R.S. | 31. 12. 2023, 08:00

To so najboljše zgodbe Metropolitana v letu 2023

Shutterstock/fotomontaža

Ekipa Metropolitana je v iztekajočem se letu z bralci delila ogromno zgodb. Izbrali smo tiste, ki so se nam najbolj vtisnile v spomin. 

Ob koncu leta smo se ozrli nazaj in poiskali zgodbe, za katere menimo, da so izstopale - nekatere so s svojo vsebino šokirale, druge navdihnile, prav vse pa so pripomogle k dejstvu, da je Metropolitan v letu 2023 postal četrti najbolj bran medij v Sloveniji. Iskreno se zahvaljujemo vsem našim bralcem, zaradi katerih ustvarjamo kakovostne vsebine. 

Najboljše zgodbe Metropolitana v letu 2023 (po izboru novinarjev): 

Zvodnik Čarli razkril temne plati prostitucije v Ljubljani

Prostitucija velja za najstarejši poklic v zgodovini človeštva. Prisotna je tudi v prestolnici Slovenije, kjer se na elitni lokaciji dogajajo stvari, ki so javnosti skrite. Zvodnik Čarli, moški v zgodnjih 30 letih, je za Metropolitan razkril, da se za njegova dekleta zanimajo tudi politiki in največji poslovneži v državi. S svojimi priznanji je šokiral, razkril je tudi vso resnico o svojem poslu.

Profimedia

Družina Brečko in samooskrbna hiša

Zgodba slovenske družine Brečko izstopa zaradi posebnega načina življenja. Družina si je namreč zgradila samooskrbno hišo, kar pomeni, da imajo lastno pitno vodo, ogrevanje, elektriko in čistilno napravo. Svetu želijo pokazati, kako živeti čim bolj povezano z naravo. Na svojem zemljišču imajo številne živali, pa tudi energetske točke. Kako jim je uspelo, si lahko preberete v spodnjem članku. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj bi svet brez prostovoljcev?

Čeprav se morda zdi, da je svet poln groze in nasilja (številne podobe iz Gaze in Ukrajine bomo le stežka pozabili), pa lahko tudi v najtemnejših časih najdemo luč. Za številne posameznike so izhod v sili prostovoljci, ki s svojim znanjem pomagajo ljudem v stiski. Eden izmed teh je Nace Breitenberger, ki že vrsto let dela kot svetovalec za Tom Telefon. Z nami je delil zanimive zgodbe, ki so se mu najbolj vtisnile v spomin in dokazal, da so prostovoljci zares junaki sodobnega časa. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Konec zlate dobe slovenskih čevljarjev

Če je v drugi polovici 19. stoletja veljalo, da je imela v Tržiču vsaka druga hiša svojo čevljarsko delavnico, pa je dandanes stanje precej drugačno. Raziskali smo, kaj se je zgodilo z blagovno znamko Peko, ki je bila ena najbolj cenjenih blagovnih znamk čevljev v Sloveniji in Jugoslaviji. Obiskali smo tudi Tržiški muzej, ki hrani najobsežnejšo zbirko o zgodovini čevljarstva pri nas.

Arhiv Tržiškega muzeja

Petra Kerčmar o izgubi Matjaža Tanka

Marca je minilo deset let od smrti Matjaža Tanka, nepogrešljivega novinarja in voditelja dnevnoinformativne oddaje 24UR. Zanj je bil usoden rak. Tanko si je vrsto let delil voditeljsko mizo s Petro Kerčmar, ki jo je njegova smrt izredno prizadela. Z Metropolitanom je deset let po njegovi smrti delila svoje občutke in priznala, da ga še vedno pogreša. 

POP TV

So Slovenke naklonjene enakopravnosti v razmerju?

Ženske so se v preteklosti dolgo časa borile za enakopravnost spolov. Borba pravzaprav marsikje traja še danes. Številne ustvarjalke vsebin na družbenih omrežjih zdaj skušajo ženske prepričati, da je enakopravnost spolov "farsa". Trdijo, da morajo pustiti moškim, da poskrbijo zanje. Kaj o tem menijo Slovenke? Se je trend punce ali žene, ki ostaja doma, razširil tudi pri nas? 

Profimedia

Borut Pahor brez dlake na jeziku

Nekdanji predsednik Slovenije in voditelj Mastercard podkasta Borut Pahor je nedavno izdal svoj knjižni prvenec Zmaga je začetek, o katerem nam je zaupal številne zanimive stvari. Spregovoril je tudi o političnem svetu - čeprav se je po koncu predsedniškega mandata umaknil iz politike, pa jo še vedno podrobno spremlja. Med drugim je komentiral delo Janeza Janše med epidemijo covida-19. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord