Jure Bohorič | 9. 11. 2023, 19:00

Aluminij je slovenski nogometni fenomen, ki vse bolj stavi na mlade in izstopa tudi v evropskem merilu

NK Aluminij Kidričevo

V mladinski EON NextGen ligi, ki v sezoni 2023/24 poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, nastopa tudi Aluminij, klub, ki je v marsičem v Sloveniji nekaj posebnega.

Ko je švicarski nogometni observatorij CIES nedolgo tega objavil prav posebno študijo glede tega, kateri klubi v kar 53 ligah po vsem svetu najbolj stavijo na mlade nogometaše, se je presenetljivo visoko na lestvici znašel tudi nogometni kolektiv iz Slovenije. Švicarji so v raziskavi upoštevali povprečno starost udarnih enajsteric članskih ekip, Aluminij pa se je na lestvici zavihtel celo na visoko sedmo mesto! Z drugimi besedami to pomeni tudi naslednje: Aluminij je tisti slovenski nogometni klub, pri katerem se mladi najlažje prebijejo na članski nogometni oder. 

NK Aluminij Kidričevo

Da je to tako, ima veliko zaslug tudi glavni trener Robert Pevnik, ki je nogometu zapisan že desetletja. Svoj čas je veljal za enega bolj obetavnih nogometašev v Sloveniji, med drugim je igral tudi za ljubljansko Olimpijo. Pozneje je postal trener, vodil kar nekaj klubov, služboval na tujem, zdaj pa drugi dom našel v Kidričevem, kjer - kot rečeno - domuje klub, ki zelo stavi na mlade.

To ne preseneča, navsezadnje se Aluminij lahko pohvali s pogoji za delo, kakršne imajo le redki klubi v državi. Športni park v Kidričevem, ki se razprostira na približno šestih hektarjih površin v mirnem okolju, obdanem z gozdovi, premore štiri velika igrišča z naravno travo, malo in veliko igrišče z umetno površino, ograjeno igrišče z mivko in dodatne manjše vadbene površine. Tako člani kot tudi mladi imajo vse pogoje za dobro delo, kar se odraža tudi na rezultatih vseh starostnih kategorij.

Aluminij kot odskočna deska

Člansko moštvo se je letos po letu dni v 2. SNL vrnilo v Prvo ligo Telemach, mladinci se v EON NextGen ligi uspešno kosajo s tekmeci, kadeti so v zlati sredini razpredelnice, starejši dečki do 15 let pa celo na drugem mestu in v hrbet gledajo le Mariboru. Vse seveda ni le v rezultatih, slovenski nogomet je v očeh tuje javnosti predvsem razvojen in v tem pogledu Aluminij pozitivno izstopa. V Kidričevem se kali nemalo kvalitetnih in obetavnih posameznikov, s čimer se strinja tudi Robert Pevnik.

NK Aluminij Kidričevo

"Enotna usmeritev Aluminija kot kluba je, da se mladim ponudi priložnost in mislim, da smo glede tega res na dobri poti," je prepričan Robert Pevnik, ki je nadaljeval: "Vidi se, da dobro delamo. Imamo reprezentante, številni mladi se že dokazujejo na najvišji ravni v državi. Delamo na tem, da bi Aluminij postal odskočna deska za najboljše mlade v državi in da bi ga slednji tudi prepoznali kot takšnega. Torej kot klub, ki resno stavi na mlade, kot klub, ki s svojim sistematičnim delom in odličnimi pogoji za vadbo odpira vrata v širni svet nogometa."

Napake so del življenja

Robert Pevnik je mnenja, da je za specifični slovenski nogomet takšna pot več kot pravilna, miselnosti Aluminija bi po njegovem morali slediti tudi drugi klubi. "Toda nikakor ne smemo pretiravati. Pri nobeni stvari se ne sme pretiravati ... Po drugi strani pa je treba relativno hitro prepoznati tiste fante, ki izstopajo s svojim talentom in znanjem, ter začeti resno in sistematično delati na njihovem razvoju. Mladost je v nogometu dobrodošla, a mladost brez kvalitete ne pomeni veliko. Zato je selekcija seveda ključnega pomena. Kot rečeno, v slovenskem nogometu velja delati z mladimi, saj premoremo veliko talenta, toda treba je biti potrpežljiv, saj gre tukaj predvsem za delo na dolgi rok. Mladi bodo ne glede na to, kako kvalitetni so, delali tudi napake. Napake so del življenja, naloga nas, starejši, pa je, da jih trpimo in ne sodimo prehitro. Mladi potrebujejo več priložnosti, predvsem pa ogromno mero potrpežljivosti," je poudaril 54-letni strokovnjak, ki kljub temu, da je trener članske ekipe Aluminija, pozorno spremlja tudi dogajanje v mladinskem moštvu iz lige EON NextGen.

NK Aluminij Kidričevo

"Seveda! Tudi to je moja naloga. Predvsem spremljam tekme, včasih sem s svojimi pomočniki tudi na kakšnem treningu. Moja dolžnost je, da opazujem dogajanje med mladinci, navsezadnje vsak teden treningom članskega moštva priključimo tudi tri, štiri, morda celo pet fantov iz ekipe do 19 let. Izbor seveda ni naključen, zraven so tisti, ki si to najbolj zaslužijo, zato moram biti kakopak dobro seznanjen tudi z dogajanjem v mladinski zasedbi," pravi Robert Pevnik, ki je prepričan, da so zaradi vsega naštetega mladi v Aluminiju še toliko bolj motivirani in željni dokazovanja: "Upam, da jim veliko pomeni, da so lahko kljub mladosti že zraven članske ekipe (smeh). Verjamem, da jim. Le kdo ne bi želel biti zraven na gostovanju v Stožicah. Ali pa na tekmi v Murski Soboti ... Zanje je to nagrada, a hkrati nekaj, iz česar se morajo kar največ naučiti."

Zelo, zelo dobra odločitev

Robert Pevnik hkrati spada med tiste trenerje, ki pozdravljajo korenite spremembe v mladinski EON NextGen ligi, do katerih je prišlo tudi po zaslugi sodelovanja NZS in podjetja Telemach.

NK Aluminij Kidričevo

"Lahko rečem le končno. Če sem povsem iskren, sem jih pričakoval že pred dvema, tremi leti. Mladinski nogomet je zadnja stopnička pred članskim, zato je pomembno, da se fantje že spoznavajo s tem, kaj jih čaka v prihodnje. V preteklosti so bili mladinci povezani s kadeti, kar je s sabo nosilo številne takšne in drugačne nevšečnosti. Med drugim so morali naokrog hoditi z mlajšimi in potem na prizorišču tekme dve, tri ure čakati in gledati v zrak. To ni bilo dobro. Zdaj je drugače, fantje imajo svojo ligo in to je super. Tudi kar zadeva večjo medijsko pokritost, ne bom preveč izgubljal besed. Lahko rečem le, da je bila tudi to zelo, zelo dobra odločitev NZS," je poudaril nekdanji trener ljubljanske Olimpije.

Robert Pevnik se je dotaknil še pravice vsakega kluba, da na tekmah igra s tremi leto dni starejšimi nogometaši: "Iz vidika našega kluba je to zelo dobrodošlo. Imamo kar nekaj mladih, ki so blizu prve postave, ampak velikokrat se zgodi, da sicer so zraven v kadru, a na tekmi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne dobijo priložnosti za igro. Zato je toliko pomembneje, da lahko dan kasneje zaigrajo na mladinski tekmi in ostajajo v tekmovalnem ritmu. Gre za odločitev, ki je zelo pomembna pri razvoju mladih nogometašev."

Sportklub/posnetek zaslona

Ob koncu Robert Pevnik ni pozabil izpostaviti tudi vodstva kluba, ki mu je med drugim hvaležen, ker imajo nogometaši poleg odličnih pogojev za delo na voljo tudi vsakodnevne hladne in tople obroke v bližnji Talumovi restavraciji. "Aluminij morda ni največji klub v državi, a glede organiziranosti je na zelo, zelo visoki ravni. In prav zato sem prepričan, da bo v prihodnje iz Kidričevega v svet odšlo nemalo vrhunskih nogometašev," je zaključil trener kluba iz majhnega kraja nedaleč stran od Ptuja.

@metropolitan.si Gašper in Sandro iz NK Aluminuj, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako zelo strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol