P.M. | 20. 11. 2022, 19:20

Kdo so še aktualni župani največjih mestnih občin in kaj jim napovedujejo stavnice?

Aleksandra Saša Prelesnik/Bobo

Prvi krog lokalnih volitev bi lahko prinesel nekaj presenečenj, nekaj dolgih nosov, pa tudi nekaj že znanih obrazov. So oni med njimi?

Zbrali smo šest "velikih" županov oziroma tistih, ki so še na čelu največjih slovenskih mest. Pa poglejmo ...

Janković že šestič v ljubljanski mestni hiši? 

Zoran Janković je bil za župana glavnega mesta prvič izbran pred 16 leti, 22. oktobra 2006. Takrat je bil z 62,99 odstotka glasov izbran v prvem krogu, temu so sledile še štiri izvolitve z večino glasov oziroma v prvem krogu. Ob napovedi zdajšnje kandidature je dejal, da je njegova ekipa tako odlična in utečena, da njemu preostane samo še, da govori in se fotografira.   

17. novembra 2006 je z dotedanjo županjo Danico Simšič opravil primopredajo poslov.

17. novembra 2006 je z dotedanjo županjo Danico Simšič opravil primopredajo poslov.

Srdjan Živulovič/Bobo

Javnomnenjske raziskave kažejo, da nihče od preostalih osmih kandidatov ne bo ogrozil novega mandata Jankovića na čelu ljubljanske občine, saj se mu znova obeta zmaga že v prvem krogu. Počakajmo na prve neuradne rezultate.

Saša Arsenovič, Maribor

Najbolj napeta tekma letošnjih lokalnih volitev je napovedana v Mariboru, kjer se za županski stolček poteguje kar 15 kandidatov. Saša Arsenovič je leta 2018 kandidaturo za župana napovedal na listi Stranke modernega centra ter 2. v drugem krogu premagal Franca Kanglerja. Na letošnjih lokalnih volitvah se je v boj podal s podpisi občanov. 

Čeprav študija prava ni dokončal, je razvil mnogo poslovnih idej. V intervjuju za naš medij je povedal, da je še danes globoko prepričan, da izpita iz Rimskega prava ni naredil zato, ker je bilo njegovo znanje ocenjeno nepošteno: "Iskali so neznanje in ne znanja, ki ga je bilo več kot dovolj."

Aleksandra Saša Prelesnik

Je tudi zagrizen tenisač: "Morda je bilo med študijem preveč fokusa na tenisu, čeprav sem se spraševal, ali mi bo ta rutina dovolj." Več v spodnjem intervjuju!

Bojan Šrot, Celje  

Župan, ki se poteguje že za sedmi mandat, je svojo mladost raje kot v klopeh pravne fakultete preživljal na Himalaji, je povedal v intervjuju naši novinarki in ji zaupal, da je tam doživel številne težke trenutke. Najvišji vrh, ki ga je osvojil, je bil 7.150 metrov visok Gauri Sankar v nepalskem delu Himalaje. Je pa dosedanji celjski župan vodil tudi odpravo na goro Nanga Parbat.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Kot najboljši vzpon ocenjujem prvenstveno smer na neimenovanem stolpu Trango v Pakistanu, izjemno težko skalno plezanje, kjer smo Franček Knez, Slavko Cankar in jaz po treh tednih plezanja dosegli vrh. Fantastična gora. Ko sem jo prvič videl, me je kar malce začrvičilo v trebuhu," se spominja. 

Več si preberite v spodnjem intervjuju!

Rakovec po drugi mandat v Kranju

Gorenjsko prestolnico vodi uspešen poslovnež in nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, na kateri je bil zaposlen skoraj dve desetletji, Matjaž Rakovec. Pred štirimi leti je v Kranju prejel dobrih 68 odstotkov glasov in takrat premagal Zorana Stevanovića.

Glede na javnomnenjske raziskave mu tudi letos najbolje kaže. Medtem ko je pred štirimi leti slavil šele v drugem krogu, bi lahko tokrat glede na izide predvolilnih anket zmagal že v prvem krogu. Anketa Ninamedie mu je pokazala več kot 60-odstotno podporo opredeljenih volivcev.

Med njegovimi prioritetnimi nalogami v prihodnjih štirih letih je zagotovo najpomembnejša prometna razbremenitev Kranja.

Med njegovimi prioritetnimi nalogami v prihodnjih štirih letih je zagotovo najpomembnejša prometna razbremenitev Kranja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Diplomant ekonomske fakultete v Ljubljani, ki zelo rad potuje, je pred volitvami našemu novinarju povedal: "Brez potovanj si ne znam predstavljati življenja. Najraje imam Azijo, Burmo, Laos. Takšne destinacije. Italija mi je všeč zaradi hrane in življenjskega sloga. Pri srcu mi je Španija. Pa seveda Balkan, ker smo ga vajeni. Po mesecu dni pa je vedno lepo priti domov.

Več si preberite spodaj!

Aleš Bržan, Koper

Pričakovanje izidov lokalnih volitev v Kopru mineva v znamenju vnovičnega županskega dvoboja med aktualnim županom Alešem Bržanom in nekdanjim županom Borisom Popovičem. A bo ta, kot kaže, manj napet kot pred štirimi leti, aktualnemu županu so namreč javnomnenjske ankete pokazale zmago v prvem krogu. 

Bržan Mestno občino Koper vodi zadnja štiri leta. Preden je postal župan, ga je večina poznala kot priljubljenega radijskega voditelja na Radiu Capris, kjer je skoraj dve desetletji vodil oddajo Aleš sam doma.

Aktiven je bil na veliko družbenih področjih in ima dober nabor izkušenj tudi na področju politike, predvsem študentske in mladinske. 

Radio je bil v življenju Aleša Bržana le prijeten hobi, ki mu je popestril torkove večere.

Radio je bil v življenju Aleša Bržana le prijeten hobi, ki mu je popestril torkove večere.

Aleksandra Saša Prelesnik

"V gimnazijskih letih sem pel v šolskem pevskem zboru in igral rokomet. Ob nekaterih nenavadnih priložnostih še vedno rad zapojem, saj je petje super proti stresu," je povedal našemu novinarju. Več pa v intervjuju!

Gregor Macedoni, Novo mesto

Inženir elektrotehnike in ekonomist Gregor Macedoni se tokrat poteguje za svoj tretji mandat na čelu dolenjske prestolnice. Je oče štirih otrok, ki je bil v 90. letih prejšnjega stoletja zelo aktiven v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU). Stavnice mu napovedujejo zmago v prvem krogu, saj ima le enega izzivalca.

Med letoma 1993 in 1996 je bil tako predsednik študentskega parlamenta kot tudi predsednik študentske vlade.

Med letoma 1993 in 1996 je bil tako predsednik študentskega parlamenta kot tudi predsednik študentske vlade.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kot je v intervjuju povedal naši novinarki, je stvar, na katero je v času svojega dosedanjega županovanja najbolj ponosen, projekt ureditve mestnega jedra. Med dosežke si šteje tudi to, da imajo v Novem mestu zdaj urejeno vodooskrbo. "V preteklem času smo bili soočeni s tem, da smo morali vodo zaradi kalnosti tudi do 150 dni na leto prekuhavati," je dejal.

V našem intervjuju ga lahko spoznate še pobliže!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord