18. 5. 2022, 10:38 | Vir: STA

Kdo bo plačal stroške Mirelinega splava v Sloveniji?

Twitter/Ivana Tomić

Hrvaška nosečnica s hudo bolnim plodom je zavrnila inducirani porod in želi prekinitev nosečnosti.

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) Mireli Čavajda, ki želi zaradi velikega tumorja na možganih ploda prekiniti nosečnost, najverjetneje ne bo pokril stroškov splava v Sloveniji. Čeprav so hrvaški zdravniki zavrnili poseg, kakršnega želi opraviti, tega namreč nočejo jasno napisati v svojem mnenju.

Ponudili so ji le inducirani porod

Bolnišnice so na HZZO poslale dopis, da je stroka Mireli Čavajda ponudila potreben poseg. Ponudili so ji inducirani porod, čeprav je sama zahtevala prekinitev nosečnosti. Za HZZO dopis bolnišnic pomeni, da je zavrnila zdravstveno storitev na Hrvaškem, zato je vprašanje, ali ima zavod sploh zakonsko podlago, da ji odobri poseg v Sloveniji.

Čeprav gre za nujen primer, HZZO do danes še ni odgovoril na zahtevo Mirele Čavajda, da ji odobrijo strošek prekinitve nosečnosti v Sloveniji. Če bo opravila poseg v Sloveniji na svojo roko, ne more računati na povrnitev stroškov, ki znašajo okoli 5000 evrov.

Hrvaške klinike so jo zavrnile

Čavajda je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet. Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse štiri klinike, na katere se je obrnila.

Na koncu ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so ji zagrebške klinike ponudile zgolj inducirani porod, ne pa prekinitve nosečnosti, ter jo napotile v Slovenijo.

Minuli petek je poslala zahtevo na HZZO ter je poleg zdravniške dokumentacije posredovala tudi dokumentacijo dveh ustanov, klinik KB Sveti Duh in KBC Zagreb.

Mnenje dveh hrvaških bolnišnic

Prva je v mnenju zapisala, da glede na to, da zahtevanega postopka ne morejo opraviti, predlagajo, da ga opravi v tujini.

Druga pa je kot razlog odhoda v tujino navedla feticid in porod. V tej bolnišnici je bil po neuradnih informacijah eden od zdravnikov pripravljen pomagati Mireli Čavajda, a naj bi mu dali navodila, naj tega ne stori.

V HZZO so neuradno dejali, da klinika Petrova, ki deluje v okviru KBC Zagreb, ni poslala mnenja, v katerem bi nedvoumno zapisali, da ne morejo opraviti prekinitve nosečnosti, ker nimajo ustreznega kadra. Zavod pa lahko odobri strošek samo s takšnim potrdilom.

Dnevnik.hr

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je sicer v minulih dneh javno zagotavljal, da bo stroške za prekinitev nosečnosti pokril HZZO, "kot pri vseh drugih primerih, ko zdravstveni poseg hrvaški zavarovanci iz upravičenih razlogov opravljajo v tujini".

Odvetnica Mirele Čavajda Vanja Jurić je potrdila, da bo njena varovanka prekinitev nosečnosti opravila v Ljubljani, ni pa želela povedati kdaj, ćeš da se je svojo tragedijo že dovolj razgalila javnosti in zdaj potrebuje mir, sistem pa ji iz dneva v dan samo še povečuje travmo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord