Uredništvo | 9. 2. 2024, 12:02

Dominika Švarc Pipan: "Rečejo ti: vzemite to in to osebo v kabinet, nato ji bomo službo uredili drugje ..."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrica v odstopu je v nedavnem intervjuju brez dlake na jeziku spregovorila tudi o tem, kako poteka kadrovanje na ministrstvu in kako stranka SD vpliva na imenovanje notarjev.

Afera sodna palača še kar ni dobila epiloga, najbolj politično izpostavljena oseba v Sloveniji pa je ta hip bržkone ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je podpisala pogodbo za nakup sporne preplačane stavbe, a vztraja, da je bila zavedena od nekaterih akterjev iz stranke SD.

Ministrica priznava objektivno odgovornost, zato je premierju Golobu tudi že ponudila svoj odstop, vendar pa želi zadevi priti do dna in razkriti sistemsko korupcijo. Tako je v nedavnem intervjuju za Mladino brez dlake na jeziku spregovorila tudi o tem, kako poteka kadrovanje na ministrstvu in kako stranka SD vpliva na imenovanje notarjev.

"Ko sem ga vprašala, zakaj je menjal telefon, je pokazal precej strahu in nervoze ..."

Čeprav je sprva verjela, da je bil nakup stavbe na Litijski ugoden, je bil zanjo ključni trenutek, ko je posumila, da v vsej zadevi morda nekaj ni v redu, ko so kar štirje njeni sodelavci, vpleteni v nakup, hkrati zamenjali mobilne telefone.

"To je bil šele indic, ki pa sem ga morala raziskati," je povedala novinarju Borutu Mekini. "Edini, ki sem mu to menjavo telefonov takoj omenila, je bil državni sekretar Šoltes. Ko sem ga vprašala, zakaj je menjal telefon, je pokazal kar precej strahu in nervoze, ni znal točno pojasniti, nato mu je kolega, ki je stal ob meni, pomagal pri iskanju odgovora: Si telefon izgubil ali se ti je pokvaril – mu je rekel. Odgovoril je, da se mu je pokvaril," je sumljivo vedenje sodelavca opisala ministrica.

"Potem sem nekaj časa tiho opazovala dogodke okoli sebe, poskušala sem zbrati dokumentacijo, da bi si sestavila sliko. To je bil najtežji del, ker sem ravnala tako, da akterji tega posla ne bi zaslutili, da vem kaj več od tega, kar so mislili, da vem. V tem delu je bilo moje ravnanje kar precej, kako bi rekla ... konspirativno. Zelo težko se je bilo 'držati nazaj', saj sem si želela odkritega pogovora z recimo generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom in še s kom o tem, ali, kako intenzivno in zakaj se je generalni sekretar Klemen Žibert vmešaval v ta posel."

Morda vas zanima tudi:

Spomnimo: generalni sekretar Klemen Žibert je v vmesnem času odstopil s položaja, saj so se pojavile navedbe, da naj bi bil nakup preplačane sodne stavbe povezan z nepremičninami njegove družine v skupni vrednosti več kot 2 milijona evrov, sploh pa z nakupom stanovanja v prestižni ljubljanski soseski Schellenburg, za katerega je njegov oče dobil več kot milijonski kredit.

Žibert poskušal vplivati na imenovanje notarjev

Švarc Pipanova je novinarju Mladine tudi brez zadržkov pojasnila, kako poteka kadrovanje na ministrstvu in znotraj stranke SD. Lucijo Remec, ki je bila dvanajst let vodja investicij na ministrstvu, so na primer zaradi osebnih interesov neupravičeno degradirali. Prav Klemen Žibert pa naj bi ji denimo skušal sugerirati, katere notarje naj imenuje.

"Pravzaprav sem ugotovila, da je to dokaj pogosto dojemanje v Sloveniji, in sicer, da ima tisti, ki zagotovi imenovanje 'svojih' notarjev, nato do njih odprto telefonsko linijo za razne glasbene želje. K meni je prihajalo veliko članov stranke SD, tudi s terena, pa tudi iz drugih krogov, ki so si predstavljali, da bodo lahko vplivali na imenovanje notarjev. Dojemanje je: če imate lastne notarje, ki so vam dolžni za imenovanje, bodo ti seveda marsikaj 'poštempljali'. Taka domačijskost meče slabo luč na notarski ceh, kar je izredno slabo."

Povedala je tudi, da je stranka že kmalu po njenem imenovanju na ministrski položaj prišla k njej s seznamom ljudi, ki naj bi jih zaposlila na ministrstvu. "To je očitno običajna praksa. Temu sem se uprla, vodstvu SD sem dejala, da stranke ne dojemam kot zavoda za zaposlovanje in da si želim v svoji ekipi strokovnjake," je povedala.

"Je pa res, da so v stranki pri nekaterih ljudeh vztrajali. Kadrovanje teče tako, da ti generalni sekretar stranke – tedaj je bil to Dejan Levanič – reče, vzemite to in to osebo v kabinet, nato ji bomo službo uredili drugje. Sama sem dosegla vsaj, da sem s seboj v kabinet pripeljala ljudi, ki so pri meni tudi ostali."

Razkrila je tudi, da je v stranki SD skorajda javna skrivnost, da se "njihovi fantje gredo neke rabote".

"Tudi ko sem se na terenu pogovarjala s člani stranke, mi je marsikdo rekel, vemo, kaj ti fantje počnejo. Tedaj so sicer zame to bile le govorice, a sem to sedaj tudi sama izkusila." Pri tem ni omenjala, da bi bilo kakršno koli sporno delovanje v stranki povezano s Tanjo Fajon, namignila je celo, da bi bili nekateri v stranki zelo veseli, če bi se tudi Fajonova umaknila.

Ne dovolj poslušna?

Dominika Švarc Pipan naj sicer po lastnih besedah ne bi bila prva izbira za pravosodno ministrico, saj je želela stranka na to mesto postaviti Andrejo Katič.

"Zakaj? Najbrž so v stranki presodili, da bo bolj poslušna. To sem videla tudi, ko sem bila državna sekretarka pod njo. Tako, kot je rekla stranka, tako je bilo tudi narejeno." Vendar naj bi Robert Golob vztrajal, da na mesto pravosodne ministrice pride prav ona, saj je zanjo dobil dobra priporočila kolegov pravnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol