N. V. | 20. 7. 2022, 16:16

Vreme, kot ga nismo vajeni: kdaj bo konec rekordno visokih temperatur?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Takšnih vremenskih skrajnosti, kot jih lahko spremljamo v zadnjih letih, strokovnjaki ne pomnijo. Temperature bodo še naprej neusmiljeno rastle, s tem pa tudi požarna nevarnost in ogroženost.

Takšno visokih temperatur strokovnjaki ne pomnijo že leta. Velik del Evrope je zajel vročinski val in se razširil tudi nad naše kraje. Vročina je izrazita tudi zaradi suše. 

Temperature po državi se gibljejo nad 30 stopinj Celzija, Agencija Republike Slovenije za okolje pa je izdala rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Velika požarna ogroženost

Ni presenečenje, da je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z 20. julijem za jugozahod izdala zelo veliko, za preostali del Slovenije pa veliko požarno ogroženost.

Na Krasu se je že razplamtel gozdni požar, ki se zaradi izjemne suše hitro širi. K temu je pripomogla tudi burja. 

Poročali smo, da je zaradi velike nevarnosti je zadonela sirena, civilna zaščita poziva prebivalce, da zapustijo svoje domove, medtem ko je nekaj hiš na italijanski strani že zajel ogenj. Gasilci medtem še naprej bijejo bitko z ognjem, ki je zajel Kras.

Vremenska napoved

Od srede do sobote bodo najvišje dnevne temperature po nižinah okoli 35 stopinje Celzija, napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje.

V notranjosti Slovenije bo najbolj vroče najverjetneje v četrtek ali v soboto, ko bo krajevno lahko tudi okoli 36 ali 37 stopinje Celzija.

Še bolj vroče bo na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo najvišja temperatura zraka od četrtka do nedelje okoli 38 stopinje Celzija. Zaradi hude suše na Primorskem, se lahko temperatura približa tudi 40 stopinje Celzija.

Ogrožena občutljivejša populacija

Visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Zato Agencija Republike Slovenije za okolje opozarja, da se sredi dneva in popoldne zadržujete v senci, odsvetujejo tudi velike fizične napore.

Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite, še pozivajo.

Kdaj je bilo nazadnje tako vroče?

Poročali smo, da vročinski rekordi po Sloveniji segajo v avgust 2013. Takrat se je temperatura marsikje po državi zelo približala ali celo presegla 40 stopinj Celzija.

Sicer so bila najbolj vroča poletja doslej: 2003, 2012, 2015, 2017, 2019, 2021.

Letošnje poletje pa je na nivoju zgoraj navedenih rekordno vročih.

Naravni požari

Tudi z naravnimi požari smo se v času samostojne Slovenije že soočili. Največ smo jih imeli leta 2006, spomnimo pa tudi na leto 2017, ko smo v Sloveniji imeli požare v naravnem okolju, ti pa so, po poročanju Uprave za zaščito in reševanje, prizadeli 1755 hektarov površin.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Po obsegu prizadete površine in zahtevnosti gašenja sta izstopala:

  • požar pri Divači (3. in 4. avgusta 2017), v katerem je pogorelo 95,1 hektarjev gozda,
Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana
  • in požar pri Komnu (6. avgust 2017), v katerem je pogorelo 116,1 hektarjev gozdnih in grmičastih površin.
Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana

Tudi druge evropske države in širše so se v 2017 spopadala z intenzivno in dolgo požarno sezono, v 17 primerih so prizadete države zaradi požarov v naravnem okolju zaprosile za mednarodno pomoč prek mehanizma Evropske unije za civilno zaščito.

Kdaj bo konec vročinskega vala?

"Na to vprašanje odgovora še ne poznamo," so zapisali z Agencije Republike Slovenije za okolje.

V soboto nas bo najverjetneje prešla oslabljena hladna fronta, ki bo v notranjosti Slovenije prinesla krajevne nevihte.

Bolj verjetno je, da bo ohladitev kratkotrajna in ne prav izrazita. Vroče bo tudi v začetku prihodnjega tedna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.