Nazaj

"Aditivi v živilih niso to, kar mislite, da so"

16.697 ogledov

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

V pogovoru nas Zala že takoj na začetku pomiri, da so živila, ki so nam na voljo v trgovinah, v splošnem varna. Regulirana so s strani strogih normativ, ki jih v sodelovanju s strokovnjaki določa Evropska unija.

"Evropska zakonodaja je glede tega, kaj se sploh lahko nahaja v naši hrani in v kakšnih koncentracijah, zelo stroga. Napisanih je ogromno zakonov, pravilnikov, tudi inštitucij imamo veliko, ki to preverjajo," pojasnjuje.

Vseeno pa je dobro, da vemo, kaj sploh pomeni "varno živilo", kaj se v živilih nahaja in na kaj naj smo pri nakupovanju pozorni. Kaj pomenijo različne oznake? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!