Jure Bohorič | 31. 5. 2023, 20:00

Deset najboljših slovenskih športnikov vseh časov: kam na tej lestvici spada Primož Roglič?

Profimedia/fotomontaža

Na Svetih Višarjah se je pred dnevi spisal nov slovenski športni čudež. Eden od neštetih, ki smo jim že bili priča. In zagotovo se strinjamo: športniki so nekaj najboljšega, kar premore naša država. Toda kdo so tisti resnično najboljši?

Slovenija je svetovni športni fenomen. Pika. In ne, v tem primeru ne gre za subjektivno oceno izpod peresa novinarja iz deželice na sončni strani Alp. Gre za dejstvo, ki mu pritrjuje nešteto takšnih in drugačnih dokazov. Nešteto takšnih in drugačnih uspehov. Uspehov, ki se skozi desetletja vlečejo kot jara kača. In to na vseh ravneh. In v vseh mogočih športih.

Bili smo prepričani, da nikdar ne bomo med najboljšimi

Kolesarstvo ni izjema. Če smo sredi devetdesetih zgolj z velikimi očmi opazovali epske podvige Miguela Induraina, Marca Pantanija, Jana Ullricha in drugih ter bili prepričani, da Slovenci v tem športu nikdar ne bomo med najboljšimi, je danes zgodba povsem drugačna.

Tadeju Pogačarju je uspelo nekaj, kar se je generacijam slovenskih kolesarskih navdušencev zdelo preprosto nemogoče. In ne samo enkrat, kar dvakrat!

Da je Slovenec osvojil Tour de France, meji na znanstveno fantastiko. Da se je ob tem za rumeno majico boril celo z rojakom, je scenarij iz najbolj norih sanj.

Čeprav je Tour razred zase, sveti kolesarski gral, lahko Pogačarju ob bok brez sramu in slabe vesti postavimo tudi Primoža Rogliča z njegovo nedavno zmago na Giru d’Italia. Italijanska pentlja je eden najbolj kultnih športnih dogodkov v zgodovini. Crème de la crème. Dogodek, ki ga spremljajo milijoni po vsem svetu. Dogodek, ki je bil vedno rezerviran zgolj za najboljše. In danes se lahko pohvalimo tako s Tourom kot tudi Girom. Osupljivo. Preprosto neverjetno.

Profimedia

Toda kam uvrstiti uspeh Primoža Rogliča na lestvici največjih slovenskih športnih uspehov? Da brez kančka najmanjšega dvoma visoko, celo zelo visoko, drži kot pribito. Morda celo na sam vrh? Morda. A velja poudariti: uspehe je med sabo težko primerjati, še toliko težje jih je razvrščati. Kdo je bolj garal, da mu je uspelo? Vprašanje, ki je tako nesmiselno, da bi bilo težko bolj.

Gostilniška debata, ki nikdar ne dobi epiloga

Vsak, ki je posegel po zvezdah, je moral na poti k uspehu preseči samega sebe. Garanje in trpljenje sta vsakodnevna realnost uspešnega športnika. Bolečine, zdravstvene težave, pomanjkanje prostega časa in odrekanje vsemu, v čemer uživa sleherni smrtnik, prav tako. Prav zato nikdar ne moremo biti povsem pošteni, ko govorimo o največjih uspehih in najboljših športnikih vseh časov.

Ne glede na vse našteto obstajajo določeni kriteriji, ki jih sodobna družba upošteva. Zakaj je Lionel Messi najboljši nogometaš vseh časov? Ker temu ne pritrjuje zgolj statistika, marveč tudi subjektivno mnenje ogromnega števila strokovnjakov. In kam na lestvici najboljših slovenskih športnikov vseh časov spada Primož Roglič?

Odločitev prepuščamo vam, navsezadnje gre za eno tistih "gostilniških debat", ki nikdar ne dobijo zaključnega epiloga, mi pa smo ob tem sestavili naš seznam 10 najboljših športnikov, ki so zaznamovali Slovenijo od njene osamosvojitve dalje.

Roglič je z uspehom na Giru brez dvoma zapečatil svoje mesto med elitno deseterico, kaj pa preostalih devet? Se strinjate z našim izborom?

LUKA DONČIĆ
"Kako je lahko med najboljšimi vseh časov, če je star šele 24 let?!" se sem in tja zasliši glas tistih, ki so prepričani, da se lahko takšne vrste lovorik delijo le med "stare ase". A bodimo pošteni: kar je uspelo Luki Dončiću v tako kratkem času, je nekaj, s čimer se lahko pohvalijo le redki športniki. Morda Messi, Ronaldo in zagotovo še kdo. A jih je zelo malo. Ljubljančan je človek, ki premika zgodovinske mejnike. Ki podira rekorde z dolgimi, sivimi bradami. Odkar igra v ligi NBA, imajo statistiki prav zaradi njega ogromno dela … In vsi pravijo: postal bo le še boljši. 

Profimedia

ANŽE KOPITAR
Sredi devetdesetih si je bilo, čeprav je bil tedaj hokej na ledu v Sloveniji eden najbolj priljubljenih športov, težko predstavljati, da bi se kdorkoli iz deželice na sončni strani Alp prebil v ligi NHL. "Prej bo Slovenec na Luni kot v ligi NHL," je znal kdo pripomniti. Potem pa je prišel Anže Kopitar. Hrušičan, ki ni samo prišel v ligo NHL, marveč jo je dvakrat tudi osvojil. Gorenjec, ki je v tem elitnem hokejskem tekmovanju odigral neverjetnih 1292 tekem, bil petkrat na tekmi vseh zvezd in osvojil nemalo individualnih priznanj. Le redki slovenski športniki mu sežejo do gležnjev. Kaj šele do kolen …

Profimedia

ZLATKO ZAHOVIĆ
Nekoč smo bili smučarji, potem smo postali tudi nogometaši. Da smo pečat pustili tudi na odru, na katerem je bržčas najtežje opozoriti zase, ima gromozanske, če ne celo največje zasluge Zlatko Zahović. Nekoč nadarjeni šahist je z žogo v nogah počel čudeže. Gole je zabijal kot za šalo, tekmece preigraval do onemoglosti. Da bo Slovenija nekoč igrala na evropskem in svetovnem prvenstvu? "Ha, ha, bodite, no, resni!" smo poslušali v prvi polovici devetdesetih. Potem pa je prišel Zlatko Zahović. Slovenski strelski rekorder. Kandidat za zlato žogo. Finalist lige prvakov. In predvsem genij, kakršnih ni veliko.

Profimedia

TADEJ POGAČAR
Slovenci smo takšni, da se radi delimo; in glede na to, o čem teče govor. Politika? Ah, pustimo jo raje ob strani … Šport glede tega ni izjema. Obstaja nekaj debat, ki nikdar ne bodo imele končnega odgovora. Zlatko Zahović ali Srečko Katanec? Olimpija ali Maribor? Jesenice ali Olimpija? In navsezadnje: Roglič ali Pogačar? Mi pravimo: oba! Oba sta vrhunska. Izjemna. Edinstvena. Toda Pogačar … Dejstva rišejo portret športnega velikana, ki piše novo poglavje kolesarske zgodovine. Dvakrat je osvojil Tour, postal drugi najmlajši zmagovalec v zgodovini dirke (in najmlajši po letu 1904!) in je hkrati prvi cestni kolesar v zgodovini, ki je premagal mejo 6000 točk na svetovni lestvici UCI. Pa še bi lahko naštevali ...

Profimedia

GORAN DRAGIĆ
Zmaj iz Kosez je bil v uvodnem obdobju igranja v ligi NBA celo tarča posmeha. Nekako v smislu: "Kje ste našli tega belčka, ki ni dorasel izzivom najmočnejšega tekmovanja na svetu?!" Toda čeprav se dan po jutru pozna, za Gorana Dragića to ne velja. Niti po naključju. Že res, da je potreboval nekaj več časa, da je našel svoj prostor pod ameriškim soncem, toda ko je ujel veter v svoja jadra, se ni več ustavil. V ligi NBA je odigral več kot 1000 tekem, del slovenske športne folklore in legenda za vse večne čase pa postal leta 2017, ko je bil ključni člen izbrane vrste na poti do presenetljivega naslova evropskih prvakov.

Profimedia

SAMIR HANDANOVIĆ
Ko nekdo v elitni italijanski serie A odigra osupljivih 565 tekem, postane državni prvak, osvoji dve pokalni lovoriki in hkrati s svojo državo nastopi na svetovnem prvenstvu, je odločitev preprosta. Samir Handanović je nogometni velikan in športnik, kakršnih Slovenija ni imela veliko. Da bi bila mera polna, je izjemni Ljubljančan med najboljšimi vratarji na svetu že skoraj dve desetletji. Julija bo praznoval 39. rojstni dan, a nikakor še ni za odpis. S svojimi odličnimi obrambami je pomagal zgraditi sloves, ki odmeva po vsem svetu: Slovenija je dežela vrhunskih nogometnih vratarjev.

Bobo

PETER PREVC
Da so smučarski skoki zelo specifičen šport, ni daleč od resnice. Marsikje po svetu zanje še niso slišali … Toda pri nas je drugače. Smučarski skoki so v Sloveniji del nacionalne zavesti in ponosa. Orli so bili vedno heroji naroda. In, če želite, velikokrat športniki leta. Primož Peterka je letvico z dvema skupnima zmagama v svetovnem pokalu dvignil zelo visoko. Potem pa je prišel Peter Prevc. "Lahko bi dosegel še več," so prepričani številni. Toda že to, kar je dosegel, je osupljivo. Osvojil je svetovni pokal, ima štiri olimpijske kolajne (tudi dve zlati), osvojil je novoletno turnejo, bil trikrat prvak v poletih, na stopničkah je stal na svetovnih prvenstvih, z 250 metri pa je tudi Slovenec, ki je skočil najdlje. Tudi v zgodovino športa pri nas.

Profimedia

JAN OBLAK
"Saj je dober, ampak bo moral pojesti še veliko žgancev," so modrovali nogometni poznavalci ob koncu uvodnega desetletja novega stoletja, ko je v Spodnji Šiški med vratnici Olimpije stopil tedaj golobradi, komaj 16-letni fantič iz Škofje Loke. In očitno je Jan Oblak žgance jedel prav vsak dan. Že nekaj let pozneje je bil ta fantič iz Škofje Loke bradat možakar in hkrati eden najboljših vratarjev na svetu. Jan Oblak je z Atleticom postal španski prvak, osvojil dve evropski lovoriki, igral v finalu lige prvakov, bil kar šestkrat slovenski nogometaš leta in še bi lahko naštevali. Na tujem pa so si enotnega mnenja: v zgodovini nogometa je bilo le malo tako popolnih vratarjev …

Profimedia

TIM GAJSER
Ko izbiraš najboljše, je vedno najtežje izbrati … zadnjega! Toda za nekoga smo se morali odločiti. In smo zavili malo s poti najbolj odmevnih, zanimivih in tržno najmočnejših športov. Lahko bi seveda izbrali številne. Ogromno Slovencev bi si zaslužilo biti zraven … Od Jureta Koširja do Primoža Kozmusa. In še kdo bi se našel. No, za konec smo izbrali Tima Gajserja. Športnika, ki je Slovencem približal "bencinske" športe, v katerih nikdar nismo blesteli. Toda Štajerec je dokazal, da smo dobri v pravzaprav vsem, česar se lotimo. Gajser je bil kar petkrat svetovni prvak – enkrat v razredu MX2, štirikrat v razredu MXGP. Da o vojski navijačev, ki ga spremljajo po vsem svetu, niti ne govorimo …

Nebojša Tejić/STA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord