J. B. | 5. 2. 2024, 08:00

V Sežani za prvoligaški nogomet po novem skrbijo mladinci: Tabor pod vodstvom nekdanjega golgeterja kljubuje napovedim

NK Tabor Sežana

Medtem ko je članska ekipa Tabora lani poleti objokovala izpad iz elitne Prve lige Telemach, so mladinci sežanskega kluba slavili preboj v EON NextGen ligo. V novi sezoni se rdeče-črni pogumno borijo s svojimi vrstniki. 

Kako nepredvidljiv zna biti šport, v katerem sodelujejo predvsem mladi, nazorno priča dogajanje v nogometni EON NextGen ligi. Ilirija, ki je lani presenetljivo slavila naslov najboljšega kluba v starostni kategoriji do 19 let, je v aktualni sezoni povsem zadnja na lestvici. A tako pač je med mladinci: generacije se menjajo, fantje odhajajo in prihajajo. Prav zato strokovnjaki tudi poudarjajo, da rezultati med mladimi športniki niso najpomembnejši, marveč največ šteje to, kaj se najstniki v ključni fazi razvoja naučijo. Uroš Barut, svoj čas odličen prvoligaški nogometaš, se trudi, da bi v  luči zapisanega tudi v Sežani poskrbel za to, da bi iz tega obmejnega mesta na članski oder zakorakalo kar največ mladih nogometašev.

Uroš Barut je nekoč z goli trkal na vrata reprezentance, zdaj pa svoje znanje prenaša na najstnike iz vrst Tabora.

Uroš Barut je nekoč z goli trkal na vrata reprezentance, zdaj pa svoje znanje prenaša na najstnike iz vrst Tabora.

NK Tabor Sežana

Toda kot trener Tabora se kljub dobrim rezultatom, ki jih dosega v zadnjem obdobju, že nekaj časa sooča s sila zahtevnimi pogoji za delo. V Sežani je nogometna infrastruktura obstala v nekem drugem času, nekje v preteklosti. Vse skupaj  je prišlo celo tako daleč, da morajo mladinci, ki v tej sezoni nastopajo v elitni EON NextGen ligi, na treninge odhajati čez mejo v sosednjo Italijo. "Bom kar iskren in pošten: za ustvarjanje nogometašev v Sežani nimajo pogojev. Nimamo niti enega igrišča z umetno travo, pravzaprav nimamo niti enega dobrega igrišča za trening. Kar zadeva infrastrukturne pogoje, smo kot klub zares zelo, zelo okrnjeni," je uvodoma brez dlake na jeziku poudaril Uroš Barut, ki pa kljub vsemu s svojo ekipo dosega dobre rezultate. Glede na vse skupaj bržčas celo zelo dobre.

Tabor je lani s točko naskoka pred Dobom osvojil 2. slovensko mladinsko ligo zahod, kar je – recimo – precejšnji napredek glede na sezono 2019/20, ko so bili Sežančani v istem tekmovanju celo predzadnji … Ob prihodu v EON NextGen ligo je bil Tabor seveda neznanka, marsikdo pa je bil toliko bolj skeptičen, ker so člani v isti sezoni izpadli iz Prve lige Telemach, kar je poskrbelo za precejšnje pretrese pri klubu, ki je le pet kilometrov oddaljen od slovensko-italijanske meje. Toda mladinci Tabora vsekakor kljubujejo napovedim in dokazujejo, da se niso po naključju znašli med elito.

Mladinci Tabora so v tej sezoni že igrali tudi pred TV-kamerami in presenetljivo premagali Maribor.

Mladinci Tabora so v tej sezoni že igrali tudi pred TV-kamerami in presenetljivo premagali Maribor.

NK Tabor Sežana

"Že od samega začetka sezone dalje je naš cilj kristalno jasen – obstati v EON NextGen ligi," se Uroš Barut zaveda dejstva, da so zgodbe, kakršno je lani spisala Ilirija, ne glede na nepredvidljivost športa mladih precej redke. Zato ga ne zanima toliko, da bi tudi sam posegel po zvezdah, čeprav se, jasno, tega ne bi branil. "Trenutno smo tam, kjer si želimo biti. Toda za nami je šele polovica sezone. Narediti moramo vse za to, da bomo tam tudi ostali," pravi trener kluba, ki trenutno na lestvici EON NextGen lige - ta poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, zaseda 12. mesto.

S tega vidika pritiska ni

Čeprav bodo spomladanske bitke zagotovo vse prej kot preproste, Uroš Barut ne svoji ekipi ne sebi ne želi na pleča nalagati prevelikega bremena. "Pritisk se pojavi šele tedaj, ko se znajdeš na dnu lestvice. Tedaj pritisk pride sam od sebe. Ni pa naša obveza, da moramo ostati v EON NextGen ligi. Prav tako ne pomeni, da v naslednji sezoni ne bomo več igrali nogometa, če bomo izpadli … S tega vidika pritiska ni," pravi 44-letni strokovnjak, ki je bil še kot nogometaš eno najbolj prijetnih odkritij sezone 1999/2000. Tedaj je sploh prvič zaigral v 1. SNL, a kljub temu v dresu ajdovskega Primorja – takrat še kot dolgolasec, ki je tako ali drugače vzbujal poglede – na 33 tekmah zabil kar 17 golov. Marsikdo je bil prepričan, da bi si tedaj zaslužil mesto v reprezentanci, ki je poleti leta 2000 odpotovala na evropsko prvenstvo, a Srečko Katanec je bil "tradicionalist" in je raje zaupal že preverjenim močem.

NK Tabor Sežana

Toliko let pozneje se Uroš Barut dokazuje kot trener, a ob tem poudarja, da se precej razlikuje od svojih stanovskih kolegov. "Sam se trenerskega dela lotevam brez pretiranega pritiska oziroma nimam težav z vsem tem, kar s sabo prinaša delo z mladimi nogometaši. Morda tudi zato, ker je to v prvi vrsti moj hobi. Verjetno ostali trenerji v EON NextGen ligi svoje delo dojemajo kot poklic, zato so brez dvoma pod večjim pritiskom. Številni tudi stremijo, da bi prej ali slej prišli v članski nogomet. Jaz vse skupaj bolj dojemam kot osebni izziv. Želim doseči vse to, kar sem si zastavil. S tem je tudi največji pritisk, ki ga morda čutim. Toda če ne bo uspelo, pač ne bo," je z zanimivimi mislimi postregel Uroš Barut.

Kot trener kluba iz EON NextGen lige primorski strokovnjak podpira lanske odmevne spremembe, ki jih je sprejela Nogometna zveza Slovenije (NZS), hkrati pa ima za krovno organizacijo tudi predlog, ki bi mu bilo po njegovem mnenju vredno prisluhniti. "Kar zadeva spremembe, bi rekel, da so odlične. Vse skupaj je ena lepa stvar. Bi pa rad dodal tole: menim, da bi bilo vredno spremeniti termin, v katerem se igra liga. Da bi se, recimo, začela septembra in nato igrala brez zimske prekinitve," je prepričan strokovnjak, ki je pred časom že sedel tudi na klopi članske ekipe Tabora in jo že v svoji prvi sezoni iz tretje popeljal v drugo ligo.

Glede omenjenih sprememb je Uroš Barut kot izjemno pozitivno novost izpostavil dejstvo, da je v vsakem krogu EON NextGen lige ena od tekem odigrana v neposrednem prenosu. "Fantje so navdušeni. Ko je pri nas pred TV-kamerami gostoval Maribor, je bila to res posebna tekma. Fantje so uživali, vsi skupaj pa smo bili zelo navdušeni," priznava Uroš Barut, ki se je tedaj veselil odmevne zmage proti klubu iz mladinske lige prvakov – Tabor je v neposrednem prenosu in pred 350 gledalci slavil z 1:0. 

NK Tabor Sežana

Kar zadeva pravilo, ki trenerjem omogoča, da na vsaki tekmi EON NextGen lige računajo tudi na tri leto dni starejše nogometaše, ki so sicer že člani, ima Uroš Barut deljeno mnenje. "Vsekakor so in plusi in minusi. Slednji so vezani na dejstvo, da si moraš takšne igralce 'podajati' s trenerjem članske ekipe, kar je po svoje težava za trenerje mladinskih moštev. S tem se strinjajo pravzaprav vsi, s katerimi sem se pogovarjal," pravi Barut, ki hkrati poudarja, da je prav zato toliko bolj pomembno usklajeno delovanje vseh klubskih trenerjev. "V prejšnjem letu je bil to pri nas kamen spotike, a smo težave uspešno rešili. Seveda je pomembno, da so člani na vrhu; povsod je tako in tako je tudi prav. Toda pri tem mora biti sodelovanje obojestransko. Če se izrazim na malce nevsakdanji način, mora biti, kar zadeva odnos med trenerjema članske in mladinske ekipe 51:49 v odstotkih. Ne pa tako, kot nekje vsekakor je, da je razmerje 90:10. Tudi trener mladincev mora imeti nekaj besede pri tem, kaj je dobro in kaj ni dobro za fante. Predvsem zaradi njihovega zdravja," je prepričan leta 1979 rojeni strokovnjak.

Štirje že priključeni članski ekipi

Uroš Barut bo seveda tudi v spomladanskem delu sezone 2023/24 napel vse moči, da bo njegova ekipa v mladinski EON NextGen ligi kar najuspešnejša, na dolgi rok pa bo s svojim delom na tej ravni nogometne igre najbolj zadovoljen, če … "Če bom fante, ki jih vodim, nekega dne videl igrati nekje na članskem odru. To ni enostaven proces in dejansko je zame kot trenerja največji izziv povezan prav s tem. Toda če bom lahko nekoč rekel, da je ta fant, ki je uspešen med člani, pred časom igral pod mojim vodstvom, bo to brez dvoma razlog za veliko osebno zadovoljstvo," je zaključil Uroš Barut, ki se za zdaj glede tega ne sme pritoževati. V zimskem premoru so bili članski ekipi Tabora že priključeni njegovi varovanci iz mladinskega moštva Jan Kalšek, Mihajlo Pavlović, Mark Vuleta in Matevž Vrabec.

@metropolitan.si Filip in Mihajlo iz NK Tabor Sežana, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija ##telemach##telemacheonnextgen##eonnextgen##eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol