15. 9. 2023, 11:40 | Vir: STA

Bo plačevanje za spolne usluge tudi pri nas kmalu postalo kaznivo? Evropski parlament potrdil resolucijo, ki to predvideva

Profimedia

Kaznovanje tistih, ki prejemajo spolne usluge in zanje plačujejo, naj bi privedlo do pozitivnih rezultatov.

Poslanci Evropskega parlamenta so v četrtek podprli predlog resolucije, ki predvideva kazni za plačevanje za spolne usluge. Resolucija sicer ni zavezujoča, prihaja pa v času, ko več evropskih držav razmišlja o spremembah zakonodaje glede prostitucije. Zakonodaja na tem področju se namreč po posameznih članicah močno razlikuje.

Profimedia

Parlament je z resolucijo, ki jo je podprl z 234 glasovi proti 175, članice EU pozval k uvedbi zakonskih sprememb, v skladu s katerimi bi bilo "zahtevati ali sprejeti spolne usluge od osebe v zameno za plačilo, obljubo plačila, zagotovitev ali obljubo koristi" odslej kaznivo.

V nekaterih državah kazniva, v drugih regulirana

Predlog je sprožil burno razpravo, pri čemer so bile glavne politične skupine tako na desni kot na levi glede tega vprašanja razdeljene, poslanci pa so glasovali po svoji volji. Resolucija sicer za države članice ni zavezujoča.

V nekaterih članicah EU, kot sta denimo Hrvaška in Litva, je prostitucija že prepovedana in tudi kazniva. V drugih, kot so Nemčija, Avstrija in Nizozemska, je legalna in regulirana. Nekatere države pa denimo kaznujejo zgolj stranke, ne pa tudi spolnih delavk.

Profimedia

Slednje je tudi pot, ki jo je zagovarjala nemška evroposlanka Maria Noichl (S&D), ki je vložila predlog resolucije. Ocenila je, da bi kaznovanje tistih, ki prejemajo spolne usluge in zanje plačujejo, privedlo do pozitivnih rezultatov.

Organizacije za človekove pravice nasprotujejo predlogu

Drugi poslanci, denimo nizozemska evroposlanka Sophie in 't Veld (Renew), pa so izrazili dvome. "Ta predlog je vodila ideologija, ni pa upošteval dokazov in tudi ne bo pripomogel k zaščiti pravic in varnosti spolnih delavk," je zapisala na družbenih omrežjih.

Profimedia

Tudi združenje 13 organizacij za človekove pravice, med katerimi sta Amnesty International in Human Rights Watch, je izrazilo nasprotovanje predlogu. Sporočili so, da tovrstna kriminalizacija ne ščiti pravic žensk in drugih oseb, ki se iz različnih razlogov ukvarjajo s spolnim delom.

Pozvali so tudi k spoštovanju človekovih pravic spolnih delavk in delavcev ter k njihovemu vključevanju v odločanje o industriji, v kateri delajo, pri čemer opozarjajo, da bi kaznovanje strank privedlo zgolj do tega, da bodo zlorabe ostale neopažene.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol