D. D. | 31. 7. 2023, 12:29

Mladi beograjski morilec Kosta je praznoval 14. rojstni dan: kako bo to vplivalo na njegovo kazen?

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

V Srbiji so ogorčeni, toda strokovnjaki mirijo strasti.

Učenec sedmega razreda beograjske osnovne šole, ki je 3. maja ubil devet sovrstnikov in varnostnika, je včeraj dopolnil 14 let. Glede na to, da je bil v času kaznivega dejanja star 13 let, zaradi česar zanj ne more kazensko odgovarjati, se zdaj poraja vprašanje, kako bo kaznovan. Če sploh.

Mladi Kosta je rojstni dan praznoval v psihiatrični kliniki v Beogradu, kjer je v strogi izolaciji zaprt vse od strelskega pohoda. Fant je v sobi sam, komunicira lahko samo z zdravniki, katerih naloga je ugotoviti, ali deček trpi za kakšno duševno motnjo oziroma ali ima kakšne psihične težave, zaradi katerih je lahko nevaren okolici. 

V poboji je ubilo ubitih 9 učencev in varnostnik.

V poboji je ubilo ubitih 9 učencev in varnostnik.

Profimedia

Bo v psihiatrični ustanovi zaprt do konca življenja?

Že tako šokirana javnost je medtem zgrožena nad dejstvom, da mladi morilec očitno ne bo nikoli kaznovan. "Dejstvo, da morilcu ni mogoče soditi in da ne more iti v zapor, moti javnost. Fant je načrtoval svoj zločin in 3. maja se je odločil, da bo izvedel svoj pošastni načrt ravno zato, ker se je zavedal dejstva, da pred zakonom ne bo odgovarjal," je za Kurir.rs povedal njihov vir. 

Strokovnjaki ob tem pojasnjujejo, da čeprav Kosta ne bo šel v klasični zapor, še ne pomeni, da bo svoboden. Zelo verjetno je namreč, da bo fant ostal v zaprti ustanovi zelo dolgo časa, obstaja tudi možnost, da bo tam do konca svojega življenja.

To konkretno pomeni, da lahko mama, ki je podpisala soglasje za sinovo pridržanje v psihiatrični ustanovi, tega kadarkoli prekliče, kar pa ne pomeni, da bi lahko bil Kosta avtomatično izpuščen na prostost. V tem primeru bi namreč morala strokovna komisija presoditi o nadaljnji usodi mladega morilca. Po ugotovitvah psihologov in drugih specialistov o duševnem stanju fanta bi končno odločitev o tem, ali gre na prostost ali ne, podalo sodišče.

"Zadnjo besedo o tem, ali je morilca mogoče izpustiti na ulico, ima sodišče. Glede na resnost kaznivega dejanja, njegove posledice, način poboja, hladnokrvnost storilca in druge okoliščine je skoraj nemogoče, da bi se kdaj znašel zunaj zidov psihiatrične ustanove," je za prej omenjeni medij svoje mnenje podal neimenovani strokovnjak.

Kdaj bo zadoščeno pravici?

Kdaj bo zadoščeno pravici?

Profimedia

Po novem brez soglasja staršev

Po grozovitem zločinu v Srbiji je hrvaško ministrstvo za zdravje predlagalo nekatere rešitve za spremembo zakona o varstvu oseb z duševnimi motnjami. V prihodnosti bi tako otroke, mlajše od 14 let, ki storijo kaznivo dejanje, varnostno namestili v posebne oddelke psihiatričnih ustanov, tam pa bi lahko bili tudi brez soglasja staršev ali skrbnikov, po potrebi pa bi se jim prepovedalo vse stike, tudi z družino.  

"Tragedije si ne moreš izmisliti v tednu ali dveh. Če psihiatrični svet odloči, da je oseba nevarna za druge in zase, psihiatrična ustanova ne potrebuje soglasja staršev," je povedala dr. Danica Grujučić

Skušajo verjeti v pravičnost

Medtem ko se javnost sprašuje, kdaj bo končno zadoščeno pravici, pa odprta pisma staršev žrtev razkrivajo bolečino in občutke krivde, medtem ko skušajo verjeti v človečnost in pravičnost

"Spomnite se, da sta najina otroka skupaj odšla na jezikovni tabor v Francijo. Bilo jima je lepo, hkrati pa jima je bilo čudno, zakaj eden izmed otrok sedem dni spi v naslanjaču, namesto v postelji, čeprav ima na voljo celotno dvoposteljno sobo?! Ali ste vedeli, da ta otrok potrebuje pomoč staršev in strokovnjakov? Misli, ki nas bodo mučile za vse življenje, so: zakaj mu niste pomagali? Zakaj ste ga trenirali na strelišču in z njim razvijali in gojili tako grozljive strelske in ubijalske sposobnosti, medtem, ko smo naše otroke peljali na tečaje umetnosti in športa?" je med drugim napisala Nina Kobiljski, mati umorjene deklice.

Starši žrtev hočejo verjeti v pravičnost.

Starši žrtev hočejo verjeti v pravičnost.

Profimedia

Starša morilca na vsak način želita preložiti odgovornost

Mama in oče morilca sta deležna številnih kritik, saj naj bi opazila nenavadno vedenje fanta, pa nista ukrepala. Medtem starša vztrajno poskušata predstaviti oblastem svoje družinsko življenje kot normalno ter brez težav in poskušata preložiti vso odgovornost in krivdo stran od sebe. Ker so se takoj po krutem zločinu odprla številna vprašanja in dvomi o njuni nedolžnosti, so organi sprejeli nekaj ukrepov.

Spomnimo, oče je bil nedavno obtožen hudega kaznivega dejanja zoper splošno javno varnost. Krivijo pa ga tudi, da je sina učil rokovanja z orožjem in da ga je vodil na strelišče. Proti materi je bil sprožen postopek, da bi ugotovili, ali je zanemarjala svojega otroka, prav tako pa so ji konec junija prepovedali zapustiti Srbijo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord