Tamara Miler | 29. 3. 2023, 19:00

Čutenje telesa ali užitek: se zavedate, kakšna čutenja vam lahko nudi vaše telo?

Profimedia/fotomontaža

V današnjem članku želim z vami deliti del mojega 6-tedenskega programa, ki je namenjen ženskam (vsekakor tudi vsi moški, da ga preberete in ga delite s partnericami). 

Poznamo fizično telo, energetsko telo, mentalno telo, intuitivno oz. inteligentno telo ter božensko telo. Različni sistemi imajo različne razlage in definicije. V kundalini jogi na primer poznamo 10 oz. tudi 12 različnih teles. Če vas močno privlači kundalini joga, potem vam priporočam, da se obrnete na Sandro Laznik in njen YT kanal, kjer bo podrobneje razložila, kaj kundalini joga sploh je in kje lahko najdete sebe skozi 10 teles.

Osredotočila se bom na eno telo, na fizično telo, tisto, ki čisto vsak ve, da ga ima. Ne potrebujete nobenih raziskav, da vidite in verjamete, da je vaše telo tukaj, saj ga vidite, se ga lahko dotaknete. Za "dokaz" oz. zaznavanje drugih teles je pa seveda potrebno možgane premakniti v drugo stanje, v drugo valovanje, ter verjetno določena izkušnja v življenju, ki potrjuje, da mogoče pa le nismo le naša telesa.

Profimedia

Ampak sama smatram, da je naše fizično telo oz. zavedanje svojega telesa prvi korak do večjega zavedanja sebe. Da je naše telo temelj in tempelj zaznanja viših teles/dimenzij/občutkov itd. Saj nam naša telesa nudijo popolnoma vse - vse, kar nas obdaja - vse, kar smo, je to zaradi inteligence naših teles.

Spodaj z vami delim napotke iz 6-tedenskega programa, kako lahko najdete več užitka in zavedanja sebe in svojega telesa.

Prvi teden: čutenje telesa in užitek

Prvi teden je namenjen raziskovanju svojega telesa, vsakega koščka tega. V podporo vam bo dnevnik, da si odgovore na vprašanja napišete in jih lahko kadarkoli uporabite za referenco. Priporočam tudi, da si vse občutke, ki jih boste zaznali po vajah, zabeležite. Bodite iskreni do sebe in si dovolite, da sprejmete vse dele sebe, svetle in temne.

Profimedia

Vaje za prvi teden:

Vse vaje so tukaj, da stimulirajo žensko esenco oz. žensko energijo. To so viri ženskega opolnomočenja, ki podprejo fizično zdravje, vitalnost in ravnovesje. Pri vsem tem pa je najbolj pomembna sproščenost v telesu. Če sproščenosti ne dosežete takoj, je čisto ok, ker tukaj ni pravil, kdaj in koliko časa nekdo potrebuje, da pride v sproščeno stanje.

Vse vaje lahko izvajate vsak dan (če vam čas to omogoča). Naredite pa vsaj eno vajo na dan. Priporočam, da si pripravite prostor samo zase, svoj intimni kotiček, ki vas bo podprl.

VAJA 1: MASAŽA PRSI

Pripravite si masažno olje (uporabite bio olje, ki vam zelo diši). Lahko ste v sedečem ali ležečem položaju. Preden nanesete olje na prsi, položite levo roko na levo dojko, desno pa na desno. Potem 36-krat zaokrožite navznoter in potem še navzven. Pazite, da se premikajo tudi dojke, ne samo roke. Potem nanesite olje na prsi ter zmasirajte celo področje (ne pozabite na pazduhe in celoten prsni koš, tudi bradavičke si dobro stimulirajte, lahko z nežnim stiskanjem. Skozi prsi potekajo 3 pomembni mediriani, in sicer, meridian ledvic/jeter/želodca). 

Profimedia

VAJA 2: SAMOMASAŽA

Če imate doma kad, si pripravite kopel ter si privoščite dolgo in sproščujočo samomasažo. Če nimate kadi, lahko greste v posteljo, pod prho oz. kjer se počutite udobno. Priporočam, ob tej vaji nimate oblačil, da lahko dotik teče. Oči naj bodo zaprte. Začnite z zelo nežnimi dotiki, da se komaj dotaknete kože. Vključite celo telo, naj več pozornosti dobijo deli telesa, ki več časa niso dobili nežnosti. Ne pozabite na področje vagine, stegen, klitorisa, prsi, ušes, skratka, celo telo. 

Profimedia

VAJA 3: STIMULACIJA TRETJEGA OČESA

To vajo lahko izvajate sede ali leže. Kazalec desne roke položite par centimetrov nad področe med obrvmi. Kazalec leve roke pa položite na klitoris. Vdihnite ter ob izdihu nežno z obema kazalcema pritisnite na obe področji. Ob vdihu popusti pritisk, ampak obdržite oba kazalca na tem področju. Nadaljujte s pritiski za 36 ponovitev.

VAJA 4: INTUITIVNI PLES

Pripravite si čutno glasbo ter se za 15-30 min prepustite plesu. Priporočam, da zaplešete z zaprtimi očmi ali pa si jih prevežete.

Profimedia

VAJA 5: ORGAZMIČNI DIH

Udobno se ulezite na mehko podlago in začnite s počasnim dihanjem. (zelo priporočljivo je, da pri tej vaji dodate vajo 1 ali 3). Nadaljujte poln vdih skozi nos ter izdih skozi usta, ki pa naj bo glasen "ahhhh". 

VAJA 6: UŽITEK IN HRANA

V to vajo lahko vključite partnerja ali pa celo družino. Če se odločite, da boste vajo izvedli sami, potem si pripravite obrok po želji in po vsakem vnosu hrane v usta zaprite oči ter raziskujte okuse, dovolite, da resnično okusite hrano. Žvečite počasi ter dovolite, da pride "mmmm" zvok na površje.

Če izberete opcijo s partnerjem, potem imejte ves čas zaprte oči (najbolje, da jih prevežete) in dovolite, da vas nahrani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.