Jure Bohorič | 5. 12. 2023, 13:10

Oče na Euru 2024, sin na vrhu lestvice EON NextGen lige: Mura pod vodstvom Matjaža Keka mlajšega vodi v mladinskem prvenstvu

NŠ Mura

V Murski Soboti se lahko v sezoni 2023/24 v mladinski EON NextGen ligi, ki poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, pohvalijo z ekipo, ki zmaguje in hkrati navdušuje z atraktivnim nogometom.

Ko se bosta oče in sin Kek ob koncu leta usedla za isto mizo in potegnila črto pod leto, ki se končuje, bosta imela odličen razlog za dobro voljo. Matjaž Kek starejši in Matjaž Kek mlajši sta v letu 2023 dosegala vrhunske rezultate – eden na najvišji možni ravni, drugi sicer precej daleč stran od oči javnosti, pa vendarle. Dobri rezultati so dobri rezultati in ne glede na raven, na kateri se ukvarjaš z nogometom, jih ni preprosto dosegati …

Medtem ko je Kek starejši Slovenijo po skoraj desetletju in pol spet popeljal na veliko tekmovanje, na katerem se bo njegova četa naslednje poletje merila z Dansko, Srbijo in Anglijo, je njegov 32-letni sin trenutno trener vodilne ekipe v mladinski EON NextGen ligi. Kek mlajši sedi na klopi Mure, ki v mladinski kategoriji v sezoni 2023/24 dosega neprimerno boljše rezultate kot člani, ki se mučijo v Prvi ligi Telemach.

NŠ Mura

Mladinci Mure so krog pred koncem jesenskega dela sezone vodilni na lestvici EON NextGen lige, ki letos poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach. Na sedemnajstih tekmah so slavili 11-krat in ob tem doživeli le dva poraza. Izstopajo tudi po številu doseženih golov, dali so jih največ med vsemi v tekmovanju. Na 17 obračunih je podmladek prekmurskega kluba zabil kar 50 zadetkov, v povprečju torej Mura na tekmo doseže skoraj tri gole.

Dobre rezultate Kekove ekipe so že znali nagraditi tudi vedno precej petični murskosoboški nogometni navdušenci. Ko sta se v EON NextGen ligi nedolgo tega merila prekmurska rivala Mura in Nafta, je bilo na tribunah Fazanerije kar 600 gledalcev. Za primerjavo povejmo, da si je sobotni občinski derbi med Domžalami in Radomljami v Prvi ligi Telemach ogledalo 350 ljudi …

NŠ Mura

V mladinskem moštvu se v tej sezoni dokazuje tudi kar nekaj nogometašev, ki obetajo res veliko. Jaka Domjan je s 17 zadetki celo prvi strelec EON NextGen lige, v članskem moštvu sta priložnost že dobila Niko Kasalo in Luka Turudija, "polnopravni" del udarne zasedbe Mure je prav tako že postal tudi Timotej Brkić

Prihodnost nogometa v Murski Soboti, kjer so vedno radi spremljali mlade, doma vzgojene nogometaše, je vsekakor svetla, o izzivih na poti do naslova mladinskega državnega prvaka in navsezadnje pri delu z mladimi fanti pa smo se tokrat pogovarjali z Matjažem Kekom mlajšim.

Kako komentirate potezo NZS, da mladinska liga po novem poteka samostojno in da je hkrati tudi bolj medijsko pokrita?

Menim, da je to zgolj in samo velik plus za slovenski nogomet. Na ta način mladim nogometašem neprimerno bolj približano vse to, jih potem čaka tudi v članskem nogometu. Zaradi tega bi njihov prehod iz mladinske v člansko ekipo moral biti nekoliko lažji. 

Vam je všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev? Navsezadnje pri vas igra Jaka Domjan, ki je tudi prvi strelec EON NextGen lige ...

V prvi vrsti je to dobro predvsem za nogometaše. Jaka Domjan je nedolgo tega v članski ekipi za dokazovanje dobil 10, 15 minut, nato pa naslednji dan skočil še na mladinski oder in odigral celotno tekmo v EON NextGen ligi. In prav to je tudi glavni cilj lige, v kateri delujemo. Da so torej mladi priključeni prvoligaškemu procesu, a zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne izgubljajo minutaže.

NŠ Mura
Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši in kako se z njimi spopadate?

Prehod na člansko raven je brez dvoma največji izziv za večino mladih nogometašev. In, jasno, za nas, trenerje, ki jih moramo na to pripraviti. Vemo, koliko je stranskih dejavnikov, na katere moramo paziti. A prav to je tisto, kar mene še dodatno motivira. Moj glavni cilj je, da bi mlade kar najbolj usmeril na pravo pot. Poleg tega imam ob sebi odlično ekipo strokovnih sodelavcev, zato menim, da imajo pri nas fantje res vse, kar potrebujejo za dober razvoj.

Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu in še posebej mladinski ekipi soočeni tudi z rezultatskim pritiskom, ali pa je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Niti v enem trenutku nisem čutil pritiskov glede naših rezultatov, in to velja tako za vodstvo kluba kot tudi vodjo mladinske šole. Vsi ves čas poudarjajo, naj bo rezultat v prvi vrsti posledica dobrega dela. Tako ali tako pa je naše glavno vodilo priprava nogometašev za članski nogomet, za člansko ekipo.

Kako pomembno je sodelovanje med trenerji pogona in trenerjem članske ekipe? Se morda trudite, da bi že med mladinci gojili slog igre, ki ga uporabljajo tudi člani?

Ker je prehodov iz mladinske ekipe v člansko moštvo vedno več, je komunikacija med trenerji neizbežna in še kako pomembna. Tukaj lahko omenim, da imamo tako z članskim trenerjem kot vodjo šole izredno dobro komunikacijo in gledamo predvsem na to, da igralci dobijo minutažo, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Slog igre želimo v celotni piramidi približati modernemu nogometu in slogu, ki ga pogojuje evropski nivo. Zavedamo pa se, da ga je včasih potrebno prilagoditi glede na kvaliteto svoje ekipe in tudi nasprotnika.

NŠ Mura
Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno tekmovalno leto?

S trenutnim potekom sezone smo zelo zadovoljni, saj imamo najmanj štiri mladinske igralce, ki so že začeli uradne tekme v članski kategoriji in dobili tudi zajetno minutažo. Prav tako zelo uspešno tekmujemo v mladinski EON NextGen ligi, v kateri trenutno zasedamo prvo mesto. Kot sem že omenil, pa glavni cilj ostaja priključitev čim več mladih igralcev k članom - tudi za ceno rezultata v EON NextGen ligi.

Kako pomemben je psihološki vidik dela z mladimi in kako se vi spopadate s psihološkimi težavami, ki jih prinašajo tako dobri in tudi slabi rezultati?

Psihološki vidik priprave nogometašev je v novodobnem nogometu zelo, zelo pomemben. V našem klubu v tem pogledu izjemno pomembno vlogo igra naš vodja šole Robert Koren, ki svoje bogate izkušnje z najvišje ravni tako klubskega kot tudi reprezentančnega nogometa ves čas znova prenaša za naše mlade nogometaše. Težave se seveda ne glede na vse vedno pojavljajo. In ko je tako, jih je treba reševati predvsem s komunikacijo. Kar zadeva vpliv rezultatov, pa so nogometaši pri teh letih že tako ali tako izredno tekmovalni. In vsak pravi športnik si želi zmagovati. Ker pa to ni vedno možno, se je treba učiti tudi iz porazov.

Koliko vam osebno pri trenerskem poklicu pomaga oče Matjaž Kek, ki je nedolgo tega Slovenijo popeljal na Euro 2024? Je to za vas morda dodaten pritisk ali pa zgolj plus, ki vam v karieri še kako koristi?

Oče mi s svojimi izkušnjami in znanjem vsekakor pomaga. Zavedam se, da se lahko od njega veliko naučim. Toda tako kot od njega se učim tudi od številnih drugih trenerjev. Dan danes je že vse posneto in to nam omogoča lažji napredek. Kar zadeva uvrstitev na Euro 2024, bi rekel, da je to velik plus za celoten slovenski nogomet. Ob tem moram priznati, da sem se tudi skozi očetovo kariero veliko naučil glede tega, kaj pomeni, ko so uspehi, in kaj pomeni, ko so porazi. Prav zato si ne nalagam nepotrebnega pritiska. Želim le napredovati.

@metropolitan.si Luka in Jaka iz NŠ Mura, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord