A. Ko. | 16. 3. 2023, 16:22

Si tudi vaša mačka med spanjem s tačko pokriva obraz? Poglejte, kaj to pomeni

Profimedia

Četudi se zdi pokrivanje oči med spanjem pri mački rahlo čudaško, v resnici za tem stoji znanstveni razlog. Jo zebe? Jo je strah? Se morda skriva? 

Večina mačk precej časa prespi, s čimer ni prav nič narobe. Skrbeti vas mora le tedaj, ko se njene navade čez noč spremenijo. Te lahko opozarjajo na zdravstvene težave mačk, dobra komunikacija pa je tudi položaj mačjega repa.

Mačke skozi dan naredijo več krajših spancev, ki jih še vedno ohranjajo pozorne, le malokdaj si čez dan privoščijo daljši in globlji spanec.

Zanimivo pri mačjem spancu je tudi to, da si velikokrat za počitek izberejo povsem neverjetne lokacije, na primer na vrhu hladilnika. Še bolj zanimivi so položaji spanja, ki lahko veliko sporočajo. Med spanjem pa si mnoge izmed njih pokrijejo obraz. Zakaj se skrivajo?

Kot običajno pri mačjem vedenju, tudi tukaj obstaja več razlag. Lahko je mačka takrat v t. i. REM fazi spanja, ki vključuje tudi sanje. Možgani so takrat nadvse aktivni. Mačka si obraz pokriva, da pred nevarnostjo (ki preti v sanjah) zavaruje svoje oči.

Drug razlog je, da mačka na ta način ohranja njej ugodno temperaturo.

Mačke so občutljive na toploto, prija jim bolj toplo kot hladno ozračje. Pokrivanje obraza je eden izmed učinkovitih načinov, da jim je toplo. Morda pa mačko moti sončna svetloba ali prepih. Na ta način poskrbi, da ji ni prevroče ali prehladno.

Profimedia

Mačja čutila so mnogo bolj razvita kot človeška in povsem mogoče je, da mačka čuti spremembo vremena. Lahko se pripravlja k nevihti in če ima mačka kakšno slabo izkušnjo, se na ta način skuša zavarovati pred ponovitvijo. To je položaj, ki v njej vzbuja občutek varnosti.

Znanstveniki so razlog za tako vedenje iskali tudi v prazgodovini, pri divjih mačkah.

Te so morali biti stalno z enim očesom budne in paziti na nevarnost. Ta položaj naj bi jim pomagal, da bi se lažje umirile in spočile. Ne nazadnje pa ni izključen tudi povsem banalen vzrok za to, da si mačka pokriva obraz – priprosto ji tako prija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.