini trgovine Spar zgraditi stanovanjsko sosesko Regentov kvart, ki naj bi jo sestavljale tri stolpnice (z 12, 15 in 18 nadstropji) s skupno 356 stanovanji.

Pred kratkim smo poročali, da so se na območju že začela gradbena dela in da je zemljišče že dodobra razkopano, čeprav investitor še nima pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki je pogoj za začetek gradnje.

Vendar je kmalu zatem prišla novica, da je gradnja stolpnic zastala, saj so okoliški prebivalci vložili dve tožbi, s katerima izpodbijajo gradbeno dovoljenje. Projekt bo moral tako počakati na odločitev upravnega sodišča.

Stanovalci projektu nasprotujejo zato, ker grobo posega v edini hrib v okolici, v četrtni skupnosti pa že tako primanjkuje ustreznih rekreacijskih in zelenih površin, obenem pa bodo dodatno obremenjeni tudi lokalni vrtec, šola in prometna infrastruktura.

Investitor je že odstranil drevje in skoraj celoten hribček.

Investitor je že odstranil drevje in skoraj celoten hribček.

Metropolitan

Hribčka skoraj ni več

A kljub tožbam gradbeni stroji niso zares utihnili. Če je bilo že ob našem zadnjem pregledu okolice območje dodobra razkopano, je situacija zdaj še veliko slabša: hribček, ki so ga poskušali ubraniti okoliški stanovalci, je že praktično popolnoma razrušen. Tudi če se gradnja ne bi izvedla, so stanovalci torej ostali brez zelenice.

Na podjetje Brusnica smo se obrnili po pojasnilo, ali so že dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje in bodo kmalu lahko začeli delati – in če ne, kako v tem primeru upravičujejo takšen poseg v okolico?

"Vsa dela, ki jih opravljamo, predstavljajo urejanje parcele, za kar ne potrebujemo pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Do zdaj smo odstranili drevje, in to v času, ko ptice ne gnezdijo, ter odstranili umetni nasip, ki je nastal ob gradnji Brilejeve," so nam odgovorili.

Morda vas zanima tudi:

Gradbeni stroji še naprej hrumijo.

Gradbeni stroji še naprej hrumijo.

Metropolitan

Investitor ne dvomi, da bodo gradbeno dovoljenje dobili

A kaj se bo zgodilo z urejeno parcelo, če gradbeno dovoljenje zaradi tožbe ne postane pravnomočno? O takem scenariju pri podjetju Brusnica sploh ne razmišljajo.

"Kot je z izdajo gradbenega dovoljenja presodilo Ministrstvo za naravne vire in prostor, je projekt Regentov kvart skladen s podrobnim prostorskim načrtom in tudi z vsemi potrebnimi predpisi ter akti. Na vse dileme sosedov smo odgovorili že v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, zato so po naši oceni pritožbe zgolj poskus zavlačevanja izvedbe projekta," nam pojasni Barbara Modic iz Brusnice.

"Tega, kdaj bomo dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, sicer ni mogoče napovedati, smo pa prepričani, da ga bomo dobili," odločno zaključujejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol