J. B. | 15. 2. 2024, 09:01

Ko so dojeli, da lahko, je bilo vse lažje: Rudar v EON NextGen ligi igra pod taktirko slovenske nogometne legende

NK Rudar Velenje

V sezoni 2023/24 v mladinski EON NextGen nastopa tudi klub, ki ga s trenerske klopi vodi nogometaš z izkušnjami z evropskega in tudi svetovnega prvenstva.

V vzhodni polovici Šaleške doline ob dolinskem delu reke Pake leži mesto, v katerem ljudem trdo delo nikdar ni bilo tuje. Niti se ga niso nikoli branili. Velenjčani znajo že od nekdaj visoko zavihati rokave ter poprijeti za takšno in drugačno orodje. Velenjski premogovnik so odprli že davnega leta 1875, da je tako ali drugače zaznamoval generacije ljudi iz teh koncev Slovenije, pa ni treba poudarjati. Kot je v delavskih mestih v navadi, ljudje, ki v službi trdo garajo, potrebujejo tudi nekaj za zabavo, nekaj za sprostitev. Prav po zaslugi tistih, ki so vsak dan znova odhajali kopati premor, so v Velenju leta 1948 dobili tudi svoj nogometni klub. Ustanovili so ga s pomočjo sindikalne organizacije Rudnika in mu nadeli povsem razumljivo ime – NK Rudar Velenje. Že sedem let kasneje so nogometni navdušenci, ki jih v Velenju nikdar ni manjkalo, dobili tudi povsem nov stadion Ob jezeru, na katerem klub domuje še danes.

Prvaki ob koncu Jugoslavije

V času Jugoslavije je Rudar bolj kot ne nastopal v slovenskem ligaškem sistemu, zgodovinski uspeh pa dosegel tik pred razpadom skupne države. V sezoni 1990/91 so knapi v prvi slovenski ligi (v Jugoslaviji je veljala ali za tretjo ali četrto ligo po kvaliteti v državi) osvojili naslov prvaka in si posledično priigrali tudi mesto v novoustanovljenem državnem prvenstvu samostojne države.

Na stadionu Ob jezeru od sezone 2023/24 spet domuje klub, ki v mladinskem prvenstvu nastopa v elitni EON NextGen ligi.

Na stadionu Ob jezeru od sezone 2023/24 spet domuje klub, ki v mladinskem prvenstvu nastopa v elitni EON NextGen ligi.

NK Rudar Velenje

Kljub vzponom in padcem se je Rudar v preteklih desetletjih dokazal kot eden tistih slovenskih nogometnih centrov, iz katerega redno na glavni oder prihajajo kvalitetni nogometaši. Tudi prvoligaških tekem je bilo na stadionu Ob jezeru kar nekaj. Po številu nastopov v Prvi ligi Telemach je Rudar trenutno celo na šestem mestu med vsemi. Rudar je med elito zbral 874 tekem, bil leta 2009 celo tretji najboljši klub v državi, dobro desetletje pred tem pa osvojil tudi pokalno lovoriko.

Rudar se je od Prve lige Telemach poslovil leta 2020, danes nastopa v 2. SNL. Kljub vsemu lahko v rudarskem mestu spet uživajo v prvoligaškem nogometu, in sicer po zaslugi mladinske ekipe, ki si je lani poleti na suveren način priigrala uvrstitev v EON NextGen ligo, ki poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach. Pod uspeh se je podpisal eden najbolj uspešnih nogometnih produktov velenjske nogometne šole. Zoran Pavlović ima za sabo vrhunsko kariero. Med drugim je odigral 21 tekem za slovensko reprezentanco, sodeloval tako na Euru 2000 kot tudi na svetovnem prvenstvu 2002, sila uspešen pa je bil tudi na klubski ravni. Igral je v številnih državah, hkrati pa v Prvi ligi Telemach odigral kar 297 tekem, na katerih se je med strelce vpisal 50-krat. Član Rudarja je bil ob osvojeni pokalni lovoriki, z Mariborom je bil tudi državni prvak.

Obstanek ostaja glavni cilj

Po koncu kariere je danes 47-letni Zoran Pavlović nekaj časa iskal svoj nov prostor pod slovenskim nogometnim soncem, zdaj pa z zanosom vodi mladinsko ekipo Rudarja in z njo – roko na srce – dosega zelo vzpodbudne besede. Čeprav je Rudar novinec v EON NextGen ligi, po jesenskem delu sezone 2023/24 na lestvici zaseda zanj brez dvoma visoko 9. mesto. V prvi polovici aktualnega tekmovalnega leta je Rudar na 18 tekmah dosegel 8 zmag in ima trenutno velikih 11 točk prednosti pred zadnjeuvrščeno Ilirijo. Podatek za Pavlovića ni nepomemben, upokojeni vezist, ki je navduševal s svojo izjemno tehnično podkovanostjo, priznava, da je obstanek v prvoligaških vodah glavni cilj njegove zasedbe.

Po koncu nogometne kariere se Zoran Pavlović dokazuje kot trener, trenutno vodi mladince Rudarja.

Po koncu nogometne kariere se Zoran Pavlović dokazuje kot trener, trenutno vodi mladince Rudarja.

Mediaspeed/Borut Cvetko

"Drži, obstanek v EON NextGen ligi je naš glavni in najpomembnejši cilj," je pogovor za Metropolitan začel Zoran Pavlović in nadaljeval: "Kar nekaj časa smo bili v drugi ligi, zato so naši cilji temu primerni. Dolgoročno gledano imamo seveda v mislih tudi kaj več, toda za zdaj smo najbolj veseli in zadovoljni, ker lahko igramo med elito. Gremo iz tekme v tekmo, če bomo uresničili zastavljeni cilj, pa bo to brez dvoma super."

Toda začetki v višjem rangu tekmovanja niso bili preprosti. Rudar je v uvodnih šestih krogih štirikrat izgubil in ob tem prejel kar 18 zadetkov. Nato sta sledili tekmi z Olimpijo in Mariborom, ki se borita za naslov prvaka, in … dve zmagi! Rudar je presenetil favorita, Pavlovićevi varovanci pa so se tedaj dokončno osvobodili pritiska in dojeli, da tudi EON NextGen liga ni nikakršen bavbav. "Na začetku sezone smo zares imeli precejšnje težave. Morate vedeti, da je ekipa bolj kot ne ostala ista, saj je v tej starostni kategoriji težko privabiti kvalitetne okrepitve od drugod. Fantje so bili, jasno, prav tako vajeni drugačnega nogometa. V EON NextGen ligi je kvaliteta na višji ravni, preskok je velik. Vse to je vodilo do nekaj visokih porazov, toda potem smo uspeli stabilizirati ekipo. Naši domači fantje so dojeli, da lahko igrajo med elito in sledilo je, kar je sledilo," je razlagal Zoran Pavlović.

Danes 47-letni Zoran Pavlović je s Slovenijo nastopil tako na Euru 2000 kot tudi na svetovnem prvenstvu 2002.

Danes 47-letni Zoran Pavlović je s Slovenijo nastopil tako na Euru 2000 kot tudi na svetovnem prvenstvu 2002.

Srdjan Živulovič/Bobo

Nogometašem je brez dvoma pomagalo tudi dejstvo, da jih vodi sila izkušeni trener, ki je v svoji igralski karieri dosegel in doživel marsikaj. "S pritiskom zares nimam težav. Nikakršnih težav. Toda hkrati je res, da vodim mlade fante, ki šele začenjajo svoje kariere. Po slabem uvodu se je v njihove glave naselilo črnogledo razmišljanje, ali so res sposobni igrati v EON NextGen ligi ali ne. Še največji problem jih je bil prepričati, da so lahko enakovredni vsem ekipam v tekmovanju. Ko so po nekaj zmagah začeli verjeti v svoje sposobnosti, nam je steklo," priznava velenjski strokovnjak. A, kot rečeno, cilji so ne glede na vse ostali nespremenjeni: "Z dobrimi rezultati se ne apetiti ne pritisk niso povečali. Jaz pritiska sploh ne čutim. Ne dovolim si, da bi ga. Pri nas ni prisotnega nobenega rezultatskega pritiska. Verjetno je marsikje drugače. So okolja, v kateri so v ospredje postavljeni rezultati. Pri nas temu ni tako."

Pri devetnajstih že resen nogomet

Rudar želi za zdaj postati predvsem stabilen prvoligaš, ob tem mladinsko šolo kluba vrniti tja, kjer je že bila. Torej med tiste klube, ki v Sloveniji proizvajajo najbolj kvalitetne posameznike. Prav zato je bil Zoran Pavlović tudi kritičen do nekaterih sprememb, sprejetih pred začetkom aktualne sezone, ki so po njegovem mnenju bolj v pomoč tistim, ki lovijo rezultatske cilje, kot klubom, ki želijo predvsem ustvarjati nogometaše.

"Ne želim biti kritičen, govorim le v svojem imenu oziroma v imenu mojega kluba. Dejstvo je, da jeseni nismo veliko koristili starejših nogometašev. Tudi zato, ker jih nimamo veliko. Morda dva, ki pa sta že pri članski ekipi. Ali je dejstvo, da lahko na vsaki tekmi igrajo tudi starejši nogometaši, koristno ali ne, ima vsaj svoje mnenje. Moje – pa sem nekdanji profesionalec – je takšno, da mora nekdo, ki je star 19 let, že igrati resen nogomet," je poudaril Zoran Pavlović in dodal: "Morda komu, ki je izhodni letnik, lahko koristi še eno leto igranja med mladinci, toda meni poteza vseeno ni všeč in se mi zdi sprejeta malo na silo. Nekateri so, recimo, na tekmah koristili tudi po tri starejše, mi pa smo imeli v ekipi tudi dva kadeta. To vodi do velike starostne razlike, v čemer pa ne vidim veliko smisla."

Zoran Pavlović je v Prvi ligi Telemach odigral 297 tekem in dosegel 50 golov, z Mariborom je bil tudi državni prvak.

Zoran Pavlović je v Prvi ligi Telemach odigral 297 tekem in dosegel 50 golov, z Mariborom je bil tudi državni prvak.

Mediaspeed/Borut Cvetko

Kar zadeva neprimerno boljšo medijsko pokritost EON NextGen lige, je Zoran Pavlović prepričan, da gre za imenitno potezo, ki jo še kako podpira. "Vsekakor. To je zares zelo, zelo dobra poteza. No, rekel bi, da je bila sprejeta nekaj let prepozno, ampak boljše zdaj, kot nikdar. Lahko rečem le – super!" je zaključil Zoran Pavlović, ki si hkrati želi, da bi klubi v prihodnje manj računali na nogometaše iz tujine in bi bolj zaupali mladim, doma vzgojenim fantom.

@metropolitan.si Anže in Tino iz NK Rudar Velenje, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija @Anže Majhen @Tino Mijosek #telemach##telemacheonnextgen##eonnextgen##eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol