9. 5. 2023, 11:55 | Vir: STA

Incidenti so sodu izbili dno: poglejte, kaj bodo otroci v petek počeli v slovenskih šolah

Bobo

Po dveh masakrih v Srbiji je Slovenija sprejela preventivne ukrepe, da se kaj takšnega ne bi zgodilo tudi pri nas.

V petek so na eni od mariborskih osnovnih šol zasegli skico strelskega pohoda, kakršno je pred svojim dejanjem uporabil 13-letnik iz Beograda. Vlada se je odločila, da začasno poveča navzočnost policije v okolici slovenskih šol.

Ob tem je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v luči tragičnih dogodkov v Srbiji v ponedeljek na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba slovenskim osnovnim in srednjim šolam poslalo posebno okrožnico. Začeti morajo izvajati aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah.

Petek naj bo namenjen pogovoru

V petek bo na šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Ta dan bodo s prilagojenimi aktivnostmi odprli prostor in priložnosti za pogovore in aktivnosti, s katerimi bodo krepili veščine kulturne medsebojne komunikacije, čustveno odpornost in ustrezne odzive ob soočanju z nasilnimi dejanji.

Temu naj bi vsaka šola posvetila vsaj nekaj ur pouka, morda kar celoten dan, z učenci in dijaki pa se bodo pogovarjali o sprejemljivih načinih obnašanja, možnostih reševanja medsebojnih konfliktov ter o sovrstniški pomoči.

Kako bodo šole to uredile, je po ministrovih besedah popolnoma v njihovi pristojnosti, jim bodo pa v sredo posredovali tudi nekatera gradiva, ki jih lahko uporabijo. 

To ni edini ukrep vlade

Med drugim so izpostavili pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja in administrativno razbremenitev centrov za socialno delo. Med drugim je Felda napovedal tudi, da bodo z jesenjo obdržali povečano število svetovalnih delavcev na šolah, kar so uvedli zaradi epidemije covida-19 in se je izkazalo za izjemno koristno izboljšavo.

Profimedia

"Okrepljene svetovalne službe v šolah so pomembne, saj so te poleg zatočišča za stiske tudi najpomembnejši vezni člen z ustreznimi zunanjimi deležniki pri obravnavanju stisk ali pojavih nasilja," je še pojasnil minister.

Duševno zdravje otrok

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ocenil, da je v postkovidnem času veliko tveganj za duševno zdravje mladih. Ti se soočajo s številnimi pritiski in izzivi, ki neposredno vplivajo na njihovo duševno zdravje, zato je mladim treba zagotoviti vso podporo, je dejal.

Profimedia

Predvsem je treba področje duševnega zdravja destigmatizirati ter ga na družbeni lestvici izenačiti s fizičnim zdravjem, poudarja minister. Podpira tudi predlog, da bi v dijaški sistematski pregled vključili vprašalnik o duševnem zdravju.

Med ukrepi ministrstva je izpostavil razpisanih 70 dodatnih specializacij klinične psihologije, v pripravi so tudi novi zakoni o duševnem zdravju, o psihoterapevtski dejavnosti in o psihološki dejavnosti.

Medvrstniško nasilje

Medvrstniško nasilje v šolah in duševno zdravje sta zelo pogosto povezana z razmerami v družinah ali s socialnimi stiskami, je ocenil minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Na ministrstvu zato po njegovih besedah delajo vse, da bi socialno situacijo v Sloveniji čim bolj blažili.

Ob tem je izpostavil delo ministrstva na področju družinske politike, med drugim je spomnil na preventivne programe, kot so družinski centri, in kurativne programe, ko se nasilje že zgodi. Naštel je nekaj virov pomoči, med njimi so SOS telefon, svetovalnice za žrtve nasilja in socialno-varstveni programi.

Napovedal je administrativno razbremenitev centrov za socialno delo, da bodo socialni delavci lahko bolj prisotni na terenu. "Naloga centrov za socialno delo ni samo pomagati tistim ljudem, ki se obrnejo nanje, ampak je tudi prepoznavati vzorce nasilja v skupnostih in pomagati ljudem na terenu," je poudaril. Kot je dejal, je bistveno lažje kot blažiti posledice nasilja, prepoznavati in preprečevati vzorce, ki v nasilno vedenje vodijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord