N. V. | 7. 9. 2023, 19:16

Svetovni prehranski krizi ni videti konca, grozi nam pomanjkanje teh 5 živil

Miloš Vujinovič/Bobo

Spet se obetajo višje cene: katera živila bodo prva na udaru?

V zadnjih nekaj letih so se pojavile številne grožnje, ki vplivajo na pomanjkanje hrane, in sicer vojne in politični konflikti, gospodarske spremembe, bolezni in podnebne spremembe. Živila, od katerih so odvisni številni ljudje, kot sta pšenica in koruza, so ogrožena, njihovo pomanjkanje pa je v nekaterih primerih povzročilo panično kupovanje in nepremišljeno shranjevanje.

A čeprav trenutno morda ne gre za nujne primere, se svet zagotovo spopada s tako imenovano svetovno prehransko krizo in primanjkuje nekaterih živil. Portal Eat This, Not That je pripravil seznam petih izdelkov, za katere velja, da jih je v trgovinah po vsem svetu manj in so se občutno podražili:

1. Riž

Pomanjkanje riža je prisotno tudi v drugi polovici leta 2023. Svetovne zaloge živil so opustošile ruska invazija na Ukrajino, pa tudi slabo vreme v državah, kjer so veliki proizvajalci riža, kot sta Kitajska in Pakistan.

Bobo

Zdaj je v igri še več skrb vzbujajočih dejavnikov. El Niño, vremenski vzorec, ki povzroča netipično segrevanje vodne površine v vzhodnem Tihem oceanu, se je znova pojavil v začetku poletja in v številnih državah povzročil še bolj nepredvidljivo vreme. Prav tako je Indija julija napovedala, da bo ustavila svoj izvoz belega riža, ki ni basmati, da bi zaščitila lastne zaloge in vire.

Nekatera področja sveta bodo posledice občutila bolj kot druga. Za večino bo največja težava še vedno hitro praznjenje denarnice – globalno so najbolj očiten vpliv svetovnega primanjkljaja riža bile in so še vedno visoke cene riža.

2. Testenine

Italijanski problem s testeninami se je letos tako poslabšal, da je vlada te države že maja razpravljala o krizi. Na teh nujnih sestankih so uradniki razkrili, da so vzroki za težave povečani stroški sestavin za testenine, pšenice ter višji stroški pakiranja in logistike. Zvišanje cen se je preneslo na potrošnike po vsej državi, pri čemer nekatera območja, kot je provinca Siena v Toskani, navajajo povišanje cen testenin za več kot 50 odstotkov.

Ker je cena pšenice v zadnjih mesecih začela padati, bi morala Italija, tako kot druge države z ljudmi, ki obožujejo testenine, kmalu začeti čutiti nekaj olajšanja. Med razpravo o krizi v Italiji je komisija izjavila, da cene testenin "že kažejo prve, čeprav šibke znake padanja, kar je znak, da bodo v prihodnjih mesecih cene testenin občutno padle". A strokovnjaki poudarjajo, da bo res šlo za mesece – na to bo treba še nekaj časa počakati.

3. Čokolada

Lansko leto je eden največjih svetovnih proizvajalcev čokolade Hershey poskrbel za paniko, ko je opozoril na možno pomanjkanje sladkarij, ko se bliža noč čarovnic. Ta težava je bila stranski produkt večjega povpraševanja in težav z dobavno verigo. Vendar se zdi, da je ta zgodba dobila srečen konec, saj si večina Američanov za te praznike še vedno lahko privošči sladkarije.

Srdjan Zivulovic/Bobo

A strokovnjaki opozarjajo, da težav s čokolado še ni konec. Kakav je pravzaprav postal priljubljeno blago, njegove trenutne cene v New Yorku so najvišje v skoraj 12 letih in so še višje v drugih delih sveta, vključno z Londonom.

"Čokoladni katastrofi" botrujejo slabo vreme, manjši izvoz iz Indije ter neomajno povpraševanje. Ker je pridelek kakava odvisen od gnojil, je problem nastal z rusko invazijo na Ukrajino in zmanjšanjem izvoza.

Podnebne spremembe so poslabšale razmere z lanskimi sušami, ki so vplivale na pridelek, El Niño pa grozi z desetkanjem proizvodnje. Ta pojav običajno povzroča suše po vsej Zahodni Afriki, vključno z območji Gane, Kameruna, Nigerije in Slonokoščene obale, ki so skupaj odgovorne za približno 75 odstotkov celotne svetovne proizvodnje kakava.

4. Losos

Ribiči v Kaliforniji in na Aljaski so v preteklem letu opazili močan upad populacije lososov, pri čemer je bil največji udarec kraljevski losos. To je ena najbolj zdravih in največjih vrst lososa, ki jo običajno najdemo v trgovinah z živili in pogosto postrežemo v restavracijah.

Profimedia

Kalifornijski urad za ribe in divje živali je dejal, da že 15 let ni bilo tako malo lososov. Razlog za upad števila lososov je verjetno povezan s toplejšimi vodami zaradi podnebnih sprememb in sušo.

Dejavniki, kot so prekomerni ribolov, onesnaženje in bolezni, so prav tako zdesetkali lososa. Da bi zaščitili preostalo populacijo, kalifornijski uradniki prepovedujejo komercialni in rekreacijski ribolov lososa za celotno ribolovno sezono 2023.

5. Moka

Cena moke se je že precej zvišala, analitiki pa napovedujejo, da bomo po vsem svetu še naprej čutili posledice pomanjkanja moke. To bi lahko predstavljalo dodatne težave za veliko drugih priljubljenih živil, vključno s kruhom, testom za pico, palačinkami, piškoti in pecivom vseh vrst. Temeljni vzrok za to ni ruska agresija v Ukrajini, temveč suša

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol