N.Z. | 4. 3. 2024, 11:31

Najstniki verjamejo, da bo njihovo življenje težje od življenja njihovih staršev, kaže študija

profimedia

Britanska študija ugotavlja, da 14- do 17-letniki na svojo prihodnost gledajo pesimistično, v ospredju so finančne in podnebne skrbi.

Britanski najstniki verjamejo, da bo njihova generacija imela slabše življenje kot njihovi starši, kaže nova raziskava.

Brez upanja za prihodnost

Denar, delovna mesta in podnebna kriza so bile v vrhu med skrbmi 1.001 najstnika, starega med 14 in do 17 let, ki jih je YouGov izprašal za otroško dobrodelno organizacijo Barnardo's.

Ko so jih vprašali, naj si predstavljajo svoje življenje pri 30 letih, je 55 % najstnikov odgovorilo, da verjamejo, da bodo njihova življenja slabša od generacije njihovih staršev, medtem ko jih je nadaljnjih 34 % menilo, da življenje otrok naslednje generacije ne bo nič boljše.

9 % vprašanih najstnikov je povedalo, da so 'brez upanja' glede svoje prihodnosti.

Neki najstnik se je v študiji takole izpovedal: "Dandanes se vsi borijo. Moja mama se trudi plačati račune, pa je medicinska sestra z magisterijem. Nisem tako pameten kot ona, zato verjamem, da bo moje življenje še težje od njenega. Prej smo lahko hodili na počitnice, a mama si tega ne more več privoščiti.”

Drugi pa je rekel: "Moji starši so vzeli hipoteko pri 21 letih. Mislim, da ljudje mojih let tega ne bodo zmogli."

Kar 19 % vprašanih je bilo mnenja, da ne bodo imeli dovolj denarja za udobno življenje, ko bodo stari 30 let. 10 % pa jih je nato še menilo, da svoje prihodnosti ne morejo spremeniti.

Otroke smo pustili na cedilu

Lynn Perry, izvršna direktorica Barnardo's, je dejala, da je prepričanje otrok, da bo njihovo življenje težje od življenja njihovih staršev, 'znak, da je družbena pogodba prekinjena in obstaja tveganje, da bomo izneverili naslednjo generacijo'.

"Naša naloga je, da naredimo svet za naše otroke boljši, ne slabši," je dodala.

profimedia

Tesnobno duševno stanje otrok v Združenem kraljestvu so razkrili v novem poročilu Barnardo's – Changing Childhoods, Changing Lives –, ki obravnava vplive okolja, vključno s pandemijo covida in okoljskimi skrbmi, na duševnost otrok.

"Otroci so nenehno bombardirani z novicami o izzivih, s katerimi se bodo morali soočiti - od vse večje neenakosti in skrbi za okolje do zdravstvenih skrbi in nenadzorovanega stanovanjskega trga," je izsledke komentirala Perry. "Nič od tega niso povzročili sami, vendar preprosto ni prav, da se otroci bojijo lastne prihodnosti, ko pa so v letih, ko bi morali biti nad možnostmi, ki jih ta prinaša, navdušeni. Vemo tudi, da vse našteto še posebno velja za otroke, ki prihajajo iz prikrajšanih okolij."

Dobrodelna organizacija še opozarja, da bi zaznano lahko botrovalo poslabšanju duševnega zdravja otrok, več spletnega izkoriščanja in več mladih, ki bodo potrebovali pomoč varstvenih služb.

Povzeto po pisanju The Guardian

Morda vas bo zanimalo tudi:

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec