L. PA. | 30. 4. 2024, 07:00

Najemodajalec neupravičeno zadržuje varščino: kaj storiti?

Profimedia

Lastnik je dolžan vrniti varščino, če najemnik po zaključenem najemu do lastnika nima neporavnanih obveznosti ter vrne stanovanje v stanju, kot ga je prevzel. 

"Pozdravljeni, stvar je takšna. Konec avgusta sem se izselil iz starega stanovanja v novo. Najemodajalec se mi je ves čas zdel pošten, ko pa je prišel na ogled stanovanja, se je začel izgovarjati, da ni v redu počiščeno, da bi moral vse prebeliti (nismo bili tako dogovorjeni) in ne vem, kaj še si je izmišljeval. Dolžan mi je 1000 evrov. Kaj naj naredim?"

Tako se bere vprašanje na enem izmed slovenskih forumov, ki ni osamljen primer. "Kaj storiti, če najemodajalec noče vrniti varščine?" je zelo pogosto iskalno geslo na Googlu, tovrstna vprašanja pa prejemajo tudi pri neprofitni organizaciji Najemniški SOS, kjer so se odločili, da bodo pripravili napotke za to, kako ravnati v zvezi z varščino.

Lastnik je, pišejo, dolžan vrniti varščino, če najemnik po zaključenem najemu do lastnika nima neporavnanih obveznosti ter vrne stanovanje v stanju, kot ga je prevzel. Pri tem se upošteva normalna raba in vlaganja, ki so nastala v soglasju z lastnikom, kar pomeni običajno rabo stvari, ki s seboj prinese obrabo in staranje opreme ter stanovanjskih površin.

Če pa je najemnik odgovoren za nastalo škodo na stanovanju in je ni popravil, potem ima lastnik pravico zadržati varščino, ki je bila vplačana ravno s tem namenom.



Morda vas zanima tudi:

Kako dokazovati škodo?

Ravno zaradi dokazovanja odgovornosti za nastalo škodo je ob podpisu najemne pogodbe treba fotografirati stanje stanovanja in opreme ter spisati primopredajni zapisnik, ki najemniku služi kot dokaz, da sam ni povzročil škode.

Poleg tega je treba ob plačilu varščine od lastnika pridobiti potrdilo o plačilu varščine, ki služi kot dokaz, da je varščino prejel.



Če lastnik ne želi vrniti varščine, vi pa nimate fotografij, lahko poskušate v postopku dokazovanja odgovornosti za stanje stanovanja in opreme ter plačila varščine pridobiti druge oblike dokazov.

Za stanje stanovanja so to lahko fotografije iz oglasa, fotografije ob vselitvi, komunikacija z lastnikom in podobno, za plačilo varščine pa pisna komunikacija z lastnikom, nakazila s transakcijskega računa ipd.

Odsotnost škode boste lažje dokazovali, če boste stanovanje ob prevzemu fotografirali.

Odsotnost škode boste lažje dokazovali, če boste stanovanje ob prevzemu fotografirali.

Bobo

Vračilo varščine je mogoče terjati prek sodišča

Če lastnik ne vrne varščine, vendar najemnik ve, da je do vračila upravičen, lastnika najprej pisno opomni na vračilo varščine.

Če je ta ne želi vrniti in se z najemnikom ne strinja glede delitve odgovornosti za stanje stanovanja (npr. stanje je nastalo pred najemom ali pa z običajno rabo), potem lahko vračilo varščine terja prek sodišča. V tem primeru naj se najemnik obrne na pravno pomoč, svetujejo pri organizaciji Najemniški SOS.

Sicer pa je najemnik, ko zapusti stanovanje, upravičen tudi do povračila potencialnih materialnih vlaganj v stanovanje. Če je najemnik financiral popravila v skladu z dogovorom z lastnikom, mu je ta ob odhodu iz stanovanja namreč dolžan povrniti stroške vlaganj.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk