R. K. | 20. 4. 2023, 13:18

Težave v mariborskem UKC: vemo, kaj je razlog, da bo večina tamkajšnjih študentov izgubila delo

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ena od študentk, ki v mariborski bolnišnici delajo prek študentske napotnice, je razkrila, da jim je vodstvo razloge pred kratkim pojasnilo na sestanku. 

O vse glasnejših govoricah, da naj bi v UKC Maribor aprila prekinili sodelovanje z večino študentov, smo že poročali. Najprej naj bi sodelovanje prekinili s študenti prvih in drugih letnikov zdravstvene nege, zaradi česar v Mariboru ostaja le 60 odstotkov študentov tretjih letnikov. Če to drži, bo večina izmed 87 študentov, ki so trenutno zaposleni na oddelkih mariborskega UKC, morala oditi. Ena od študentk je ob tem povedala, da so jim najprej znižali urno postavko, v naslednjem koraku pa so napovedali zmanjševanje njihovega števila, piše Mariborinfo.

Milos Vujinovic/Bobo

Najprej nižja urna postavka, kmalu nato slovo

Študentka, ki se je obrnila na uredništvo omenjenega medija, je želela ostati neimenovana. Po njenih besedah so v času epidemije koronavirusa študenti v mariborskem UKC smeli delati tako rekoč neomejeno število ur, lani pa naj bi jim število ur omejili na 110 ur na mesec. V začetku letošnjega leta so po njenih navedbah šli še korak dlje in študentom, ki v enotah intenzivnih terapij delajo z najbolj življenjsko ogroženimi ljudmi, znižali urno postavko.

"Medtem ko se za vsa študentska dela urna postavka zvišuje, se v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ta znižuje," je za Mariborinfo dejala anonimna študentka.

Po njenih besedah je sodu dno izbilo dejstvo, da je vodstvo bolnišnice študente prejšnji teden poklicalo na sestanek, kjer so jim pojasnili, da so njihovo število primorani znižati zaradi rdečih številk, v katerih se je znašel klinični center. "Tako so se morali študenti prvih letnikov in študenti magisterijev v roku štirih dni sprijazniti, da so ob službo, ki je marsikomu predstavljala vir preživetja. Študenti drugih letnikov ostajajo do konca meseca, študentov tretjih letnikov in absolventov pa ostaja 60 odstotkov," je povedala.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"In potem se čudijo pomanjkanju sester, ko pa že med študijem z bodočim kadrom ravnajo kot s smetmi," je zgrožena. 

Kako dogajanje pojasnjujejo v mariborski bolnišnici?

Iz UKC Maribor so medtem sporočili, da sodelovanja z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za zdravstvene vede in visokošolskim zavodom Alma Mater glede izobraževanja študentov ne prekinjajo, so pa na področju študentskega dela, ki se je po njihovih besedah posebej razširilo v času covid krize, sprejeli določene omejitve in se bodo povrnili v stanje pred epidemijo. "V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bomo v letu 2023, tako kot na drugih področjih, racionalizirali študentsko delo, kar pa ne pomeni, da ga ukinjamo," so povedali za Mariborinfo.

Zapisali so tudi, da se zavedajo, da je pomoč študentov dobrodošla in nujno potrebna na posameznih področjih. "Posledično na ta način tudi pridobivamo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem naše ustanove." Dodali so, da je bilo letos marca pri njih aktivnih 38 študentov medicine in 11 preostalih študentov v upravno-tehničnih službah, na področju zdravstvene nege pa je študentsko delo opravljalo 75 študentov. Koliko teh študentov je ostalo brez dela, navedenemu mediju niso pojasnili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord