Jure Bohorič | 20. 11. 2023, 10:05

Veliki trojici v mladinski EON NextGen ligi v tej sezoni "nagaja" malček: NK Brinje Grosuplje kot vzorčni primer dobrega dela na dolgi rok

NK Brinje Grosuplje

V prenovljeni mladinski nogometni EON NextGen ligi, ki v novi sezoni poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, z odličnimi rezultati preseneča klub, ki nikdar ni spadal med najboljše v državi. Toda NK Brinje Grosuplje dokazuje, da se da z dobrim delom doseči res veliko.

Pogled na lestvico slovenske mladinske nogometne lige, ki v sezoni 2023/24 poteka pod okriljem podjetja Telemach in nosi uradno ime EON NextGen liga, razkriva, da so trenutno v vrhu podmladki treh velikanov: vodi Mura, pred Mariborom in Olimpijo, vsi trije klubi imajo na računu po 31 točk. Toda že na četrtem mestu je klub, ki ga tam pred začetkom sezone ni pričakoval skoraj nihče. NK Brinje Grosuplje v aktualnem tekmovalnem letu dosega presenetljivo dobre rezultate, četa dolenjskega kluba, ki na članski ravni nastopa v 2. SNL, je na 15 odigranih tekmah zabeležila osem zmag in za vodilno trojico zaostaja za vsega štiri točke.

Dobri rezultati kluba so, kot rečeno, za marsikoga presenečenje, toda kljub temu niso naključje. So plod dobrega sistematskega dela, po katerem NK Brinje Grosuplje slovi že kar nekaj let. 

NK Brinje Grosuplje

Čeprav so imeli v Grosupljem vedno radi nogomet, kriza, v katero je na prelomu tisočletja padla naša država in z njo posledično tudi nogomet, ni minila brez posledic. GPG Grosuplje je leta 2003 klavrno propadel pod težko dolgov, ki so bili posledica takšnih in drugačnih razlogov, toda lokalni zanesenjaki, med katerimi gre izpostaviti predvsem Boruta Antončiča, ki je svoj čas deloval tudi pri Olimpiji, zdaj pa v Grosupljem spet službuje kot klubski sekretar, niso sedeli križem rok. 

Na pogorišču nekdanjega kluba je leta 2003 zrasel NK Brinje Grosuplje, klub, v katerem danes vadi skoraj 450 mladih nogometašev. Zajetna številka mladih je tudi posledica dejstva, da so številni starši prepoznali dobro, načrtno delo klubskih ljudi, ki so s trdim garanjem na dolgi rok NK Brinje Grosuplje spravili na res visoko organizacijsko raven. Ko je temu tako, so dobri rezultati le logična posledica vsega skupaj.

Mladinska ekipa NK Brinje Grosuplje se je v prvo slovensko ligo prebila v koronski sezoni 2019/20, od tedaj dalje redno nastopa v najvišjem rangu tekmovanja za nogometaše do devetnajstega leta starosti. V svoji prvi in drugi sezoni med mladinci so bili Dolenjci deseti, v tretji že osmi najboljši, trenutno pa so – kot rečeno – na visokem četrtem mestu. V mladinski ekipi se kali kar nekaj nadarjenih fantov, ki jim tudi strokovnjaki napovedujejo uspešne kariere v članskem nogometu.

NK Brinje Grosuplje

Da bi se jih kar največ prebilo skozi najbolj zahtevno nogometno sito, torej iz mladinskega v članski nogomet, trenutno v prvi vrsti skrbi Urban Žohar, trener zasedbe do 19 let, s katerim smo se pogovarjali tako o rezultatih v aktualni sezoni kot tudi delu z mladimi na splošno.

Če poudarimo, da ste z rezultati v aktualni sezoni EON NextGen lige zadovoljni, verjetno nismo daleč od resnice, kajne?

Drži. Rekel bi, da dosegamo precej dobre rezultate. Rezultate, kakršnih pred začetkom sezone bržčas nihče ni pričakoval. Toda ljudje, ki delujemo v klubu, se zavedamo osnovnega dejstva: na voljo imamo nadarjene nogometaše, ki tvorijo res kakovostno mladinsko ekipo. Nekateri fantje so že bili priključeni tudi članski ekipi. Vemo, da premoremo zvrhano mero potenciala, rezultati pa pričajo, da ga na igrišču tudi dobro izkoriščamo.

NK Brinje Grosuplje
Toda v nogometu gredo dobri rezultati z roko v roki tudi s kakovostnim trenerskim delom. Marsikdo v slovenskem nogometu hvali strokovnost dela, ki ga opravljate z mladimi nogometaši – ne samo v mladinskem moštvu, marveč v celotni piramidi.

Samega sebe je najtežje ocenjevati. Tisti, ki nas spremljajo od zunaj, so vsekakor bolj kompetentni za to, ali delamo dobro ali ne. Res pa je, da smo vsi trenerji v klubu skorajda "obsedeni" z delom, ki ga opravljamo. Naša ambicioznost je na res visoki ravni in to se vidi tudi od zunaj. Ves čas iščemo nove načine, kako napredovati, ves čas v praksi preizkušamo nove ideje, ves čas se trudimo biti še boljši. Trudimo se, da bi na igralce prenesli kar največ znanja, ki ga premoremo. Včasih nam kaj uspe, včasih tudi ne, na koncu pa je najpomembneje to, koliko nogometašev iz mladinskega nogometa spravimo na članski oder. Trudimo se, da bi bili pri delu kar najbolj natančni in da bi fantje kar najlažje osvojili naše ideje in zamisli. Na koncu dneva pa je tako ali tako največ odvisno od nogometašev.

Toda delo z mladimi je precej specifično. Kako se vi, kot trener, spopadate z dejstvom, da je treba najstnike vzgajati tako nogometno kot tudi osebnostno?

V večini primerov je že tako, da če klub kot klub uredi zadeve in poskrbi za vse pogoje za trening in tekme na najvišji ravni, fantje to hitro prepoznajo in se je potem lažje spopadati z vsemi izzivi. Kar zadeva strokovno delo in organizacijo v NK Brinje Grosuplje vsi stremimo h kar najvišji možni ravni. Nogometaši so to prepoznali, zato so tudi lažje vodljivi. Normalno pa je, da se med delom v mladinskem nogometu srečuješ z vsem živim. V članskem nogometu je drugače, tam si lahko osredotočen le na nogomet. V mladinskem nogometu pač ne. Toda če stvarem strežeš korektno in pošteno, načeloma večjih težav ne bi smel imeti.

NK Brinje Grosuplje
Kako v vašem klubu komentirate spremembe, za katere je poleti poskrbela Nogometne zveza Slovenije, ki je med drugim ekipam omogočila tudi, da lahko na vsaki tekmi igrajo s tremi leto dni starejšimi nogometaši?

O tem je nekoliko nehvaležno govoriti. To, da lahko igrajo tudi po trije starejši fantje, je vsekakor povečalo kakovost nogometa v EON NextGen ligi. Se je pa na tem mestu treba vprašati tudi o psihološkem momentu teh fantov. Če niso v stanju, da si lahko tudi med člani nekaj izborijo in je mladinski oder edini, na katerem se lahko dokazujejo, potem se poraja, kakšna je dejansko njihova raven motivacije. Prav psihološki moment pa je pri nogometaših v teh letih ključnega pomena. Prav tako se prevečkrat dogaja, da so mladinske ekipe formirane v smislu doseganja rezultatov, ne pa, da bi se jim omogočale minute, ki jih sicer ne bi imeli. O tem se je tudi v preteklosti veliko govorilo in jasno je, da Nogometna zveza Slovenije išče določene ideje in rešitve, kako dvigniti raven tekmovanja kot takšnega. Mi imamo relativno mlado mladinsko ekipo, veliko fantov je pri članih, toda za slednje bi bilo brez dvoma težko, če bi bili preveč razpeti med dvema odroma in če ne bi bili v rednem delovnem procesu članske ekipe.

Novost, za katero je poskrbelo podjetje Telemach, je povezana tudi z večjo medijsko pokritostjo EON NextGen lige. Mladim nogometašem to zagotovo godi?

V tej sezoni se še ni zgodilo, da bi bila tekma na našem igrišču v neposrednem prenosu, zato težko ocenjujem, kako bi to vplivalo na nogometaše. Sem pa dejansko dobil občutek, da je nogometno okolje pri nas začelo več govoriti o EON NextGen ligi, ki je medijsko vsekakor bolj izpostavljena. To s sabo brez dvoma prinaša tudi bolj resno raven vsega skupaj. Tudi to, da se je mladinska liga ločila od kadetske, je velik plus. Mogoče bi nasploh klubi morali na mladinske ekipe bolj gledati kot na nekakšna B-moštva. Zagotovo je vse skupaj, kar se je zgodilo in kar se dogaja, pozitivno. Moramo le še nadaljevati v takšnem slogu.

NK Brinje Grosuplje
Kako pomembno je pri delu z mladimi, da trenerji v klubu vsakodnevno sodelujete med sabo, si pomagate in redno sodelujete?

Ko odraščaš kot trener, hitro ugotoviš, da ne glede na pozicijo, ki jo zasedaš, nimaš popolne svobode in da moraš v prvi vrsti sprejeti klubske ideje in strategijo. To je povsem normalo. Pri nas je tako,  da smo glede večine stvari bolj kot ne poenoteni. Bolj kot ne v 95 odstotkih na vse skupaj gledalo podobno. Trudimo se, da bi bili objektivni in realni pri ocenah, je pa zagotovo lažje, če smo usklajeni. Klubska identiteta mora biti vedno dovolj močna, dovolj jasna, saj potem trenerji dosti lažje opravljamo svoje delo.

Kakšni so vaši rezultatski cilji za sezono 2023/24 v mladinski EON NextGen ligi?

Če sem povsem iskren, ne gledamo toliko na rezultate. Najbolj bolj vesel, če bodo na koncu sezone štirje mladinci sposobni igrati v članski ligi. Tega bi bili najbolj veseli. No, če že govorimo o rezultatih, pa je jasno, da želimo biti v vrhu. Apetiti so brez dvoma še narasli. Mogoče na zadnjih treh tekmah nismo osvojili toliko točk, kot bi si jih zaslužili, glede na videno bi morali imeti vsaj tri več. Toda rezultati so dobri, zato posledično ciljamo na vrh. Še naprej želimo biti enakovredni vodilnim, če nam bo sreča naklonjena, pa … Zakaj ne bi bili prvi? Ali tretji. Če bomo, toliko boljše.

@metropolitan.si Anel in Miha iz NK Brinje Grosuplje, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord