Uredništvo | 29. 11. 2023, 19:01

Če je uspelo članom, lahko tudi mladincem: Olimpija se v ligi EON NextGen bori za naslov državnega prvaka

NK Olimpija Ljubljana

Sezona 2023/24 se je v mladinski EON NextGen ligi, ki poteka pod sponzorstvom podjetja Telemach, že prevesila v drugo polovico, po petnajstih odigranih tekmah pa je Olimpija tam, kjer želi biti v vseh starostnih kategorijah: praktično povsem na vrhu.

Kljub vzponom in tudi drastičnim padcem je Olimpija že desetletja pojem slovenskega nogometa. V nekdanji Jugoslaviji so bili zmaji iz Ljubljane tisti, ki so dosegali z naskokom najboljše rezultate med vsemi klubi iz deželice na sončni strani Alp. Redno so nastopali v prvi jugoslovanski ligi in hkrati vzgojili številne nogometaše, ki so se pozneje dokazali tudi v večjih klubih in reprezentančnih dresih.

Za Bežigradom se v športnem centru Jama kali nemalo nadarjenih nogometašev.

Za Bežigradom se v športnem centru Jama kali nemalo nadarjenih nogometašev.

NK Olimpija Ljubljana

Po osamosvojitvi Slovenije je bila Olimpija nekaj časa paradni konj v novonastali državi, toda slabo poslovanje, nad katerim je bdel leta 2021 preminuli gradbeni baron Ivan Zidar, je terjalo visok davek. Olimpija je po štirih osvojenih naslovih državnega prvaka (1992, 1993, 1994, 1995) leta 2004 klonila pod težo nakopičenih dolgov in klavrno propadla. 

Toda na pogorišču stare Olimpije so se hitro zbrali "ostareli" nogometni asi in začela se je pisati nova zgodba o uspehu kluba, ki je danes spet to, kar je že bil – najboljši. Po dolgih letih prevlade se je tehtnica na stran zmajev začela prevešati po prihodu ameriškega poslovneža Milana Mandarića, ki je bil z Olimpijo dvakrat državni prvak. Pod njegovim vodstvom je Olimpija osvojila tudi prvi naslov po dveh desetletjih.

Zdaj vajeti ljubljanskega kluba v rokah drži nemški nepremičninski agent Adam Delius in Olimpija spet cveti kot v najboljših letih. Zeleno-beli so v pretekli sezoni osvojili dvojno krono, poleti pa spisali nikdar videno pravljico o uspehu. Olimpija se je sploh prvič v zgodovini uvrstila v skupinski del enega od evropskih pokalov in zdi se, da je prihodnost kluba, ki domuje v Stožicah, zares zelo, zelo obetavna.

Aldin Jakupović se je z dobrimi igrami v mladinskem pogonu že prebil do članskega moštva Olimpije.

Aldin Jakupović se je z dobrimi igrami v mladinskem pogonu že prebil do članskega moštva Olimpije.

NK Olimpija Ljubljana

Pomemben vidik delovanja Olimpije je seveda tudi mladinski pogon, ki je bil v preteklosti, roko na srce, velikokrat žrtev na trenutke skorajda objestnega hrepenenja po uspehu na članskem odru. Podmladek zmajev je bil hočeš nočeš vse prevečkrat prepuščen samemu sebi, toda stvari se tudi v tem pogledu premikajo na boljše. Adam Delius in njegova desna roka Igor Barišić sta v medijskih nastopih velikokrat poudarila, da želita mladinski pogon Olimpije popeljati tja, kjer je tudi članska ekipa – na vrh.

Rezultati v sezoni 2023/24 pričajo, da je Olimpija tudi pri delu z mladimi na pravi poti. V kadetski ligi zmajčki zasedajo visoko drugo mesto, za vodilnim Mariborom zaostajajo le za točko. V mladinski EON NextGen ligi, ki letos poteka pod okriljem podjetja Telemach, Olimpija prav tako dosega dobre rezultate. Na petnajstih tekmah je slavila devetkrat, kar je dovolj za tretje mesto na lestvici. Vodilna Mura ima s tekmo več le tri točke naskoka. Spomladi se bodo torej Ljubljančani tako med kadeti kot tudi mladinci potegovali za naslov državnega prvaka.

O željah, načrtih in tudi ciljih za sezono 2023/24 smo se pogovarjali z Boštjanom Mikličem, ki pri Olimpiji opravlja dvojno vlogo. Nekdanji trener kranjskega Triglava v EON NextGen ligi sedi na klopi mladinskega moštva, hkrati pa kot vodja mladinskega pogona pozorno bdi tudi nad vsemi ostalimi selekcijami, v katerih se kali nemalo zelo, zelo nadarjenih in obetavnih fantov.

Kako komentirate potezo NZS, da mladinska EON NextGen liga, ki jo je kot sponzor podprlo tudi podjetje Telemach, po novem poteka samostojno in da je hkrati tudi bolj medijsko pokrita?

V tem, da se je mladinska liga ’odcepila’ od kadetske, vidim predvsem velikanski plus. Po novem delo z mladinsko ekipo poteka pravzaprav na skoraj enak način, kot delo s članskim moštvom. Tudi ostale novosti so dobrodošle. Vsekakor je super, da so tekme v neposrednih prenosih, saj so – če se lahko tako izrazim – fantje posledično bolj v ’izložbi’. Prav tako se spoznavajo z zadevami, ki sodijo k nogometu, torej z intervjuji in nastopi pred kamerami.

Boštjan Miklič je pri Olimpiji tako trener mladincev kot tudi vodja mladinskega pogona.

Boštjan Miklič je pri Olimpiji tako trener mladincev kot tudi vodja mladinskega pogona.

NK Olimpija Ljubljana
Vam je kot trenerju všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev?

To je predvsem velik plus za vse tiste nogometaše, ki so že na ravni članskega nogometa. Toda kdor tam ne dobi veliko minutaže, je zanj ključnega pomena, da lahko igralne minute nabira v dresu mladinske ekipe. Za razvoj mladih fantov je to zelo pomembno.

Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši?

Kar zadeva delo z mladimi, je odvisno tudi to, katero selekcijo kot trener vodiš. Pri mlajših je glavni cilj fante naučiti osnov nogometa. Pri starejših je vse bolj prisoten tudi tekmovalni naboj. Sam osebno kot trener mladinskega moštva nogometašem ves čas govorim, da so praktično druga ekipa članske zasedbe in posledično od njih zahtevam, da je vse, kar počnejo, na zelo visoki ravni.

Olimpija že desetletja sodi med najboljše klube pri delu z mladimi v Sloveniji.

Olimpija že desetletja sodi med najboljše klube pri delu z mladimi v Sloveniji.

NK Olimpija Ljubljana
Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu in še posebej mladinski ekipi soočeni tudi z rezultatskim pritiskom, ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev? Vemo namreč, da Olimpija vedno in na vseh ravneh stremi k najboljšim rezultatom.

Na to vprašanje ste si praktično odgovorili že sami. Vsekakor je pri mladinski selekciji prisoten tudi rezultatski pritisk. Vemo, kaj pomeni ime Olimpije v slovenskem nogometu. Stremimo k razvoju, naš cilj je kar največje število fantov pripraviti za članski nogomet, ob tem pa moramo – jasno – vedno ciljati tudi na najvišja mesta v vseh starostnih selekcijah.

Kako pomembno je sodelovanje med trenerji pogona in trenerjem članske ekipe?

Vsekakor je zelo pomembno sodelovanje članskega trenerja in mladinskega trenerja. Kar zadeva slednje, sem zadovoljen, mislim namreč, da imava s trenerjem članskega moštva Zoranom Zeljkovićem res zelo dobro komunikacijo.

Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone v EON NextGen ligi in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono?

Lahko rečem, da smo z dosedanjim potekom sezone zelo zadovoljni. Kar zadeva mladinsko ekipo, imamo do konca tega dela sezone še tri tekme in vsekakor se bomo borili za naslov jesenskega prvaka. Zadovoljni smo tudi s kadetsko ekipo, ki je uvodni del sezone končala na zelo dobrem drugem mestu. Tudi vse ostale selekcije sodijo v sam vrh v svojih starostnih kategorijah. Ampak ponavljam: dobri rezultati so vsekakor plus, hkrati pa je naš glavni cilj, da kar največ fantov pripravimo za članski nogomet.

Boštjan Miklič je lahko zadovoljen s sezono 2023/24, tako kadeti kot tudi mladinci Olimpije se borijo za naslov prvaka.

Boštjan Miklič je lahko zadovoljen s sezono 2023/24, tako kadeti kot tudi mladinci Olimpije se borijo za naslov prvaka.

NK Olimpija Ljubljana
Kako pomemben je psihološki vidik dela z mladimi in kako se vi spopadate s psihološkimi težavami, ki jih prinašajo tako dobri in tudi slabi rezultati?

Zelo pomemben! Kdor se s pritiskom ne zna primerno spopadati, bo težko postal ali trener ali nogometaš. Oboji pa smo, jasno, velikokrat pod pritiskom. S fanti se poskušamo kar največ pogovarjati in jih pravilno usmerjati, ob tem pa se morajo zavedati, da je nogomet na koncu dneva le igra. Ne želimo, da bi bili pod nepotrebnim pritiskom. Kar zadeva mene osebno, se najbolj trudim, da bi svoje delo opravil in pustil na igrišču, doma pa se nato posvetil tistemu, kar je prav tako pomembno – družina, otroci. Ko je pritisk največji, se rad tudi rekreiram, tako si najlažje zbistrim svoje misli.

Ste po seriji številnih uspehov Olimpije na članski ravni pri mladih morda opazili, da so še toliko bolj motivirani in željni dokazovanja?

Brez kančka najmanjšega dvoma se okrog kluba čuti pozitivna energija. Navijači se počasi vračajo na stadion … Kar zadeva fante iz mladinske ekipe, pa jim tako ali tako vedno govorim, da se morajo dokazovati na vsakem treningu in na vsaki tekmi. Ne glede na vse drugo.

Kaj bi kot strokovnjak, ki je deloval že na obeh ravneh, svetovali mladim pri ključnem koraku njihovih karier - pri prehodu iz mladincev med člane?

Ta prehod je res najtežji, zato morajo v prvi vrsti predvsem verjeti v svoje sposobnosti. Nikdar ne smejo obupati, prav tako morajo izkoristiti vsako priložnost, ki se jim ponudi. Na koncu pa brez sreče na poti do uspeha seveda ne gre.

@metropolitan.si Marko in Tim iz NK Olimpija Ljubljana, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol