J. B. | 24. 1. 2024, 20:00

Celjski klub osvaja slovenski nogomet: tudi v mladinski EON NextGen ligi so cilji najvišji mogoči

NK Celje

Tradicionalna vladarja slovenskega nogometa Maribor in Olimpija se počasi, a vztrajno umikata klubu, ki z dobrim delom in preudarnim gospodarjenjem vse bolj blesti na vseh starostnih področjih. NK Celje je tudi v mladinski EON NextGen ligi pri vrhu lestvice.

V elitnem razredu slovenskega članskega nogometa trenutno nastopata le dva kluba, ki še nikdar nista izpadla med drugoligaše. Oba sta tudi nekdanja prvaka, toda nihče od njiju ni aktualni prvak. A že v kratkem bi se tudi to lahko spremenilo. Ne zaradi Maribora, ki mu v aktualni sezoni ne gre vse po načrtih, marveč Celja, ki po jesenskem delu sezone 2023/24 prepričljivo vodi na lestvici Prve lige Telemach.

Celjski klub ima pred spomladanskim nadaljevanjem bojev kar 10 točk prednosti pred Olimpijo, ki brani naslov. Koper na tretjem mestu zaostaja za velikih 17 točk, Maribor celo za 18. Celje ima v bitki za prvaka vse v svojih rokah, toda Prva liga Telemach ni edino tekmovanje, v katerem se klub iz knežjega mesta bori za naslov najboljšega.

NK Celje

Celju odlično kaže tudi v kadetskem prvenstvu, v katerem za vodilnim Bravom zaostaja za vsega točko. V mladinski EON NextGen ligi, ki v aktualni sezoni poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, bo naloga nekoliko težja, mladi grofje so trenutno na petem mestu. Za Muro, ki vodi, zaostajajo za devet točk, kar brez dvoma ni malo. Toda v Celju puške niso vrgli v koruzo, prepričani so, da bo prej ali slej prišel trenutek, ko bodo najboljši tako na članski kot tudi mladinski ravni.

Celjski optimizem ima realno podlago. Gre za klub, ki je trenutno zagotovo finančno najbolje stoječ v državi. Celjski nogometni kolektiv vodijo rusko-ukrajinski investitorji, ki jih je slovenska javnost sprva sprejela zelo skeptično. Toda z dobrim delom so dokazali, da mislijo resno, da so v Slovenijo prišli z iskrenimi načrti in jasno začrtanimi cilji. Denarja ne mečejo skozi okno, marveč kadrujejo pametno in preudarno. Toda kvalitetni nogometaši od drugod niso prišli le zaradi potreb članske zasedbe, tudi mladinski pogon so okrepili številni kvalitetni posamezniki, pred katerimi je zares svetla prihodnost.

NK Celje

O tem, kaj vse bi prihodnost lahko prinesla mladinskemu pogonu celjskega prvoligaša, smo se pogovarjali s trenerjem ekipe do 19 let Marko Gobcem, ki je hkrati tudi strokovni vodja nogometne šole tamkajšnjega kluba.

Kako komentirate potezo NZS, da mladinska liga po novem poteka samostojno in da je hkrati tudi bolj medijsko pokrita?

Po videnem v jesenskem delu sezone je NZS zadela v polno s potezo, da mladinska liga postane samostojno tekmovanje. Po mojem mnenju je to približek članskemu nogometu, spremenjena EON NextGen liga pa ponuja mehak prehod iz mladinskega v članski nogomet. Igralci se po mehki poti razvijajo v vseh segmentih tako po športni plati kot po osebnostni. Medijsko je liga vrhunsko podprta, saj je vsak vikend ena tekma v živo na TV-ekranih, dodaten plus je, da igralci pred in po tekmi dajejo izjave. Vidim, da je to zelo dobrodošlo za te mlade fante, da se praktično razvijajo na vseh področjih in ko pridejo na članski nivo, da so pripravljeni na vse to, kar jih čaka na najvišjem nivoju.

Vam je všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev?

Za vse nas, ki delujemo v EON NextGen ligi, je to pravilo nekaj novega. Predvsem imajo fantje letnika 2004 možnost, da v primeru, če ne dobijo igralnih minut v članski kategoriji, lahko nastopajo v mladinski ligi in tako ostajajo v tekmovalnem ritmu. Igralci letnika 2004 so zagotovo dodana vrednost posamezne ekipe in lige kot takšne. So seveda klubi, ki koristijo več teh igralcev oziroma na vsaki tekmi maksimalno možno število, so pa tudi klubi, pri katerih to ni tako. Kaj je prav in kaj ne, bo pokazal čas, vse pa je odvisno predvsem od vizije vsakega posameznega kluba.

NK Celje
Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši?

Največji izziv je, da pri mladih športnikih ni meja. Vsak mladi športnik je poglavje zase in privilegij je delati z mladimi nogometaši, ki imajo svoje sanje. Najlepše je videti, ko fantje prihajajo in odhajajo nasmejani na trening. Vse to počnejo z enim ciljem - da bi nekoč postali nogometaši v pravem pomenu besede. To je zame največji izziv, da jim pomagam priti do ciljev, ki si jih želijo doseči. 

Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu in še posebej mladinski ekipi soočeni tudi z rezultatskim pritiskom ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Glavno poslanstvo v mladinskem pogonu našega kluba je razvoj mladega igralca. Na slednjem temelji naše delo, rdeča nit dela v NK Celje je želja, da bi se članski ekipi priključilo kar največ doma vzgojenih nogometašev. Menim, da morajo biti nogometaši ves čas izpostavljeni pozitivnemu pritisku, le tako se lahko razvijejo, postanejo zmagovalci in dosežejo vse zastavljene cilje.

Kako pomembno je sodelovanje med trenerji pogona in trenerjem članske ekipe?

Izrednega pomena sta predvsem dobra komunikacija in poenoteno delo šole in članske ekipe. Predvsem mladinska in članska ekipa morata imeti poenoten trenažni proces, samo na takšen način lahko ustvarimo igralca za članski nivo. 

Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono?

Z jesenskim delom sezone smo delno zadovoljni. V igri je bilo preveliko vzponov in padcev. V drugi polovici jeseni smo nato ulovili pravo formo in se začeli vzpenjati po lestvici. Trenutno smo na petem mestu lestvice EON NextGen lige, cilj v spomladanskem delu sezone pa je, da bi igrali konstantno dobro in se hkrati dvigniti v vseh segmentih nogometne igre. Rezultatski cilj? Biti čim višje na lestvici.

Kako pomemben je psihološki vidik dela z mladimi in kako se vi spopadate s psihološkimi težavami, ki jih prinašajo tako dobri in tudi slabi rezultati?

Največkrat takšne vrste težav rešujemo s pogovori – tako skupinskimi kot individualnimi. Trenerji se z nogometaši veliko pogovarjamo, po potrebi pa nam na pomoč priskočijo tudi strokovnjaki na tem področju – športni psihologi.

@metropolitan.si Miha in Florjan iz NK Celje, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord