J. B. | 1. 2. 2024, 19:00

Ko gresta kvantiteta in kvaliteta z roko v roki: Koper je že vrsto let čisto prava valilnica nadarjenih nogometašev

FC Koper

Koper je eden tistih slovenskih nogometnih centrov, ki je vedno slovel po zelo dobrem delu z mladimi nogometaši. Tudi v aktualni sezoni mladinske EON NextGen lige se kali kar nekaj izstopajočih posameznikov.

Na Obali so imeli vedno radi nogomet. Tudi zaradi bližine evropske nogometne velesile Italije; v Kopru, Izoli in preostalih obmorskih mestih ga nekoč ni bilo mladeniča, ki ne bi imel svojega najljubšega kluba na Apeninskem polotoku. Primorski klubi tudi zaradi tega nikdar niso imeli težav s primanjkljajem nogometnega podmladka, prav tako ni daleč od resnice, da gre za enega tistih nogometnih centrov, ki zna že od nekdaj ustvarjati kakovostne posameznike.

FC Koper

Ko je slovenska nogometna reprezentanca leta 1992 v Talinu odigrala svojo prvo uradno tekmo po razpadu Jugoslavije, si je dres z državnim grbom nadelo kar sedem nogometašev z Obale! Gol za Slovenijo je dosegel Igor Benedejčič, ki se je nogometnih veščin naučil v Kopru. Skratka, Obala je vedno skrbela za to, da slovenski nogometni bazen nikdar ni bil prazen. Tudi danes, več kot tri desetletja od tiste tekme v Estoniji, pa je predvsem Koper še vedno eden vodilnih slovenskih nogometnih centrov pri vzgoji mladih nogometašev.

Mladinska šola Kopra velja za po številu nogometašev največjo v državi, kar glede na pogoje, ki jih ima klub na voljo v Športnem parku Bonifika, niti ne preseneča. Bonifika je čisto prava športna oaza, kakršnih v naši državi ni veliko. Aktivnim občanom je tam na voljo pravzaprav vse, kar jim poželi srce. Tudi nogometaši se ne smejo pritoževati nad pogoji, zato ne preseneča, da pravzaprav vsako leto v Kopru na slovenski nogometni oder skoči nekaj sila nadarjenih posameznikov.

Tudi v sezoni 2023/24 se v Kopru ne smejo pritoževati nad predstavami svojega podmladka. Na lestvici mladinske EON NextGen lige, ki v aktualnem tekmovalnem letu poteka pod pokroviteljstvom Telemacha, koprski najstniki zasedajo povsem solidno šesto mesto, spomladi bodo brez dvoma naredili vse za to, da bodo močno podkurili pod nogami ekipam, ki so na lestvici pred njimi. Ob tem seveda ni nepomembno, da ima Koper v mladinskem moštvu kar nekaj posameznikov, ki so tako reprezentanti kot tudi že zdaj tarče tujih klubov.

FC Koper

O koprskem nogometnem podmladku smo se pogovarjali z Igorjem Božičem, ki v EON NextGen ligi vodi mladinsko ekipo kluba z Obale. 46-letni strokovnjak je vodenje mladincev prevzel lani, pred tem je bil trener Primorja in Tabora, prav tako pa je v preteklosti sodeloval z italijanskim strokovnjakom Rodolfom Vanolijem, ko je ta vodil Koper in Olimpijo.

Kako komentirate potezo NZS, da mladinska liga po novem poteka samostojno in da je hkrati tudi bolj medijsko pokrita? Bi lahko pol leta po uvedbi teh sprememb že rekli, da so bile zadetek v polno?

Že od samega začetka, še preden se je nova sezona v EON NextGen ligi sploh začela, sem bil prepričan, da je to dobro za mladinski nogomet. Vsakič, ko ti uspe nogomet mladih približati pogojem članskega nogometa, lahko z gotovostjo povemo, da je to dobro za razvoj. Samostojno tekmovanje z uresničenim pogojem, da se ne križa s članskimi tekmami, pomeni, da imajo mladi fantje vedno optimalne pogoje za pripravo na tekmo in največ kvalitete v lastni kot tudi v nasprotni ekipi. Če dodamo, da so mediji za mlade fante brez dvoma dodaten motiv in močno potrebna izkušnja, hitro pridemo do zaključka, da je v mladinski ligi prisoten 'večji dražljaj' kot doslej, to pa je osnova za napredek. Verjamem, da je še prostor za napredek, toda odgovorni so stvari nastavili zelo dobro.

Nogometni klub Koper se lahko pohvali z izjemnimi pogoji za delo.

Nogometni klub Koper se lahko pohvali z izjemnimi pogoji za delo.

FC Koper
Vam je všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev?

Seveda mi je. Rekel bi tudi takole: če so zraven tudi starejši, je na igrišču več kakovosti, to pa je lahko zgolj in samo dobro za razvoj mladih nogometašev. Mislim, da ne bom povedal nič novega, če bom rekel naslednje: močnejša bo mladinska liga, boljši bodo tako igralci kot tudi trenerji.

Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši?

Izzivov je veliko. Težko se odločim, dejstvo pa je, da so mene, ko sem igral nogomet, trenirali drugače, kot jaz zdaj treniram nogometaše. Vzgoja mladih skozi čas se je spremenila in se bo še naprej spreminjala. Družba se nenehno spreminja, pogoji se sčasoma izboljšujejo, znanja in izkušenj je vedno več, zato verjamem, da je vsaka nova generacija že sama po sebi boljša od prejšnje. Zame je največji izziv, da poleg pogleda na skupino (ekipo) ne zanemarjam posameznika. Težim k temu, da s fanti veliko delam tudi individualno. Seveda se pri tem trudim odpravljati pomanjkljivosti, toda zame osebno je najpomembneje, da znotraj vsakega posameznika iščem njegove potenciale. Želel bi si, da bi vsi trenerji v mlajših kategorijah iskali predvsem potenciale fantov in jih poskušali razvijati.

Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu in še posebej mladinski ekipi soočeni tudi z rezultatskim pritiskom ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Menim, da vzgoja mladih nogometašev brez rezultatskega pritiska ni mogoča. Vsak mlad nogometaš mora imeti poleg tehničnega in taktičnega znanja ter motoričnih sposobnosti tudi primerne karakterne lastnosti za uspeh. Če bo nekdo ves čas v coni udobja, si bo težko izoblikoval primeren karakter. Hkrati pa želim poudariti, da v našem klubu na fante ne vršimo nobenega večjega rezultatskega pritiska. Tega si ustvarijo kar sami, najbolj s pomočjo lestvice in njihove bližnje okolice. Mi pa se trudimo, da bi jih naučili, kako se soočati s pritiskom.

Kako pomembno je sodelovanje med trenerji pogona in trenerjem članske ekipe?

To je pomembno za razvoj vseh, ne le nogometašev. Več glav več ve, tudi trenerji se ves čas učimo. Toda za razvoj mladih ni pomembno le sodelovanje trenerjev, marveč je potrebno uskladiti delovanje vseh ljudi v klubu.

Igor Božič je svoj čas deloval tudi kot trener v članskem nogometu.

Igor Božič je svoj čas deloval tudi kot trener v članskem nogometu.

YouTube/eKoper/posnetek zaslona
Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono?

S potekom sezone sem zadovoljen. Trenažni proces je potekal v odličnih pogojih, prav tako nemoteno. Nekaterim mladim članskim nogometašem smo pomagali pri vračanju po manjših poškodbah, moja ekipa pa s slednjimi k sreči ni imela večjih težav. V mladinsko ekipo smo vključevali tudi mlajše letnike, kar je dobro tako zanje kot tudi za klub kot celoto. Še najmanj sem zadovoljen s točkovnim izkupičkom, saj smo po dobrem začetku v drugem delu nekoliko padli in nanizali preveč neodločenih rezultatov.

Kako pomemben je psihološki vidik dela z mladimi in kako se vi spopadate s psihološkimi težavami, ki jih prinašajo tako dobri in tudi slabi rezultati?

Gre za brez dvoma pomemben vidik našega dela. Končni rezultat vsekakor ni edini dejavnik, ki ustvarja pritisk na ekipo in posameznika. Veliko je psiholoških dejavnikov tako znotraj kot tudi izven nogometnega okolja, ki lahko vplivalo na fante. Sam dajem največ poudarja na motivacijo posameznikov in skupine, na razmerje med željo po uspehu in strahom pred neuspehom, trudim se tudi, da bi kar najbolj izključil vse moteče zunanje dejavnike. Mislim, da je ključnega pomena oblikovanje ciljev tako za posameznika kot tudi za ekipo. Želja je oblikovati karakterno stabilnega in samozavestnega nogometaša.

V Kopru imate na voljo izjemne pogoje za delo z mladimi nogometaši, gre torej pričakovati, da bo iz vašega okolja v prihodnje na glavni oder prišlo temu primerno veliko kvalitetnih nogometašev?

Pogoji za delo so res odlični. Toda pogoji sami po sebi niso dovolj. 'Skavting' in trenažni proces sta po moji oceni glavna dejavnika, dobro pa je, da so pogoji znanju v oporo. Koper je bil še pred prenovo športnega centra Bonifika sposoben vzgojiti odlične nogometaše, kot so bili Samir Zulić, Marinko Galić, Andrej Poljšak, Igor Benedejčič, Matej Palčič, Mitja Viler, Aleksander Rajčević, Dalibor Radujko, Ivica Guberac, Domen Črnigoj, Leo Štulac, Marko Krivčić, Miha Blažič … Dejstvo pa je, da je novi športni center sposoben 'gostiti' veliko število mladih nogometašev. Mislim, da imamo najštevilčnejšo nogometno šolo v Sloveniji in širše, kar je za širšo družbo pomembneje kot sama kvaliteta posameznikov.

@metropolitan.si Luka in Adriano iz NK Koper, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol