A. Ko. | 24. 5. 2023, 11:00

Ko gre medved na morje: v Kraljevici se je 'razkomotil' kar med apartmaji (FOTO)

Profimedia

Zdi se, da so medvedi vedno bližje človeku in vedno bolj udomačeni. Ko boste videli fotografije iz Kraljevice, se boste s tem zagotovo strinjali tudi vi. 

Vedno večkrat poročamo o tesnih stikih človeka in medveda. Prav pred kratkim je na Gorenjskem voznik zbil enega izmed njih, nesreča pa se je za medveda končala tragično. Pred tem je v Vrhu pri Želimljah medved napadel in poškodoval sprehajalca.

Medvedi so vedno manj boječi in bližje človeku.

Pogosto lahko na družbenih omrežjih ujamemo posnetke odraslih medvedov ali njihovih mladičkov, ki se sprehajajo po polju povsem blizu hiše ali celo po dvoriščih. V Kraljevici pa so kosmatinca (tudi v objektiv) ujeli, kako se sproščeno sprehaja po stopnicah apartmaja, skozi teraso in proti morju. Očividci - turisti so vse to opazovali odprtih ust, kajti prizor je bil zares nenavaden. Dopust, ki ga verjetno ne bodo nikoli pozabili.

Lovec Zlatko Vukelić je ob tem za Novi list povedal, da ta medved na območju ni od včeraj, pač pa že nekaj let. "Gosti naših prvih sosedov so bili na terasi, slišali so šelestenje in hrup, nato pa zagledali majhnega medvedka, ki je hodil po stopnicah," je dejala ena izmed bližnjih sosed hiše, kjer se je sprehajal medved. Ta je bil prav tako šokiran, kot njegovi opazovalci, saj je nenadoma skočil s terase, na cesto in proti zalivu. Za njim se je izgubila vsaka sled.

Profimedia

Medvedi so v zadnjem obdobju neprestano tarča medijev in javnosti, ki jo razdvajajo. Tak očiten primer je napovedan (in zdaj že realiziran) odstrel medvedov, kateremu so nasprotovali številni, na to temo sta se srečala tudi minister Brežan in premier Golob.

Jasno je, da se bo treba naučiti bolje sobovati s to divjo zverjo (ste videli čudovite prizore iz kočevskega gozda?) Pomembno pa je tudi, da veste osnove obnašanja, če vam pride na pot. 

"Medvedi ne marajo presenečenj. Z dobro razvitimi čutili za voh in sluh se ljudem večinoma uspešno izogibajo. Če se želimo medvedu izogniti, moramo biti dovolj glasni, da ga ne presenetimo. Obisk v gozdu naj ne bo preveč tih, nase opozarjajte še posebej pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju," svetujejo na kocevsko.si. Če kljub temu opazite medveda, se mu ne približujte in ga ne motite, nikoli ga ne hranite, tudi če je videti prijazen in radoveden.