E. Č. | 28. 2. 2024, 18:00

Pri novomeški Krki v bitki za obstanek v elitni nogometni EON NextGen ligi stavijo tudi na trenerske izkušnje

NK Krka Novo mesto

Iz zimskega spanca so se končno prebudili nogometaši v mladinski EON NextGen ligi, v kateri se za točke v aktualni sezoni bori tudi podmladek novomeške Krke.

Zadnji februarski vikend je postregel z uvodnimi letošnjimi tekmami mladinske EON NextGen lige. Nogometni navdušenci so lahko uživali v številnih zanimivih obračunih, še kako pestro in razburljivo pa je bilo tudi na Portovalu v Novem mestu, kjer je Krka gostila Domžale. Dolenjci so proti gostom iz Ljubljanske kotline vodili že z 2:0, potem ko je dva zadetka dosegel Tilen Tomac, kljub temu pa so na koncu ostali praznih rok. Domžalam je s pomočjo Jošta Zajca in dveh zadetkov Vida Štefanca uspel sanjski preobrat, s katerim so prišli do zmage s 3:2.

V Novem mestu verjamejo, da si bo njihov podmladek uspel priigrati obstanek v EON NextGen ligi.

V Novem mestu verjamejo, da si bo njihov podmladek uspel priigrati obstanek v EON NextGen ligi.

NK Krka Novo mesto

Krka bo spomladi sicer krvavo potrebovala zmage, če bo želela še podaljšati svoj prvoligaški status. Slednjega si je priigrala v sezoni 2020/21, nato pa med elito prav vsakič trpela, a kljub vsemu preživela. Zdi se, da bo temu tako tudi v drugem delu aktualnega tekmovalnega leta, Krka  je namreč trenutno na 14. mestu lestvice EON NextGen lige, na katerem ima le tri točke naskoka pred zadnjeuvrščeno Ilirijo. Slednja se je v novo leto podala z izjemno zmago s 4:0 na gostovanju v Radomljah, s čimer so dali Ljubljančani, ki so bili lani presenetljivo državni prvaki, jasno vedeti, da se bodo borili do zadnjega.

Pod pritiskom zgolj trener

Ne glede na vse v dolenjski prestolnici poudarjajo, da nogometaše nočejo postavljati pod prevelik rezultatski pritisk, čeprav ne skrivajo močno prisotne želje po obstanku med najboljšimi mladinskimi klubi v državi. "Z rezultatskim pritiskom sem v prvi vrsti soočen jaz," je za Metropolitan uvodoma povedal Iztok Kapušin, izkušeni strokovnjak, ki je vodenje mladincev Krke prevzel v času zimskega premora. Pred tem je na trenerski klopi sedel Matej Škrbec, ki pa se je po koncu jesenskega dela sezone poslovil od Novomeščanov.

Iztok Kapušin je vodenje mladincev Krke prevzel v času zimskega premora.

Iztok Kapušin je vodenje mladincev Krke prevzel v času zimskega premora.

Facebook/Iztok Kapušin

"Mladinska ekipa je zelo pomembna za Krko, saj igranje v prvi ligi omogoča lažji in kvalitetnejši prehod na članski oder. Zato je obstanek v EON NextGen ligi trenutno naša prioriteta, naredili bomo vse za to, da bo Krka zadržala prvoligaški status. Ne glede na vse ponavljam – to je pritisk, s katerim sem soočen samo jaz. In tega se dobro zavedam, hkrati na svojih plečih nosim temu primerno odgovornost. Toda ne glede na vse sem optimist. Mislim, da imamo na voljo igralski kader, s katerim lahko uresničimo zastavljene cilje," je prepričan 49-letni Iztok Kapušin.

Bitka za obstanek njihova realnost

Strokovnjak, ki se v zadnjem času pogosto pojavlja tudi v prenosu nogometnih tekem kot strokovni komentator, se je v nekaj tednih na čelu mladincev Krke na lastne oči prepričal, da drži, kar trdijo številni – v mladinskem pogonu dolenjskega kluba se kali kar nekaj zelo obetavnih posameznikov. "Predvsem pa me veseli, da fantje delajo zelo zavzeto, zelo kvalitetno. Kakopak se pozna, da imajo na voljo tudi dobre pogoje za delo. Kot rečeno, bitka za obstanek je naša realnost, toda stvari se lahko hitro spremenijo, saj so razlike med klubi iz spodnjega dela razpredelnice zelo majhne. Vsaka tekma šteje, sam osebno pa upam in verjamem, da bomo med klubi, ki se bodo ob koncu sezone veselili obstanka med najboljšimi," se nadeja Iztok Kapušin.

Na klopi Krke, pri kateri kot športni direktor deluje nekdanji slovenski reprezentant Sašo Udovič, bo sicer spomladi sedel strokovnjak, ki v ligi spada med izkušenejše, predvsem pa se lahko pohvali tudi, da je v preteklosti doživel in marsikaj tudi preživel v članskem nogometu. Med drugim je bil trener članskih ekip Krškega, Brežic in Celja, hkrati je na Hrvaškem vodi klub Hrvatski Dravogoljac. Ob tem se seveda poraja zanimivo vprašanje: so tako bogate izkušnje prednost pri delu z mladimi nogometaši?

NK Krka Novo mesto

"Res je, da sem večji del trenerske kariere preživel v članskem nogometu, toda hkrati je res tudi, da premorem tudi veliko izkušenj z delom z mladimi, saj že več kot 20 let na osnovni šoli poučujem kot učitelj športa. Delo z mladimi je vsekakor izziv, toda hkrati je res, da hitreje vpijajo znanje kot starejši. Hitreje dojemajo svari, so zelo vodljivi in rad sprejemajo nove ideje in zamisli. Prav zato mi je v veselje delati z njimi," priznava Iztok Kapušin, ki tudi zaradi naštetega delovanje v mladinskem nogometu ne dojema kot korak nazaj v trenerski karieri, marveč kot naslednji velik izziv. Izzivov pa pri delu z mladimi nikakor ne manjka.

Klub je nad vsemi

"Kar sem takoj opazil, je dejstvo, da mladinci potrebujejo veliko več pozornosti kot članski nogometaši. Z njimi se je treba veliko več pogovarjati in se nasploh ukvarjati z njimi. Toda v želji, da bi bili pripravljeni na članski nogomet in vse izzive, ki jih slednji prinaša, je včasih nujno potrebno zadeve urejati tudi s trdo roko in disciplino. Kar zadeva moje varovance, lahko poudarim, da s tem nimajo nikakršnih težav," pravi Iztok Kapušin, ki je kot enega ključnih vidikov uspešnega delovanja izpostavil tudi sinhrono delo vseh v klubski trenerski piramidi: "Odkar sem prišel v Novo mesto, je sodelovanje zgledno. Vsakodnevno se slišim in tudi vidim predvsem s članskim trenerjem, kar je zelo pomembno. Imamo kar nekaj nogometašev, ki so razpeti med mladinsko in člansko ekipo, prehod med obema ravnema se dogaja skorajda vsakodnevno. Zato je dobra in zgledna komunikacija tudi tako zelo pomembna. Seveda pa je klub nad nami vsemi, zato moramo delati predvsem v njegovo dobrobit."

NK Krka Novo mesto

Glede na to, da se – kot rečeno – v zadnjem času v slovenski nogometni javnosti pojavlja tudi kot strokovni komentator, ni presenetljivo, da ima Iztok Kapušin zelo dobro mnenje o spremembah, ki jih lani poleti pred začetkom nove sezone v EON NextGen ligi (ta poteka pod sponzorstvom podjetja Telemach) uvedla Nogometna zveza Slovenije. "Rekel bi, da je bil to zadetek v polno," je poudaril strokovnjak iz Brežic in nadaljeval: "Odkar so spremembe v veljavi, je EON NextGen liga medijsko bolj pokrita, navsezadnje se tudi tekme igrajo v neposrednih televizijskih prenosih. Dejstvo je, da je tekmovanje v tej sezoni zares zaživelo, zato več kot pozdravljam vse spremembe. Prav tako se vidi, da klubi veliko vlagajo v mladinske ekipe, posledično je konkurenca res ostra. Spomladi nas čaka neizprosen boj in za prvaka in za obstanek."

Tudi v dejstvu, da lahko vsaka ekipa računa na nekaj leto dni starejših za razliko od svojega kolega Zorana Pavlovića, trenerja velenjskega Rudarja, Iztok Kapušin ne vidi nič slabega: "To je zagotovo dobra možnost za tiste nogometaše, ki so v biološkem razvoju nekoliko zaostali in potrebujejo neko vmesno obdobje. Tega lahko po zaslugi novega pravila dobijo kar v mladinski ligi. Tudi mi pravilo kakopak koristimo, čeprav je res, da imajo predvsem klubi, ki med člani igrajo v prvi ligi, na voljo več takšnih nogometašev. Mi ga koristijo v okviru naših zmožnosti."

@metropolitan.si Sergej in Tai iz NK Krka, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. #telemach##telemacheonnextgen##eonnextgen##eon@Telemach Slovenija ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol