10. 5. 2022, 13:24 | Vir: STA

Razmere v jeklarni se iz dneva v dan slabšajo

Profimedia

Po diplomatskem zapletu je v Ukrajini na obisku končno tudi predstavnik nemških oblasti. Medtem je v Azovstalu še vedno ujetih okrog 100 civilistov. 

Okoli sto civilistov naj bi bilo še vedno ujetih v jeklarni Azovstal v Mauripolju, je danes dejal vodja regionalnih vojaških oblasti Pavlo Kirilenko. Poleg njih je v jeklarskem kompleksu po podatkih Kijeva še več kot tisoč vojakov.

Medtem je nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock danes med nenapovedanim obiskom Ukrajine odpotovala v Bučo, kjer naj bi ruske sile po trditvah ukrajinskih oblasti izvedle poboje civilistov

Razmere v Mariupolju

V hudo poškodovanem mestu naj bi bilo po Kirilenkovih besedah še vedno okoli 100.000 civilistov.

Namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk je dejala, da je v jeklarni Azovstal na stotine ljudi ranjenih.

"Obstajajo ljudje s hudimi poškodbami, ki jih je treba nujno evakuirati. Razmere se iz dneva v dan slabšajo," je dodala.

Vereščukova je sicer pred dnevi izjavila, da so jeklarno že zapustili vsi civilisti, med njimi tudi otroci in starejši ljudje.

Ukrajinske enote so se ob ruskem obleganju Mauripolja vkopale v jeklarni Azovstal, saj jim je kompleks omogočil obrambo pred ruskimi napadi.

Nenapovedan obisk zunanje ministrice

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je med nenapovedanim obiskom Ukrajine odpotovala v Bučo, kjer naj bi ruske sile po trditvah ukrajinskih oblasti izvedle poboje civilistov

Ministrica Baerbock se je v Buči srečala s tamkajšnjimi prebivalci. Buča je bila pod nadzorom ruske vojske do pred enim mesecem, ko so se ruske sile umaknile s severa Ukrajine. Ob vrnitvi kraja pod nadzor Ukrajine, je bilo najdeno več trupel civilistov, za kar ukrajinske oblasti krivijo rusko vojsko.

Pozor, občutljiva vsebina! po umiku ruske vojske ulice v Buči posejane s trupli:

Annalena Baerbock iz vrst nemških Zelenih je najvišja predstavnica nemških oblasti, ki je obiskala Ukrajino od začetka vojne.

Nemško-ukrajinski diplomatski zaplet

Kijev je v aprilu nameraval obiskati nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, a mu je ukrajinska stran na hitro preklicala vabilo, ker naj bi v preteklosti zagovarjal Rusiji naklonjeno zunanjo politiko.

V Berlinu so incident označili za veliko žalitev. Kmalu zatem so v Kijev povabili nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki pa je vabilo zaradi incidenta zavrnil.

Iz urada nemškega predsednika so minuli teden sporočili, da se je Steinmeier slišal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, ko naj bi tudi rešila spor glede neuspelega obiska v Kijevu.

Ukrajinske oblasti so od začetka vojne večkrat obtožile nemško vlado, da ne podpira Ukrajine v zadostni meri. Na te kritike so se v Berlinu odzvali z okrepljeno dobavo orožja, kancler Scholz pa je v nedeljskem televizijskem nagovoru ob 77. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi poudaril, da ima Nemčija zgodovinsko odgovornost, da pomaga Ukrajini, ki jo je napadla Rusija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol