N.Z. | 20. 1. 2023, 13:34

Paranormalne aktivnosti so povezane s spanjem, dokazuje študija

profimedia

Ko pade noč – in postane vse temno in tiho -, nas to lahko prestraši do te mere, da se pričnemo spraševati, ali morda nismo priča paranormalnim aktivnostim.

Dogaja se v tistem delu dneva, ko gre večina izmed nas spat, pravijo raziskovalci in dodajajo, da so zaznali znatno povezavo med številom pomežikov in paranormalnimi prepričanji.

Študija, ki so jo izvedli na londonski univerzi Goldsmiths, objavili pa na Journal of Sleep Research, je temeljila na spletni raziskavi. Udeležence so v študijo vabili prek družbenih omrežij, odzvalo pa se je 8.853 starejših od 18 let.

Po analizi dobljenih podatkov so prišli do nekaj zanimivih zaključkov o povezanosti spanja in paranormalnih izkušenj.

Spalna paraliza & vesoljčki 

Med drugim so tako ugotovili, da sta neprespanost in bolj rahel spanec tesno povezana z močjo paranormalnih prepričanj. Ljudje, ki so bili slabše prespani, so praviloma močneje verjeli v posmrtno življenje, obstoj duhov in demonov, možnost komunikacije s pokojniki, obiske nezemljane in spiritualen pomen obsmrtnih izkušenj.

Eno od zanimivejših spoznanj je bila tudi tista, da so ljudje, ki si so v spanju pogosto izkušali spalno paralizo ali pa fenomen nenadnih prisluhov močnega bobnenja tekom spanja, pogosteje verjeli v obiske vesoljcev. »Ena od razlag za takšno asociacijo je prav izkušnja zvokov ali slik, ki bi si jih speči lahko napačno tolmačil,« so menili raziskovalci, a dodali: »Seveda pa bi lahko šlo tudi samo za anksioznost, ki pri slabše prespanih ljudeh ni tako redka.«

S spalno paralizo so bila povezana tudi prepričanja o posmrtnem življenju in o obstoju duše, ki ob smrti zapusti telo.

Poleg spanja še drugi razlogi

Raziskovalci so povedali, da so poleg motenj spanja na paranormalna prepričanja vplivala še religija, mentalno zdravje, izobrazba in osebnostno nagnjenje k paranormalnim prepričanjem.

Čeprav je študija šele prva te vrste, so bili raziskovalci že mnenja: »Poročila o paranormalnih aktivnostih ali nenavadna prepričanja bi lahko zmotno pripisali kakšni resni duševni motnji. Nikakor torej ni vseeno, ali gre v resnici ’zgolj’ za neprespanost in moten spanec.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.