N. V. | 30. 4. 2022, 18:00

Vpliv družbenih omrežij: Zaradi TikToka več smrti med mladimi?

Profimedia

Ali obljuba o slavi na TikToku milenijce in generacijo Z sili v prezgodnjo smrt?

Družbeno omrežje TikTok je povezano z večimi smrti po vsem svetu. Najstniki namreč za slavo in več sledilcev na družbenem omrežju, objavljajo samomorilske videoposnetke in izvajajo izzive, ki so izjemno nevarni.

Tudi Slovenija ni izjema v teh primerih. V zadnjem času smo v medijih zasledili več tragičnih zgodb, ki poročajo o prezgodnjih smrtih slovenskih najstnikov. Predstavljamo dve najbolj odmevni - obe sta se zgodili v začetku leta 2022.

Umrla sama, v gozdu

"Prejšnji teden me je pretresla še ena zgodba najstnice, ki je naredila samomor zaradi pritiskov sovrstnikov z družbenega omrežja TikTok. Zgodilo se je pri nas, v Sloveniji," je v začetku marca zakonski družinski terapevt Izidor Gašperlin zapisal v kolumni, objavljeni v reviji Onaplus.

Da preiskujejo okoliščine smrti otroka, so potrdili tudi na policiji, kjer so sicer z informacijami zaradi občutljivosti primera zelo skopi, so poročale Slovenske novice.

Profimedia

Na spletni strani Lokalec.si so poročali, da je 13-letnica domnevno umrla zaradi nevarnega izziva na tiktoku. Mrtvo naj bi jo v gozdu našel njen oče, ki naj bi mu tik pred smrtjo poslala sporočilo, da se odpravlja v gozd.

Povozil jo je vlak

Podobno tragičnem dogodku smo bili priča tudi v začetku januarja. Takrat se je v Mariboru pripetila huda nesreča na železniških tirih, kjer je ugasnilo življenje komaj 14-letnega dekleta.

Medij Večer pravi, da je bila smrt posledica izziva z družbenih omrežij. Najstnica naj bi se med tiri slikala skupaj s prijateljico in obe so bile očitno tako zatopljene v dogajanje, da nista slišali zvočnih opozoril prihajajočega vlaka. Ali pa sta opozorili namerno preslišali, saj sta opravljali kakšen izziv tipa "skoči na varno v zadnji sekund".

Enemu dekletu je uspelo ubežati, drugi pa žal ne. 

Starši, kako lahko tragično nesrečo preprečite?

O tveganjih, ki jih prinaša med mladimi zelo priljubljena aplikacija TikTok opozarjajo tudi na Safe.si. Na spletni strani so podali navodila za starševski nadzor na TikToku.

Priporočajo, da starši uporabijo 'Family Pairing', ki omogoča nadzor nad vsebinami, iskanjem, komentarji, vidnostjo ter tudi količino časa, ki ga najstnik preživi na določeni platformi. Staršem omogoča: upravljanje časa zaslona ter omejevanje neprimernih vsebin, neposrednih sporočil, iskanja, komentarjev, vidnosti in vidnosti všečkanih videoposnetkov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord